14 Eylül 2009 Pazartesi

SELZEDELERE SİGORTACILARDAN UYARILAR

Geçen haftadan beri İstanbul'u etkisi altına alan şiddetli yağışlar nedeniyle binlerce araç, işyeri ve konutel sular altında kalırken, çöken yollarla birlikte toplam maddi zararın 500 milyon doları geçeceği tahmin ediliyor. Bunun yaklaşık 200 milyon dolarlık kısmının sigorta şirketleri tarafından karşılanacağı, geri kalan 300 milyon dolarlık bölümünün ise kamunun cebinden çıkacağı tahmin ediliyor. İstanbul'da yaşanan sel felaketi nedeniyle hasar tespitlerine ilişkin görüşlerini aldığımız sigorta sektörünün temsilcileri, halen sigortalı veya sigorta yaptırmayı düşünen bireyleri ve kurumları 'muafiyet' konusunda uyarıyor. Muafiyet hasar sonucunda sigortalının hasara katılım payını gösteriyor. Hasar tazminatı hesaplanırken, poliçede yazılı muafiyet oranına göre hesaplanan tutar sigorta şirketi tarafından ödenmiyor. Her poliçede muafiyet oranının belli olduğunu belirten yetkililer, "Örneğin; yüzde 10'luk bir muafiyet varsa, siz uğradığınız zararın yüzde 10'luk bölümünü sigortadan tahsil edemiyorsunuz. Kendi cebinizden karşılıyorsunuz" diyor.
PRİMLERİ DÜZENLİ ÖDEYİN

Satın aldığınız poliçenin primlerinin düzenli yatırılması da özellikle hasara uğradığınızda zararınızın karşılanması açısından büyük önem taşıyor. Sektör yetkililerine göre, Borçlar Kanunu kapsamında peşinatını yatırmayan veya taksitlerini gecikmeli ödeyenlere karşı sigorta şirketinin hasarı reddetme hakkı bulunuyor.

15 gün içinde kesinhasarlar belli olur
*Ali Erlat (Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı):
Sel felaketi nedeniyle zarar 200 milyon euronun üzerine çıkacak gibi. Yeni hasarlar geliyor. 15 gün içinde maddi zararların boyutu ve sigorta sektörüne maliyeti daha net olarak ortaya çıkacaktır. Bize ihbarlar geldikçe hasar ödemelerine başlıyoruz. Binlere insan bu olaydan etkilendi. Etkilenenlerin hepsi sigortalanabilir ürünlerdi ama maalesef büyük işyerlerinin dışında özellikle konutlarda sigortalanma oranı çok düşük. Ne yazık ki, yaşanan bu felaket de sigortanın önemini ortaya çıkardı.

Sel teminatı sadece 18 TL
*Sedat Atalay (Dubai Sigorta Grup Müdürü):
Şirketimize bugüne kadar gelen ihbarlara göre, muafiyet sonrası tahmini hasar miktarı 400 bin TL civarında. Eğer poliçenizde sel teminatı varsa zararlarınızı karşılayabileceksiniz. Maalesef insanlar çok cüzi rakamlardan kaçınıp sigorta yaptırmıyor. Bir konutun yangın, deprem, sel, yer kayması gibi riskleri de içeren sigorta paketinin yıllık primi 150 lira ile 350 lira arsında değişiyor. Eğer poliçenizde sel teminatı yoksa, ek teminat olarak almanın bedeli sadece 18 lira. Evler birinci kattan yukarıdaysa ikinci ve üçüncü katta sel su teminatına gerek yok. Giriş katı, tripleks ve iki katlı bodrum katlarını kullanıyorsanız, 'sel teminatı alın' diyoruz.

Sigortalılar muafiyet oranına dikkat etsin
*Ahmet Yaşar (HDI Sigorta Koordinatörü):
Hem Trakya hem İkitelli en yüksek sigortalı oranının olduğu yerler. Tahminlerimiz 200 milyon euro civarında bir hasar sözkonusu. Bine yakın aracın bu selden etkilendiğini düşünüyoruz. Bu sayı artabilir. Çünkü ilk iki gün ihbar beklenenin altındaydı. Bugün artışlar başladı. Denize giden arabalardan kurtarılamayan çok sayıda araç olduğunu düşünüyoruz. Şirket olarak bireysel ağırlıklı çalıştığımız için sigortalıların insiyatifine bırakmadık. Çünkü bireyler primleri artacağı için sel teminatını almaktan kaçınıyor ama biz otomatik olarak veriyoruz.Ancak muafiyete dikkat etmeliler. Örneğin; araçta 20 bin liralık bir hasar meydana geldi. Yüzde 10'luk muafiyet varsa şirket 18 bin lirasını ödüyor. Ancak biz iyi niyet göstererek bu muafiyetleri düşmeyeceğiz. Merkezde 'Acil Hasar İhbar Hattı' oluşturduk. Kaskoda tutanak talep etmiyoruz. Sigortalının arayıp aracının nerede olduğunu söylemesi yeterli. Aracı alıp temizleyip müşterimize teslim ediyoruz.

Poliçeyi iyi okuyun,ödemeyi aksatmayın
*Niyazi Koçak (Birlik Sigorta Genel Müdürü ):
Müşteri poliçesini alırken sel teminatı bazı şirketlerde seçimlik, bazen yüzde 50 muafiyet oluyor. Müşteri özellikle kriz dönemlerinde, primi ucuz olsun veya 'Benim arabamı sel mi götürecek' mantığıyla muafiyetli poliçe satın alıyor. Yine bu süreçte ticari ve sanayi rizikolarda da geçerli. Hasar sürecinin ilgili şirketle yönetmesinde yarar var. Makinesine su giriyor, tutuyor çalıştırıyor. Hasar iki katına çıkıyor. Bunu yapmadan ilgili şirketin eksperiyle diyaloğa geçse hasar maliyetleri azalabilir. Sel teminatı verilmeyen poliçeler var. Hasar anında vatandaşın dikkatini çekiyor ve duvara tosluyor. Tüketici, poliçedeki muafiyetleri mutlaka okumalı. 20 bin liralık bir poliçede yüzde 10 muafiyetiniz varsa, ve bin 900 lira hasarınız varsa 2 bin liraya kadar hasar temin edemezsiniz Bir diğer önemli konu vatandaş krizden dolayı ödemelerini zamanında yapmıyor. Borçlar Kanununa göre poliçe tanzim edildikten sonra geçerliği için peşinatının, taksitlerinin düzenli yatırılması şart. Yatırmazsa sigorta şirketinin itiraz etme ve hasar olursa reddetme hakkı var.

12 milyon konutun yüzde 10'u sigortalı
*Erhan Tunçay (Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri):
Maalesef bu tip üzücü olaylardan sonra sigortanın önemi ortaya çıkıyor. Sel felaketinin yaşandığı bölgeler nispeten sigortalılık oranının yüksek olduğu yerler. Ancak ülke geneline bakarsak; kaskoda sigortalı oranı yüzde 35'ler civarında. Yani 10 milyon tescilli araçtan bahsediyor. 3.5 milyonu kaskolu. Konut sigortasında ise bu oranlar daha düşük. DASK'ın içerisinde 12 milyonun üzerinde sigortalanabilir hane var. Sadece 1.1 milyon konutun sigortası mevcut. Felaket yaşandıktan sonra dere yataklarının durumu tartışılıyor. Bizim de sektör olarak hatalarımız var. Dere yataklarındaki konut ve işyerlerine seylap teminatları veriliyor. Riski iyi ölçmek lazım. Riskli bir yer. Sektör seylap teminatlarında
ya muafiyet koymalı, ya da riskine dikkat etmeli.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: