İstanbul ekim ayında Dünya Bankası ve IMF yıllık toplantılarının ardından dünya şirket birleşme ve devralma devlerini ağırlayacak. 23 Ekim Cuma günü Uluslar arası Birleşme ve Devralma Ortakları Ağı (International Network of Merger and Acqusition Partners)-IMAP'ın, “2009 Küresel Birleşme ve Devralma Sempozyumu" İstanbul'da düzenlenecek. Ev sahipliğini 3 Seas Capital Partners'ın yapacağı toplantıya, 30 ülkeden şirket alım-satımında lider toplam 40 milyar dolar fon büyüklüğüne sahip 50 şirketin CEO'ları katılacak.
Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilecek toplantının ana teması “Kıtalararası İşbirliği-ıntercontinental Collaboraiton". Açılış konuşmasını İspanya eski Başbakanı Jose Maria Aznar'ın yapacağı toplantıya Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Rusya'nın petrol devi Lukoil CEO'su Gati Al-Jebouri de Türk şirketlerine bu alandaki deneyimlerini anlatacak. Toplantı öncesi bir grup gazeteciyle bir araya gelerek sempozyumunun Türkiye açısından önemini anlatan 3 Seas Capital Partners CEO'su Şevket Başev, yerel ve küresel pazarlarda yeni yatırım olanakları arayan ve mevcut yatırımlarını büyütmek isteyen şirketleri, birleşme ve devralma (M&A) sektörünün lider danışmanlık firmalarıyla bir araya getireceklerini söyledi.
GIDA, İLAÇ, ENERJİ GÖZDE
Küresel krizin etkilerine rağmen Türk şirketlerine olan talebin azalmadığına işaret eden Şevket Başev, yabancı yatırımcıların özellikle yapı malzemeleri, gıda, ilaç, enerji ve perakende sektöründeki şirketlerle ilgilendiğini aktardı. Krize dayanıklı sektörlerde her zaman büyüme potansiyeli olduğuna dikkat çeken Başev, “Aslında parası olanlar için tam şirket alınacak dönem" dedi. Sempozyumda yabancı yatırımcılarla Türk şirketlerini ikili toplantılar düzenleyerek bir araya getirmeyi planladıklarını dile getiren Şevket Başev, “Şimdiden randevular alındı. Şu anda ikili görüşme talebinde bulunan hastane, ilaç bayiliği ve gıda sektöründe çok sayıda şirket bulunuyor" diye konuştu.
CEPTEKİ PARA KIYMETLENDİ
Geçen yıl kasım ayı ile bu yıl mart ayına kadar şirket birleşme ve devralma (M&A) sektöründe yaprak kımıldamadığını hatırlatan Başev, bunun nedenleri arasında piyasadaki belirsizliğin yanı sıra finansman konusunda yaşanan sıkıntıların da etkili olduğunu belirtti. Başev, şu hususlara dikkat çekti: “Krizde banka kredi kanalları tıkandığı ve herkes borç bulamadığı için cebindeki nakit para ile şirket almak istedi. Ancak likitidite sıkıntısı nedeniyle yatırımcının cebindeki para kıymetlendiği için talip oldukları şirketlere daha düşük değerler verdiler. Yoksa şirketlerin değeri düşmedi. Türk patronlar ise artık uyandı, şirket değerlerinin yükselmesini bekliyor."
Hindistan, Orta Doğu
ve Avrupalı şirketleri geliyor
Son dönemde Avrupa ülkelerinin yanı sıra Hindistan, Çin ve Ortadoğu ülkelerinden Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen çok sayıda şirket olduğunu dile getiren 3 Seas Capital CEO'suŞevket Başev, “Özellikle Hintli yatırımcı ilgisinde gözle görülür bir artış var. Hintli sermayedarlar Türkiye'de bilişim, otomotiv, ilaç ve sağlık sektörünü yakından takip ediyor ve bu sektörlerdeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek istiyor" dedi.
Harvey Nichols ve Port Göcek
Marina'da danışmanlık yaptı
3 Seas Capital Partners'ın şirket alım, satım ve birleşmelerinde bugüne dek toplam boyutu 2 milyar doları aşan 30 adedin üzerinde işlem gerçekleştirdiğini anlatan Şevket Başev, halen 20 proje üzerinde çalıştıklarını, bunun 10 tanesinin bu yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi. Başev, danışmanlık hizmeti verdikleri işlemlerden bazılarını şöyle sıraladı: “
-Fleetcorp Operasyonel Filo Kiralama A.Ş.'nin (eski adı Docar) kurucu ortaklarına ait yüzde 25 hissesinin Ortadoğu'nun önde gelen yatırım gruplarından biri olan The International Investor tarafından satın alınması
-Tommy Hilfiger'in Türkiye ve BDT distribütörlük ve franchise haklarına sahip olan Unitim Holding'in bu haklarını Tommy Hilfiger Marka Dağıtım ve Ticaret A.Ş.'ye devretmesi
-Harvey Nichols'un Unitim Holding tarafından kurulmuş olan İstanbul mağazası ve Türkiye lisans haklarının Demsa İç ve Dış Ticaret A.Ş. tarafından satın alınması
-Turkon Holding'in, Sandras Su Gıda Turizm Taşımacılık İnşaat A.Ş.'deki hisselerinin Coca Cola İçecek A.Ş. ve yine Turkon Holding'in Port Göcek Marina ve Select Maris Oteli'ndeki hisselerinin ise Doğuş Holding tarafından satın alınması işlemlerinde danışmanlık hizmeti verdi.
4 yıldır lobi yapıyoruz
23 Ekim Cuma günü İstanbul'da gerçekleştirilecek olan IMAP sempozyumunun Türkiye açısından önemine işaret eden Şevket Başev, bu toplantının Türkiye'de yapılması için 4 yıldır lobi yaptıklarını söyledi. Başev, “Bugüne kadar bir çok görüşme yaptık, ikna ettik, onlarca kişiyi İstanbul'da ağırladık. Bu toplantı için 3 ülke yarıştık. Bizim dışımızda Çin ve Polonya da bu toplantının kendi ülkelerinde yapılması için çok uğraştı. Türkiye'nin yeni yatırımları çekmesi açısından önemli bir organizasyon olacak. Çünkü dünyanın en büyük fonları buraya gelecek" dedi.
13 milyar dolarlık
işleme imza attılar
IMAP, birleşme ve devralma danışmanlığı alanında lider firmalardan oluşan küresel bir ortaklık ağı. 1973'te kurulan IMAP, Kuzey ve Güney Amerika, Doğu ve Batı Avrupa, Avustralya ve Asya'nın yaklaşık 40 ülkesinde yer alan toplam 55 ofisten oluşuyor. 2008 yılında IMAP danışmanları toplam değeri 13 milyar doların üzerindeki 252 M&A işlemi tamamladı. IMAP danışmanları stratejik birleşme, devralma ve bunlarla ilgili kurumsal finansman hizmetleri veriyor.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ
22 Eylül 2009 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder