27 Nisan 2009 Pazartesi

KREDİYİ KISAN BANKALAR BONOYA KOŞTU

Küresel krizle beraber ekonomideki daralma ve takipteki alacaklardaki artış nedeniyle kredide eli sıkı davranan bankalar devlet tahvili ve bonoya yöneldi. 2007 sonunda 124 milyar TL olan yurt içi bankaların devlet iç borçlanma senetleri portföyü bu yılın ilk çeyreğine kadar geçen süre içerisinde yüzde 50 artarak 186.5 milyar liraya çıktı. Böylece 2007 sonunda bankaların kamu kağıtlarında yüzde 51.4 olan payı 2009'un mart sonunda yüzde 60.5'e yükseldi.2007 yılı sonunda menkul kıymet yatırım fonları da dahil olmak üzere piyasa senetlerinin toplam piyasa değeri 214 milyar 375 milyon liraydı. 2009 Mart sonunda ise bu tutar 308 milyar 395 milyon liraya ulaştı. ABD'de başlayan ve bütün dünyaya yayılan krizle birlikte artan riskler ve belirsizlikler nedeniyle yabancı yatırımcı bono piyasasından çıkarken, yerli bankaların alımları dikkat çekti.
GERİ DÖNMEME RİSKİ YOK

Devlet iç borçlanma senetlerine olan talebi değerlendiren Fortis Portföy Fon Yöneticisi İbrahim Çetiner, yerli bankaların ekonomideki küçülme, şirketlerin zor duruma girmesi ve geri dönüş riski nedeniyle hazine bonosu ve devlet tahvili yatırımlarını daha cazip gördüğünü söyledi. Çetiner, "Bankaların elleri mahkum. Bono faizlerinin yüzde 12'lere gerilemesine rağmen en azından geri dönmeme riski yok. Garanti bir getiri sözkonusu" dedi.
İHALELERE YOĞUN TALEP

Son bir buçuk yılda kamu kağıtları içerisinde yabancı yatırımcı ağırlığının azaldığına işaret eden Çetiner, bireylerin ve kurumların ağırlığının ise çok fazla değişmediğini ifade etti. Bu süre içerisinde bankaların payının arttığına dikkat çeken Çetiner, şöyle devam etti: "Yabancı yatırımcılardan ufak ufak talep gelmeye başladı ama çok fazla baskın değil. Şu anda Hazine borçlanma satış ihalelerinde çok rahat satış yapabiliyor. Bankalar ciddi alıcı durumda. İtfanın yüzde 80'ini borçlanma hedefi vardı. Son dört ayda bu oran yüzde 105'lere yani Hazine hedeflediğinin çok üzerinde borçlandı. Birkaç ay daha devam eder. MB faizleri düşürmeye devam ederse, ikinci el piyasada bono faizleri de düşer."
%50 BONO, %50 MEVDUAT
Kısa vadede; iki üç aylık zaman diliminde bonolarda kalınabileceğini belirten Fortis Portföy Fon Yöneticisi İbrahim Çetiner, bireysel yatırımcılara şu öneride bulundu: "Son verilere göre, bono faizi mevduat faizlerine göre çok da cazip değil gözüküyor. Piyasaya yeni girişler için değil ama şu anda zaten kamu kağıtlarında olanlar parasının yarısını bonoda, yarısını mevduatta değerlendirebilir" dedi.
Kaynak: Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: