28 Temmuz 2010 Çarşamba

HER AYAKTAKİ YOLCU, OTURANIN SİGORTASINI AZALTIYOR

Toplu taşıma araçlarına ayakta yolcu alınması halinde yolcu başına kesilen 60 liralık ceza 50 liraya indirildi. Sigortacılar, yeni uygulamanın kaza durumunda oturan yolculara ödencek sigorta teminatını azaltacağını savundu. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) yetkilileri, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu hususlara dikkat çekti: “Bilindiği gibi ticari olarak yolcu taşıyan araçlarda yolculara gelebilecek zararlar için başta Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (trafik sigortası) olmak üzere yolcularla ilgili diğer zorunlu sigortaların yaptırılması mecburi. Trafik sigortası dahil yapılacak olan bu sigortaların tamamı, aracın koltuk sayısına, diğer bir ifade ile koltukta oturan yolcu sayısına göre belirlenir ve sigorta poliçesi buna göre yapılır.
Trafik sigortasında geçerli olan teminat miktarı kişi başına 175 bin lira. 14 kişilik bir minibüste toplam teminat ise (14 x 175.000) 2 Milyon 450 bin lira. Trafik poliçesi ile araca verilecek toplam teminat bu tutar ile sınırlı. Araca fazladan yolcu alması halinde yapılan bu sigortanın teminatı değişmeyecek, ancak fazladan binen yolcular da bu teminata dahil olacaklarından kişi başına düşen teminat miktarı azalacak.
Örneğin; 14 kişilik minibüse iki katı, yani 28 yolcu alınması halinde kişi başına düşen teminat da yarı yarıya düşecek. Minibüste bir an için bütün yolcuların zarar gördüğünü varsayarsak burada kişi başına düşen teminat miktarı 175 bin lira değil, 87 bin 500 lira olarak hesaplanacak. Dolayısıyla koltukta oturan yolcular açısından ciddi bir kayıp söz konusu olacak. Sonuç olarak, meydana gelen trafik kazalarında zorunlu sigortalardan yaralanma, sakatlık ve ölüm gibi nedenlerle kişi başına ödenmekte olan tazminatlar, fazladan alınan her yolcu nedeniyle aynı oranda azalacak.”

Hiç yorum yok: