22 Temmuz 2010 Perşembe

YAZIN KONUT ALMA TALEBİ DÜŞÜYOR

ING Bank, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile her ay gerçekleştirilen ING Mortgage Barometre’nin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Her ay 14 ilde toplam 1036 kişiyle gerçekleştirilen görüşmelerde tüketicilerin konut satın alma eğilim ve tercihleri, konut tercihlerini etkileyen dinamikler ve tüketicinin ekonomi ile ilgili sorularına yanıt arandı.
Konut satın alma eğilimi, konut piyasasının yaz aylarında gerileme göstermesi ve talep tarafında ev satın almayı düşünme oranının kış dönemine göre daha az olması nedeniyle, bütün dönemlere göre istatiksel olarak anlamlı bir düşüş yaşandı. Konut satın almayı düşünenler, bu planlarını önümüzdeki 19 aylık dönemde gerçekleştirmeyi öngörüyor.

Krediye aylık 1011 TL ödeniyor
Haziran 2010 döneminde de, konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar arasında kişinin kendi birikimleri ve kredi ilk sırada yer alıyor. Alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 96.951 TL olarak belirlenirken, krediye ortalama aylık 1011 TL ödeniyor. Haziran 2010 döneminde gayrimenkule yatırım yapanların oranı yüzde 16’dan yüzde 17’ye çıkarken, hiç yatırım yapmayanların oranı da artış göstererek 67’den yüzde 78’e yükseldi.

Hiç yorum yok: