22 Temmuz 2010 Perşembe

İHRACATTA EKSEN KAYMASI FAKTORİNGE YARADI

Türk ihracatçılarının küresel krizde Avrupa ve ABD dışında yeni pazarlara yönelmesi faktoring sektörünün cirosunu da olumlu yönde etkiliyor. TL'nin aşırı değerlenmesi, ABD ve Avrupalı alıcıların siparişlerinin azalması ve dış politikadaki eksen kayması sonucu Singapur, Çin, Brezilya, Slovakya ve Tunus ilk 5 ayda ihracatta en fazla artış sağlanan ülkeler arasına girdi. Rusya, İran ve Suudi Arabistan da ihracatın en fazla arttığı ülkeler arasında yer alırken, ilk üç ayda faktoring sektörünün cirosu yüzde 144 oranında yükseldi.
Faktoring sektörü ve sektörün ihracata katkısı hakkında bilgi veren Factors Chain International (FCI) Başkan Yardımcısı ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, ihracatçının krizden fırsat çıkartıp yeni pazarlara açıldığını vurgulayarak, "İhracatçı bilinmedik pazarlara giriyor. Yeni pazarlar eksen kaymasını doğruluyor. O ülkelerdeki finansal sistemler çok gelişmediği için faktoring sektörü olarak onların alacaklarını garanti altına alıyoruz. İhracatçının dış pazarlardaki parasını kurtarıyoruz" dedi.

ÜÇ AYDA CİRO %144 ARTTI
Baydar'ın verdiği bilgilere göre, geçen yılın ilk 3 ayına göre bu yıl faktoring sektörünün cirosu yüzde 144 oranında artarak 10 milyar dolara dayandı. Bu artışın yüzde 170'nin iç piyasadaki işlemlerden, yüzde 18'inin ise ihracat faktoringinden geldiğini anlatan Baydar, "Türkiye'nin mevcut müyüme trendi devam ettikçe toplam ciro yıl sonunda 35-40 milyar dolara ulabilir. 2009 sonunda 3 milyar dolar olan ihracat faktoringinin ise 4 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Dünya çapında birincilik ödülü
Haziran 2010 verilerine göre, ihracat faktoring şirketleri dünya sıralamasında ilk 5'de 2 Türk şirketi yer alıyor. İlk 2'yi Çinli şirketler paylaşırken, Türkiye'den Yapı Kredi Faktoring 3., TEB Faktoring 4. sıraya girdi. TEB Faktoring'in geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 66 ülkeden 244 faktoring şirketini geride bırakarak FCI tarafından "En iyi ihracat faktoring şirketi" seçildiğini belirten Çağatay Baydar, "Bizi bu ödüle layık gören herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Singapur'a ihracat patladı
2010 yılında Singapur'a gerçekleştirilen ihracat yüzde 312 oranında artarken, Çin yüzde 121, Brezilya yüzde 117, Slovakya yüzde 105, Tunus ise yüzde 81 ile Türkiye'nin ihracatını en fazla artırdığı ülkeler arasında başı çekti. Baydar, "Avrupa ve ABD gibi geleneksel pazarlardan gelen talep azaldı. Talep gelse bile kâr marjları düştü. Yurtiçinde kurdan dolayı sıkıntı var, işletme giderleri de artıyor. Dolayısıyla ihracatçı başka pazarlara yöneldi" dedi.

Batmış kredinin vergisi olur mu?
Baydar, faktoring şirketlerinin son dönemde sorunlu krediler için gider yazıp karşılık ayrılması konusunda BDDK ve Maliye Bakanlığı'nın farklı uygulamaları konusunda ise şu yorumu yaptı: "Maliye diyor ki, para kaybetsen de bunu masraf olarak yazmayacaksın, vergini ödeyeceksin. O zaman faktoring şirketleri verdiği parayı tahsil edemiyor, özkaynağı azalıyor, vergisini ödüyor. Bu durumda kapanırlar. Yaptığımız işin niteliğine ve ruhuna aykırı. Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor."

Hiç yorum yok: