27 Eylül 2009 Pazar

YAPI KREDİ'DEN KART BORÇLUSUNA 300 MİLYON TL'LİK HAYAT ÖPÜCÜĞÜ

Kart affında ikinci kez uzatılan yeniden yapılandırma süresi eylül sonunda doluyor. Temmuz ayında yürürlüğe giren ve 875 bin kart borçlusunu kapsayan yasal düzenlemeden ağustos sonu itibariyle 327 bin kişi yararlanırken, 3.1 milyar liralık borcun yaklaşık 1 milyar liralık kısmının vadesi uzatıldı. Kart pazarının lider bankalarından Yapı Kredi Bankası, bugüne kadar yasa kapsamındaki müşterilerinin borcunun yaklaşık yüzde 27’sini yapılandırırken, eylül sonuna kadar bu oranın yüzde 35’e ulaşması hedefleniyor.
Yapı Kredi Bankası Perakende Bankacılık Yönetimi Pazarlama Grup Başkanı Hakan Kaplan, yeniden yapılandırmadaki son gelişmelere ilişkin AKŞAM’a yaptığı açıklamada, “Müşterilerimizin yüzde 26,7’sinin borcunu, bakiye olarak yüzde 26,6’sını yeniden yapılandırdık. Bu da yeniden yapılandırılmış ekstra 221 milyon 611 bin TL borç anlamına geliyor. Söz konusu süre uzatımıyla bu oranı Eylül sonunda yüzde 30-35’lere çıkarmayı planlıyoruz. Bu da yeniden yapılandırılmış ekstra 75-85 milyon TL borç anlamına geliyor” diye konuştu.

36 AY TERCİH EDİLİYOR
Hakan Kaplan, Yapı Kredi olarak müşterilerine birebir pro-aktif iletişimlerle; SMS gönderimleri, çağrı merkezi aramaları ve geniş şube ağıyla ulaşarak kredi kartı borçlarını yapılandırmalarında yardımcı olduklarını söyledi. Kaplan, yeniden yapılandırma vade tercihi konusunda ise, “Müşterilerimizin borçlarını yeniden yapılandırmada genel eğilimi, geri ödemede 36 ay vadede yoğunlaşıyor” dedi.

ORTA YOLU BULACAĞIZ
Yeniden yapılandırmada süre dolsa da Yapı Kredi olarak borcunu ödemeye niyetli olan müşterilerine her türlü kolaylığı sağlamaya devam edeceklerini açıklayan Hakan Kaplan, şunları söyledi:“7Temuz’da yürürlüğe giren bu yasal düzenlemeden önce de müşterilerimizin borçlarını yapılandırıyorduk. Bu çalışma bitecek, yine yapılandıracağız. ‘Ödeyemiyorum, sıkıntıdayım” diyen müşterilerle mecburen orta yolu bulacağız.”

İki ayda 327 bin kişi anlaştı

Banka ve Kredi Kartları Kanunu kapsamında 7 Temmuz’da yürürlüğe giren kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme üç ayını doldurmak üzere. Yasal düzenleme tahsili gecikmiş ve takibe uğramış 875 bin kart borçlusunun 3.1 milyar liralık borcunu kapsıyor. İlk iki ay içerisinde 327 bin 632 kişi bankalarla anlaşarak 1 milyar 36 milyon liralık borcunu yapılandırdı.

Kredi kartları öcü değil!
Kredi faizlerindeki düşüş eğiliminin kart faizlerine de yansıyacağını belirten Hakan Kaplan, kredi kartında artık bankalarla tüketicinin barışma zamanının geldiğini düşünüyor. Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketicilere tavsiyemiz ödeyebileceği kadar borçlansın, ayağını yorganına göre uzatsın. ABD’ye baktığınızda mortgage faizi ile kredi kartı faizi aynı değil. ABD’de kredi kartının yıllık faizi yüzde 12, mortgage kredisinin faizi yüzde 2. Bizde de kart faizleri, bireysel kredi faizlerinin iki katına düştü. Geçmişte bankalara, kredi kartlarına yönelik çok ciddi ithamlar vardı. Alınan aksiyonlarla, bankaların da işbirliğiyle kamuoyu ile kredi kartlarının barışma zamanı geliyor. Kredi kartları artık öcü değil.”
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: