20 Nisan 2009 Pazartesi

ÖTV İNDİRİMİ OTO KREDİLERİNİ ÜÇE KATLADI

Fortis ile BNP Paribas'ın global olarak birleşmesi 28 Nisan'da yapılacak hissedarlar oylamasında belli olacak. Birleşme sürecinin onaylanmasının Türkiye'yi nasıl etkileyeceğine ise BNP Paribas ile Türkiye'deki ortağı Çolakoğlu Grubu arasındaki anlaşmanın belirleyeceğini belirten Fortis Bank Türkiye Perakende Bankacılık Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Mendi, "Birleşme olur veya olmaz. Biz şu anda işimize bakıyoruz. Burayı büyütmeye çalışıyoruz" dedi. AKŞAM'a yaptığı açıklamada, Fortis Türkiye'nin hedeflerini ve sektörel sorunlara ilişkin görüşlerini paylaşan Gökhan Mendi, küresel kriz nedeniyle Avrupa'da yaşanan sıkıntıların Fortis'in Türkiye'deki faaliyetlerini de çok sınırlı olarak etkilediğini dile getirdi. Mendi, "Geçen yıl eylül sonu, 5-6 Ekim tarihleri arasında bir iki hafta bizi etkiledi. Biraz mevduat kaybettik ama onun akabinde hemen toparlandı" dedi. Mendi'nin Fortis Türkiye ve bankacılık sektörüne ilişkin mesajları şöyle:
Türkiye Kupası ile krizi atlattı

Marka nedeniyle yurtdışında yaşananların bir etkisi oldu mu diye tekrar sorgulamıştık. Hem kendi müşterilerimiz hem de potansiyel müşterilerden oluşan yaklaşık 1200 kişi ile görüştük. Hala olumlu algı sözkonusu ve bilinirlik seviyesinde de bir değer kaybı sözkonusu olmadı. Bunda tabii ki, Fortis Türkiye kupasının büyük bir etkisi var. Ama o dönem içinde yaptığımız kampanyalar, medyada görüntümüz ve şubelerdeki arkadaşların davranışları neticesinde herhangi bir zarar almadan çıktık.
Mevduat faizleri bu seviyede kalır

Faiz oranları düştü, düşerse mevduat faizleri çok geriler mi? Bundan çok emin değim. Zaten belli bir yere geldi. Faiz oranları bu seviyelerde kalır. Mevduatta dövize kaymalar olabilir. Bence bu seviyeler doğrudur. Belki biraz daha düşebilir ama mevduatta çok fazla büyüme beklememek lazım. Kredilerde daralma yaşanıyor. Kredilerde belki ikinci yarıda kıpırdanma olabilir diye düşünüyorum.
ÖTV indirimi kredileri katladı
ÖTV indirimleri sektörü çok etkiledi, özellikle oto kredilerde canlanma var. Mortgage kredilerinde de kıpırdanma olmaya başladı. İki üç haftadır verdiğimiz kredi son iki haftada yüzde 10 oranında arttı. Özellikle oto kredisi kullandırımı Şubat ayına göre yüzde 148 arttı. Nakit kredilerinde de yüzde 10 civarında bir artış oldu.
Kredi onayları yüzde 15 düştü
Hem tüketici kredilerinde hem KOBi kredilerinde onay oranları düşüyor. Başka bankadan kredi alamayan diğer bankaya saldırıyor. O anlamda bir sürü başvuru geliyor. Bir de kampanyalar yaptığınız zaman örneğin telefondan kredi kabul edince, genelde ilk gelenler bir başka bankadan kredi alamayan kişiler. O nedenle inanılmaz yoğunluk geliyor. Onay oranlarında yüzde 15 civarında bir düşme oldu.
Çek yerine emlak ipoteği tercih ediliyor
Geri dönen çek sayısında inanılmaz bir artış var. O yüzden bankalar mümkün olduğu kadar çek değil, garanti olarak emlak ipoteği alıyor. İşsizliğin artması da bankalar açısından bir başka risk unsuru. Çok dikkatli olmak zorundayız. 'Hemen kredini kapat git' demiyoruz. Mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama tabii yeni gelen müşterilerle de çok daha selektif olmak zorundasınız.
Kaynak: Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: