14 Eylül 2009 Pazartesi

İKİ HAFTADA BİREYSEL KREDİLER %25 ARTAR

Bu yıl Ramazan Bayramı ve okul hazırlıklarının aynı döneme gelmesi bireylerin nakit ihtiyaçlarını artırırken, bankaların iştahını kabartıyor. Her banka faiz indirimleri ve kişiye özel paketlerle ihtiyaç kredileri pastasından pay kapmaya çalışırken, son iki hafta talebin yüzde 25 oranında artması bekleniyor. "Şubelerde yüksek başvurular geleceği için teyakkuz halindeyiz" diyen Yapı Kredi Perakende Bankacılık Yönetimi Pazarlama Grup Başkanı Hakan Kaplan, "Ayrıca Eylül sonunda otomobilde yeni modeller geliyor ve bu ay sonunda ÖTV indiriminin kalkması sözkonusu. Dolayısıyla taşıt kredileri de hareketlenecek" diye konuştu. Bugüne kadar 250 bin kişiye 2.5 milyar liralık bireysel kredi kullandırdıklarını belirten Kaplan, yıl sonuna kadar bu rakamları 350 bin kişiye ve 4 milyarlık kredi hacmine taşımayı hedefliyor. 2010 yılı hedefi ise piyasalarda beklenen canlanma ile birlikte 450 bin yeni müşteri ve 5,5 milyar liralık bireysel kredi kullandırmak.Yapı Kredi Perakende Bankacılık Yönetimi Pazarlama Grup Başkanı Hakan Kaplan ile Yapı Kredi'nin bireysel bankacılıktaki yeri, hedefleri ve pazardaki son gelişmeleri konuştuk.
250 BİN KİŞİYE 2.5 MİLYAR TL

-Yılbaşından bugüne kadar ne kadar bireysel kredi kullandırdınız?
Haziran 2009 banka bilânço sonuçlarına göre mortgage kredilerinde yüzde 9,1; bireysel taşıt kredilerinde yüzde 12,9 pazar payına sahibiz. Yaşanan küresel krize rağmen, 2009 yılında mortgage ve bireysel taşıt kredilerinde pazar payımızı önemli ölçüde artırmayı başardık. Müşterilerimizin farklı beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik hazırladığımız yeni ürünler ve kampanyalar ile bu yıl pazar payımızı daha da yükseltmeyi hedefliyoruz. Kredi başvurularında kanal çeşitliliğimizi artırarak, müşterilerimizin Bireysel İhtiyaç Kredileri'nden daha kolay ve hızlı bir şekilde yararlanması yönünde çalışmalarımızı tamamladık. Ocak ayından bu yana yaklaşık 250 bin müşterimize 2,5 milyar TL'lik bireysel ihtiyaç, bireysel taşıt ve mortgage kredisi kullandırdık.
EVLİLİK VE EĞİTİM İLK SIRADA

-En fazla hangi ihtiyaçlar için kullanılıyor?
Tüketici kredilerinde, Nisan - Haziran 2009 dönemi yeni kullandırım tutarlarına baktığımızda, taleplerin yüzde 66'sının bireysel ihtiyaç kredisi olduğunu görüyoruz. Bu oran mortgage için yüzde 26, taşıtta ise yüzde 8. Bireysel ihtiyaç kredisi yoğun olarak evlilik ve eğitim gibi temel ihtiyaçlar için kullanılıyor. Ardından dayanaklı tüketim malları, mesleki amaçlı harcamalar, tatil, gıda ve giyim gibi ihtiyaçlar geliyor. Ayrıca son dönemlerde tüm dünyada ve Türkiye'de teknolojik ürünlerin çeşitliliğinin artması, teknolojinin artık hayatımızın tüm evrelerine girmesi ile birlikte kredilerin kullanım alanlarında bu yöne bir kayma oldu. Bu sene özel bir sene. Hem bayram hem okullar aynı anda açılıyor. Hayli hareketli bir dönem geçireceğimizi tahmin ediyorum. Şu an bireysel kredilerdeki artış yüzde 20 gibi. Son iki hafta daha da hızlanmasını bekliyoruz. En az yüzde 20-25 canlanma bekleyebiliriz.

Ortalama 8600 TLkredi kullanıyoruz
-Kişi başına ortalama kredi kullanımı nedir?

Tüketici kredilerinde 2009'un ikinci çeyreğinde Türkiye'de kişi başı kullanılan ortalama kredi tutarı 8.600 TL. İhtiyaç kredilerinde bu tutar 4 bin 800 TL civarında. Taşıt kredilerinde ortalama 29 bin lira, konut kredilerinde ise 65 bin ile 70 bin lira arasında. Bireysel İhtiyaç kredisinde ortalama vade süresi 27 ay; taşıtta ise 30 ay olarak ortaya çıkıyor. Mortgage kredisinde ortalama vade doğal olarak daha uzun. Ortalamamız 82 ay.

FordFinans'la 18 ayda30 bin adet oto sattık
-Taşıt kredilerinde canlanma var mı?

Otomotiv sektörü yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Satışlardaki düşüşe paralel olarak kredi kullandırımlarında da önceki senelere oranla bir düşüş yaşadık. ÖTV indirimi sonrasında tüketicilerin bir kısmı erteledikleri taşıt alımlarını yeniden değerlendirmeye aldılar ve taşıt piyasasında belirli bir yükseliş gerçekleşti. Ancak bunun taşıt sektöründeki daralmayı durdurabildiğini söylemek zor. Bireysel taşıt kredileri'nde sektörün önde gelen firmaları ile özel projeler ve kampanyalar geliştiriyoruz. Ford'un dünya çapında uyguladığı finansman modeli "FordCredit"i, Yapı Kredi ve Ford Otosan arasında imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde FordFinans adıyla 2008 yılında Türkiye'de hayata geçirdik. FordFinans ile 18 ayda 30 bin adet kredi açıldı. Ağustos ayında yeni modeller lanse ediliyor. Eylül ayında insanlar 2010 model taşıtlara ilgi gösteriyor. Bu haftadan itibaren eylül ayının sonuna kadar çok ciddi bir hareketlenme bekliyoruz.

Aylık büyüme hızı%3'den 1'e düştü
-Faiz indirimleri sizce ertelenmiş talebi harekete geçirecek mi?
Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte Türkiye'de 2008 son çeyreği itibariyle işsizlik oranları arttı; tüketiciler harcamalarında çok daha temkinli davranmaya başladılar. Zorunlu olmayan ihtiyaçlarını erteleme yoluna gittiler. Bunun yansımasını kredilerde de hissettik. Bayram, okulların açılışı, yaz tatili gibi tüketim ihtiyaçlarının yükseldiği dönemlerde kredi taleplerinde de doğal bir artış yaşanıyor ancak pazardaki büyüme oranları geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında düşük seyrediyor. Bireysel ihtiyaç kredileri pazarındaki büyüme, 2008 yılı kriz dönemine kadar aylık yüzde 3'ler civarında iken, bu yıl aylık artış oranlarının yüzde 1'in altında olacağını öngörüyoruz.

2010 yılında hedef 450 bin yeni müşteri
-Bireysel bankacılıkta yılsonu ve 2010 yılı hedefleriniz neler?

Türkiye'de Nisan - Haziran 2009 döneminde toplam 7 milyon 741 bin kişi 37,5 milyar liralık bireysel ihtiyaç kredisi kullandı.Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda, tüketici kredilerinin toplam kullandırım tutarı yüzde 21, bireysel ihtiyaç kredisi ise yüzde 16 arttı. Bankamız özelinde ise 2009 yıl sonu tüketici kredileri için toplam kredi adedimizin 350 bin, kullandırım tutarımızın ise 4 milyar TL civarında gerçeklemesini planlıyoruz. Bireysel ihtiyaç kredisinde ise kredi adedinin 250 bin, kullandırım tutarının 1,8 milyar TL olmasını öngörüyoruz. Piyasalarda 2010 yılında beklenen canlanma ile birlikte bireysel kredilerin genelinde 450 bin yeni müşteri ve 5,5 milyar TL kullandırım bekliyoruz.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: