15 Nisan 2009 Çarşamba

70 MİLYONUN ÜÇTE İKİSİNİN SİGORTASI YOK

Türkiye'de yaşayan 70 milyon insanın yüzde 75'inin hiçbir sigortası yok. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRSB)'nin yaptırdığı "Sigorta Tutum ve Davranış Araştırması" na göre, her 4 araçtan 3 aracın kaskosu yok. 14 milyon konutun sadece 2.7 milyonunun Zorunlu Deprem Sigortası var. Nielsen tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları dün İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısı ile TSRSB Başkanı Hulusi Taşkıran, TSRSB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Prof. Dr. Kerem Alkin'in katılımıyla kamuoyuna açıklandı. Tunçay, araştırmanın 17 ilde 3 bin 33 kişiyle gerçekleştirildiğini söyledi.
İşte, araştırmadan çıkan Türk halkının sigorta bilincine ilişkin ipuçları:
-Anket yapılan 3033 katılımcı arasında sigorta sahibi olan 749 katılımcı bulunuyor. Sigorta sahiplerinin yüzde 65’ini erkekler oluşturuyor.
-Özel sigorta sahibi olmayan 2214 katılımcının sigorta yaptırmama nedenlerinin başında genel olarak maddi imkansızlık geliyor.
-Sigorta yaptırmak öncelikli bir ihtiyaç, gelecek için bir garanti ve bir çağdaşlık göstergesi
olarak algılanıyor. Azınlıkta olmakla birlikte sigorta yaptırmayı bir zenginlik simgesi olarak yorumlayan bir kitle de bulunuyor.

Sigorta deyince akla garanti geliyor
-Sigorta denince akla ilk olarak güvence/teminat/garanti kavramları geliyor.
-Konut ve zorunlu deprem sigortasında 45 yaş üzeri, bireysel emeklilikte 25-34 yaş, özel sağlık ve hayat sigortasında ise 16-24 yaş grubunun üstünlüğü göze çarpıyor.
-Tüm sigorta sahiplerinin yaklaşık yüzde 45’i üniversite ve üzeri eğitimli.
-Sigorta sahibi olan 749 katılımcının çoğunlukla aile üyeleriyle yaşadıkları ve her dört kişiden üçünün kendi evinde oturduğu gözlemleniyor.
Tüketici teminat tutarını beğenmiyor
-Ankete katılanlar 1652 adet sigorta poliçesine sahip. Sahip olunan poliçelerin yarısından fazlası sigorta acentelerinden satın alınmış. Acenteleri, banka şubeleri ve şirketin kendi satış kanalı takip ediyor.
-Anket gerçekleştirilen katılımcılar arasında 112 kişinin özel sağlık sigortası var.
-Şikayet edilen konuların başındateminat tutarının düşüklüğü ve yetkililerin bilgi vermekteki eksikliği geliyor.
Kaynak: Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: