3 Ocak 2011 Pazartesi

YILLIK ENFLASYON 2010 SONUNDA %6.4'E GERİLEDİ

Enflasyon aylık bazda gıda ve giyim fiyatlarındaki azalışın etkisiyle %0,30 gerilerken, yıllık enflasyon 6,40 ile TCMB’nin yılsonu enflasyon tahmininin ve enflasyon hedefinin altında gerçekleşti (enflayon hedefi: %6,5, tahmin aralığı ise %7-8 ve orta noktası %7,5)
● Çekirdek enflasyon %2,99 ile düşük kalmaya devam ediyor
Enflasyon ilk çeyrekte %5’lere gerileyecek. Enflasyondaki düşüş eğilimi nedeniyle TCMB’nin Ocak ayındaki toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi yapmasını ve zorunlu karşılık oranlarını artırmasını bekliyoruz
● Aralık ayında enflasyon gıda ve giyim fiyatlarındaki azalışın etkisiyle aylık %0,30 azalış ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Piyasa beklentisi %0,25 artış yönündeydi. Yıllık enflasyon ise %6,40 seviyesine geriledi.
● Enflasyondaki düşüşte gıda fiyatları belirleyici olmaya devam ediyor: TÜFE içerisinde %27,6 ile en yüksek ağırlığa sahip olan gıda fiyatları aylık olarak %2,66 azalış gösterdi. Gıda fiyatlarındaki azalışın enflasyona etkisi -0,87 puan oldu. Bu azalışta Kasım ayında başlayan işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüş etkili oluyor. TCMB en son raporunda bu eğilimin Aralık ayında da devam ettiğine dikkat çekiyor. Giyim fiyatları da aylık %1,77 azalış kaydetti: Giyim fiyatlarının enflasyona etkisi ise -0,15 puan oldu.
● Hizmet sektöründe: Konut, ulaştırma ve haberleşme fiyatlarında sırasıyla %1,2, %1,1 ve %2,7 oranında artışlar görüldü ve aylık enflasyona toplam etkisi +0,6 puan oldu. Lokanta&oteller grubu fiyatları ise aylık %0,3 artarken, yıllık artışın %9,8’e gerilediği görüldü.
● Çekirdek enflasyon düşük seyrini sürdürmeye devam ediyor: Çekirdek enflasyonda (I; gıda, alkollü içkiler, enerji ile tütün ürünleri ve altın hariç) aylık bazda artış göstermezken, yıllık artış %2,99 bir önceki aya göre bir miktar yükseliş kaydetti (%2,54). Bununla birlikte çekirdek enflasyon düşük seyrini sürdürüyor.
● Üretici fiyatları petrol ve ana metal fiyatlarındaki artışın etkisiyle Aralık’da %1,3 arttı: Böylece yıllık artış %8,87’ye yükseldi. Petrol ve ana metal fiyatlarındaki aylık bazda artışın enflasyona etkisi +0,8 puan oldu.
● Cuma günü %7,10’dan kapayan gösterge kağıdın faizi (08.08.2012) olumlu enflasyon verisinin ardından %7,04 seviyesini gördü. Piyasa enflasyonun 2011’in ilk çeyreğinde %5’lere düşeceğini büyük oranda fiyatladığı için gösterge faizin %7 çevresinde ( yaklaşık +/- 50 baz puan) hareket etmesini bekliyoruz
2011’in ilk çeyreğinde enflasyonun %5’in altına gerilemesini bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl Ocak ve Şubat aylarında vergi ayarlamaları nedeniyle yüksek gerçekleşen enflasyon bu etkinin ortadan kalkmasıyla bu yılın ilk aylarında bu seviyelere gerileyebilecek. İlerleyen aylarda emtia fiyatlarındaki artışlar ve gıda fiyatlarının seyri risk olmayı sürdürecektir. 2011 sonu enflasyon beklentimiz %5,7.
● Enflasyonun kontrol altında tutulmasının sağlanması aynı zamanda sermaye girişlerinin finansal istikrarı tehdit edebilecek makro ekonomik dengesizliklere ve/ veya aktif fiyatı balonlarına yol açmasının önlenmesi bu konjonktürün en önemli konularının başında geliyor. Bu bağlamda, azalan enflasyon ile birlikte TCMB’nin Ocak ayında 50 baz puan faiz indirimine gitmesini bekliyoruz. Faiz indirimine gidilecek olması piyasada döviz talebinin kısmen devam etmesini sağlayabilir. Halihazırda döviz sepeti 1,80’in üzerinde seyrediyor. Ancak orta vadede TL, güçlü büyüme ve sağlam mali disiplin gibi yapısal faktörlerle desteklenmeye devam edecek.
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Hiç yorum yok: