3 Nisan 2009 Cuma

KRİZİN BAŞROL OYUNCUSU HEDGE FONLAR

G-20 zirvesine damgasını vuran ve ABD'de başlayan mortgage krizinin tüm dünyaya yayılmasında baş rolü oynayan hedge fonlardan biraz bahsetmekte yarar var. Krizde, adeta 'günah keçisi' olarak ilan edilen hedge fonlarla ilgili işte, merak edilen sorular ve yanıtları:
1- Hedge fon nedir?
Serbest fonlar olarak da tanımlanıyor. Genellikle kısa vadeli hareket eden ve yüksek kar amaçlayan piyasadan piyasaya dolaşan fonları ifade ediyor. Bu fonlar yüksek kar gördüğü yerlere hızla girip, karlar düşünce hızla çıkıyor. Her türlü piyasa koşulunda pozitif getiriye odaklanıyor. Yüksek karlara ulaşabilmek için oldukça yüksek kaldıraç (borçlanma etkisi) ve riskler taşıyor.
2-İlk hedge fon ne zaman çıkarıldı?
Serbest fonlar dünyada yaklaşık 60 yıl kadar önce bazı yöneticilerin hisselerde uzun/kısa pozisyon almaları ile başladı. Yatırım danışmanı Alfred Winston Jones'un 1949 yılında hisse senetleri üzerine uzun ve kısa pozisyonlarla oluşturduğu yatırım fonu ilk hedge fon örneği olarak biliniyor.
3-Dünyadaki toplam hedge fon büyüklüğü ne kadar?
Çok büyük bir kısmı off-shore kurulması nedeniyle sektörün büyüklüğüne ilişkin kesin bir rakam yok. Ancak bugün itibariyle, toplam 2 trilyon dolar civarında bir büyüklüğe sahip, 9 binin üzerinde hedge fon olduğu tahmin ediliyor.
4-Hedge fonların diğer fonlardan farkı nedir?
Hedge fonlar normal yatırım fonlarından farklı olarak birincisi çok hızlı hareket ediyor. İkincisi; regüle edilmiyorlar Üçüncüsü; hiçbir şekilde yatırımcılarına getiri konusunda garanti vermiyor. Normal yatırım fonlarına göre ellerindeki aktifleri teminat göstererek kredi alma imkanına sahipler. Klasik yatırım fonları genellikle yalnızca uzun pozisyon alabilirken, hedge fonlar piyasalarda çift yönlü hareket edip açığa satış yapabiliyor.
5-Hangi enstrümanlara yatırım yaparlar?
Ülke tahvilleri, hisse senetleri, özel sektör tahvilleri, kredi türev enstrümanları

Hiç yorum yok: