Trakya’da yaşanan sel felaketi 10 kişinin ölümüne neden olurken İstanbul’da ise selin faturası daha ağır oldu. 22 kişi hayatını kaybederken milyar dolarlık hasarların oluştuğu tahmin ediliyor. Geçen hafta yaşan sel felaketi İstanbul, İkitelli’deki Basın Eksperes yolu civarında bulunan tekstilden boya sektörüne, lojistikten alışveriş merkezlerine kadar birçok sektörü etkiledi. Birçok işyeri sular altında kalırken yüksek miktarlarda hasarlar oluştu. Sigortacıların ilk açıklamalarına göre sel felaketinin sektöre maliyeti 150 milyon doların üzerinde. Sigorta yaptırmayan ya da sigorta yaptıran ama sel teminatı almayanları da hesaba kattığımızda hasarın 1 milyar doların üzerinde olduğu söyleniyor. Peki sel teminatı nasıl veriyor, primleri ne kadar? Kısacası sigorta yaptırırken nelere dikkat temek gerekiyor? Bu sorulara yanıt vermeden önce sel felaketinin maliyetine bakalım…
150 MİLYON DOLAR MALİYET
Zurich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, selin ağırlıklı yaşandığı İstanbul’un ilçeleri ve Trakya’nın endüstrileşmenin ve sigorta bilincinin yüksek olduğu bölgeler olduğunu söylüyor. Bul’un öngörüsü tahmini olarak sektörün 100-150 milyon dolar arası hasar ile karşılaşacağı yönünde. Ancak yüzde 1 pazar payına sahip olan küçük şirketlerin bile 15 milyon liranın üzerinde hasar ile karşı karşıya kalması, selin sigorta şirketlerine maliyetinin önümüzdeki günlerde daha ada artabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Musa Ülken, yaşanan felaketin bilançosunun oldukça ağır olduğunu belirtiyor. “Sadece bize ulaşan ihbar sayısı 300’ü geçti” diyen Ülgen, gelen ilk bilgiler ışığında konut ve işyerlerinde oluşan toplam zararın 30 milyon lirayı aştığını söylüyor. TEM otoyolu üzerinde seyahat eden birçok aracın sel sularına kapıldığına dikkat çeken Ülken, araç sahiplerinin yapacağı bildirimlerle bu rakamın daha da artacağını söyleyen Ülken, “Sel felaketinin sektöre getireceği toplam yükün 150 milyon doları aşabilir. Poliçesinde sel riski olmayan tüketiciler zor durumda kalacak” diyor.
NELERE DİKKAT ETMELİ?
arada sigorta şirketleri sel teminatını geçici bir süre durdurdu. Birçok sigorta şirketi önümüzdeki hafta sonuna kadar sel teminatlı poliçe satışı yapmıyor. Eski poliçelerini yenileyen müşterilere sel teminatı verilirken yeni sigorta yaptıranlara ise bir hafta süreyle teminat verilmediğini söyleyen Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, suistimalleri önlemek için önümüzdeki haftaya kadar sel teminatı verilmediğini vurguluyor. Birçok sigorta şirketinde aynı uygulama geçerdi. Hatta yağışların devam edeceği 14 ilde sel teminatı verilmiyor. Bu uygulama İstanbul, Yalova, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Zonguldak, Düzce gibi illeri kapsıyor. Sel sigortasının primleri aslında düşük… Birçok şirkette sel sigortaları için ayrıca bir fiyat bile alınmadığı söyleniyor. Çünkü sektördeki rekabet fiyatları minimum seviyeye indirmiş durumda. Örneğin 1000 lira pirim ödemesi bulunan bir poliçede sel teminatının pirimi 45 lira civarında. İşyerinin yeri ve konumuna göre bu prim 20 liraya kadar düşüyor. Toplam pirim içindeki oranı ise yüzde 2 ile yüzde 5 arasında değişiyor. Sigorta şirketlerinden sadece sel teminatı almak mümkün değil. Çünkü dünyada böyle bir uygulama yok. Sel teminatı yangın sigortalarının içinde ek teminat olarak veriliyor. Tıpkı hırsızlık, cam kırılması su basması teminatları gibi… Bazı sigorta şirketleri sel hasarlarının yüzde 50’sini karşılıyor. Çünkü poliçeleri bu şekilde satıyor. Onun için poliçelerin iyi incelenmesinde fayda var. Ayrıca sel sigortalarına teminatın yüzde 2’si kadar tenzili muafiyet uygulanıyor. Hasar toplam teminatın yüzde 2’si kadarsa sigorta şirketi hiçbir ödeme yapmıyor. Bu tür ek teminatla verilen sigortaların aşırı rekabet nedeniyle poliçelerden çıkarılabildiğini söyleyen sigortacılar müşterileri bu konuda uyarıyor. Müşterilerin çoğu zaman 20 liranın bile hesabını yaptığını ve bu yüzden de acentelerin bazı teminatları kapsam dışına çıkarabildiğini söyleyen sigortacılar, herkesin poliçesini iyi okuması gerektiğini vurguluyor. Yani siz siz olun 3-5 kuruş daha az prim ödemek için ek teminatlardan vazgeçmeyin.
SİGORTALANMA ORANI DÜŞÜK
Peki Türkiye’de endüstri sigortalarında durum nasıl? Türkiye’de sigortalanma alışkanlığının yüksek olmadığına dikkat çeken Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat, gelişmiş ülkelere kıyasla Türkiye’nin bu konuda çok geride kaldığını söylüyor. İnsanların sigortalanmanın önemini, bu tür felaketleri yaşadıklarında daha iyi anladıklarını ifade eden Erlat, “Felaketlerin etkisi geçtikten sonra insanları sigortalanmaya yönlendirmek büyük önem taşıyor. Çünkü felaket, birey için çok yıkıcı olabiliyor. Bu bir kültür meselesi... Bizim kültürümüzde de bunların yerleşmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde endüstriyel ve ticari tesislerin yüzde 90’ından fazlasının sigortalı. Buralarda sigortasız olma haline pek rastlanmaz. Bizde ise yüzde 30'ları aştığını pek sanmıyorum. Konutlarda ise yüzde 20’yi aşmadığını düşünüyorum” diyor.
Barış BEKAR-PARA DERGİSİ
24 Eylül 2009 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder