22 Temmuz 2010 Perşembe

TÜRKİYE YABANCI YATIRIM LİGİNDE 12 BASAMAK GERİLEDİ

Küresel kriz dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırımları olumsuz yönde etkilerken, Türkiye 2009 yılında 7.6 milyar dolarlık yabancı sermaye girişiyle 32. sırada yer aldı. 2008 yılında 20. sırada bulunan Türkiye böylece 12 sıra birden gerilerken, dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırım miktarı yüzde 37 düşüşle 1 trilyon dolar olarak gerçekleşti.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan ''2010 Dünya Yatırım Raporu'', tüm dünyayla aynı zamanda dün YASED tarafından kamuoyuna açıklandı. UNCTAD temsilcisi Kalman Kalotay, YASED Başkan Vekili Adnan Nas ve YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper'in katıldığı toplantıda, yabancı sermaye girişlerine ilişkin son gelişmeler aktarıldı.

İKİNCİ YARIDA İYİLEŞME VAR
UNCTAD temsilcisi Kalman Kalotay, ortaya çıkan tabloyla ilgili dünya ekonomisinde kırılganlığın devam ettiğini, uluslararası doğrudan yatırım akışlarında (UDY) 2009 yılındaki keskin düşüşün ardından bu yıl hafif bir toparlanma beklendiğini dile getirdi. Kalotay, kriz öncesinde aşılmış olan 2 trilyon dolar seviyesine ancak 2012 yılında tekrar ulaşılmasının mümkün olabileceğini vurguladı. UNCTAD'ın orta vadeli global UDY girişi beklentilerine bakıldığında, 2010 yılında 1,2 trilyon dolar, 2011'de 1,3-1,5 trilyon dolar ve 2012'de 1,6-2 trilyon dolarlık rakamlara ulaşılması öngörülüyor.

TÜRKİYE 7 MİLYAR $ ÇEKER
Yabancı sermaye girişlerini Türkiye açısından değerlendiren YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper, "Türkiye, yatırımların büyük bölümünü Avrupa'dan alıyor. Bu nedenle Avrupa'daki sıkıntılar Türkiye'ye girişleri olumsuz etkiledi. Sıkıntıların devam etmesi nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkelerdeki hareketliliğin, Türkiye'de görülmesinin biraz zor olduğunu düşünüyoruz. İlk 5 ayda Türkiye'ye 2.7 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımı gerçekleşti. Yılın tamamında ise bu rakamın 7 milyar doların altında kalacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

ABD, Çin, Fransa ilk sırada
2009 yılında en fazla yatırım uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çeken ilk beş ülke ABD, Çin, Fransa, Hong Kong ve İngiltere oldu. ABD geçen yıl 129.9 milyar dolar, Çin 95, Fransa 59.6, Hong Kong 48.4, İngiltere 45.7 milyar dolarlık yabancı yatırım çekti. Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde İngiltere'yi Rusya, Almanya, Suudi Arabistan, Hindistan ve Belçika izledi.

Mali kuralın ertelenmesi
beklentileri kötü etkiler

Mali Kural'ın yasalaşmasının gecikmesinin yabancı yatırımcı açısından beklentileri olumsuz yönde etkileyeceğine değinen Adnan Nas, şunları söyledi: "Mali Kural'ın ertelenmesini olumsuz buluyoruz. Bu, olmasını istemediğimiz bir durumdu. Özellikle yabancı yatırımcıların beklentisi açısından olumsuzluk yaratabilir Mali kuralın yayımlanması, Türkiye açısından beklentileri iyileştirecek bir unsur olurdu. Gecikmelerin bir miktar maliyetinin olacağını düşünüyoruz."

250 milyar dolarlık birleşme
Rapora göre, dünyada uluslararası birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam değeri 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 65 azalarak 250 milyar dolara geriledi. Geçen yıl global olarak 1 milyar dolar ve üzerinde değere sahip 108 adet uluslararası birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Birleşme ve satın almalarda Türkiye'de 2007'de 16,7 milyar dolar olan miktarın 2008'de 13,2 milyar dolara, 2009'da 2,8 milyar dolara kadar düştüğü dikkati çekiyor.

Hiç yorum yok: