17 Temmuz 2009 Cuma

KREDİ KARTI AFFINDAN KİMLER, NE ŞEKİLDE YARARLANACAK?

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), gecikmiş kredi kartı ödemeleri ile ilgili düzenlenen “5915 Sayılı Kanun” kapsamında borcunu yapılandırmak isteyen kart hamillerine uygulamadan nasıl faydalanabilecekleri konusunda yol gösterecek. Gazete ve dergi ilanları ile bilgilendirme yapacak olan BKM, kart affıyla ilgili kart borçlularının kafalarına takılan bütün sorulara yanıt veriyor.
Kimler yararlanabilecek?
Bu kapsamda, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle (31 Mayıs 2009 dahil) kredi kartı borcunu 90 günden fazla geciktirmiş olanlar, kredi kartına ait tüm borcunu ödemesi için banka tarafından ihtarname çekilmiş olanlar veya kredi kartı borcunun tahsili için icra takibi başlatılmış olanlar kanundan yararlanabiliyor.
Ne zamana kadar başvurulur?
İlanlarda, kredi kartı borçlularının Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 5915 Sayılı Kanun uyarınca, kanunun yayımlandığı 7 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 60 gün içerisinde başvuru yapması gerektiği belirtiliyor. Başvurular için son tarih ise 4 Eylül 2009.
Nereye başvurulur?
Kanun uyarınca, başvurular, kartı çıkaran banka veya kuruluşa ya da avukatlarına, varlık yönetim şirketine veya bu şirketin yetkilendirdiği temsilcilere yazılı olarak yapılabiliyor. Eğer borç, banka tarafından varlık yönetim şirketine devredilmiş ise, borçluların banka veya kuruluşa başvuru yaparak borcunun hangi şirkete devredildiğini öğrenmesi ve başvurusunu bu şirkete yapması gerekiyor.
Nasıl başvurulur?
Borçluların, yazılı olarak ve güncel adreslerini belirterek başvuruda bulunması gerekiyor. Başvuru sürecinde, belirtilen ödeme koşullarından biri seçiliyor ardından da yazılı olarak ödeme beyanı yapılıyor. Sonrasında ise banka veya kuruluş ya da avukatları, varlık yönetim şirketi veya yetkilendirdiği temsilcileri tarafından düzenlenecek ödeme planı imzalanıyor. Vadeli ödemelerde ilk taksit peşin olmak koşulu ile ödeme planına göre düzenli olarak ödemeler yapılmaya başlanıyor.
Borçlar nasıl hesaplanır ve geri ödemesi nasıl yapılır?
Faizli anapara borcu, Merkez Bankası tarafından ilan edilmiş kat sayı ile çarpılacak ve böylece 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle oluşacak toplam borç tutarı hesaplanacak. Bu tutar, yazılı başvuru tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenirse, ilave bir faiz alınmayacak. Vadeli olarak ödenirse; 6 aylık vade için 1,04 , 12 aylık vade için 1,08, 24 aylık vade için 1,18, 36 aylık vade için 1,26 katsayıları ile çarpılıyor. Ortaya çıkan tutar ilgili ay sayısına bölünüyor ve ödenecek aylık taksit tutarı hesaplanıyor. Vadeli ödemelerde ilk taksit peşin olarak ödeniyor.
Örnek ödeme planı tablosu
31 Mayıs 2009 itibariyle birikmiş 1000 TL’lik faizli anapara borcu olan bir tüketici borcunu 6 ayda ödemek isterse ayda 173.33 TL, bir yılda öderse 90 lira, 24 ayda 49.17 lira, 36 ayda 35 liralık taksit ödeyecek.

Hiç yorum yok: