27 Temmuz 2010 Salı

KUR LOBİSİ DURMUŞ YILMAZ'I YILDIRAMADI

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a yönelik bir süredir bazı yayın organları ve ihracatçılar tarafından yöneltilen yoğun bir kur baskısı var. Yılmaz, Enflasyon Raporu'na ilişkin bugün Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomiye bağlı uygulayacakları para politikaları hakkında bilgi verirken döviz kuruna herhangi bir müdahaleleri olmayacağının da altını çizdi. Toplantıdan çıkan özet sonuçlar şöyle:
*Birincisi; MB uzun süre politika faizlerini tek hanede bırakacak. Tabii bunun koşulları küresel ekonomideki toparlanma sürecine bağlı olacak.
*Küresel ekonomideki toparlanmanın gecikmesi, bunun hem dış talep azalması hem emtia fiyatlarına bağlı olarak iç talebi etkilemesi halinde faizler bir miktar daha aşağı çekilecek.
*Hedef öncelikle fiyat istikrarını korumak. Yılmaz, bu mesajını " Önümüzdeki dönemde fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilebilmesine odaklanmaya devam edeceğiz" sözleriyle perçinledi.
*Durmuş Yılmaz, dolar kuru ile ilgili ihracatçıların eleştirilerine ise şu yanıtı verdi: "Bize düşen görev,
bize verilen hedef çerçevesinde ki; o da kanunla bize verilen fiyat, finansal istikrarın korunması ve hükümetin genel ekonomik politikalarının desteklenmesidir. Kurla ilgili olarak Türkiye'nini benimsediği ekonomi politikaları çerçevesinde dalgalı kur rejimi uygulanıyor ve kuru piyasa belirliyor. Merkez Bankası'nın kur hedefi yok.

Hiç yorum yok: