30 Temmuz 2010 Cuma

İŞ YATIRIM'A GÖRE SEÇİMDEN TEK PARTİ İKTİDARI ÇIKACAK

Türkiye ekonomisinin ve piyasaların yılın ikinci yarısındaki görünümünü '2010 Temmuz Strateji Raporu' ile mercek altına yatıran İş Yatırım, 2011 yılında yapılacak genel seçimlerden az farkla da olsa tek parti hükümetinin çıkmasını öngörüyor. Seçmenin oyunun son üç ayda belli olduğuna işaret eden İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, seçmenin en hassas olduğu iki konunun terör ve ekonomi olduğunu vurgulayarak "Kim daha iyi çözüm sunarsa oylar oraya gidecek" dedi. Az farkla tek parti hükümetinin çıkacağı baz senaryoya göre, dolar kuru 2011 yılı tahmini 1.46 TL, koalisyon hükümeti varsayımına dayalı kötümser senaryoya göre ise ise dolar kuru tahmini 1.66 TL olarak belirlendi.
İş Yatırım 2010 Temmuz Strateji Raporu sonuçları İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Araştırma Müdürü Emre Sezan ile Sabit Getirili Menkul Kıymet Analisti Ödül Çengel’in katılımıyla dün İstanbul'da açıklandı. Dünya ekonomisindeki son gelişmelerin ışığı altında Türkiye ekonomisinin ve piyasaların değerlendirildiği rapordan çıkan sonuçlar özetle şöyle:

KAMU MALLARINA ZAM SİNYALİ
-Güçlü bankacılık sektörü, hane halkının düşük borç seviyesi, kamu maliyesindeki iyileşme gibi yapısal faktörler ekonominin 2010 yılında yüzde 5.5 civarında büyümesini sağlayacak.
-2010 yılında faiz artışı beklemiyoruz. Faiz artırımlarının 2011 yılında 150 baz puan ve 2012 yılında 125 baz puan olmasını bekliyoruz.
-Seçim öncesi artan rekabete paralel hükümet mali harcamalar silahını kullanabilir. Bütçe sınırları içinde ya özelleştirme, vergi artışları ya da kamu mallarına zam yapacaktır.
-Harcamaların artması enflasyon üzerinde yukarı doğru bir etki yapacak. Bu yüzden enflasyon cephesinde Merkez Bankası (MB) kadar iyimser değiliz. 2010'da yüzde 7.2, 2011 yılında yüzde 7.5 enflasyon bekliyoruz.

12 AYLIK IMKB HEDEFİ 74 BİN
-Bankacılık hisselerinin toplam karı 2009 yılında yüzde 54 arttı. 2010 yılında ise 2009'a göre yüzde 22 oranında artması bekleniyor.
-Banka dışı kesimin kar artışının 2009 yılındaki yüzde 34 seviyesinden 2010 yılında hız keserek yüzde 12'ye gerileyeceği tahmin ediliyor.
-2010 yılında mevduatların yüzde 20 oranında büyümesini, kredilerin ise yüzde 26 oranında büyümesini bekliyoruz.
-Şirket karlarındaki büyüme ve faiz oranlarındaki düşüş sonrasında İMKB için 12 aylık hedef değerimizi 68 bin seviyesinden 74 bin seviyesine yükselttik.

Güçlü TL'de MB'ne destek
İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, TL'nin aşırı değerli olduğu ve Merkez Bankası'nın müdahele etmesi yolundaki tartışmalara ilişkin ise şu yorumu yaptı: "Merkez Bankası son açıklanan enflasyon raporunda da bu konuya değindi. MB, öncelikli hedefinin fiyat istikrarını korumak ve hükümetin genel ekonomik politikalarının desteklenmesi olduğunu açıkladı. İhracat artışının kur avantajı ile değil verimlilik artışı ile sağlanması gerektiğini belirtti."

Hiç yorum yok: