Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere bugüne kadar 10 bin 500 kadın girişimciye 310 milyon lira tutarında finansman sağladıklarını belirterek kadınlara yönelik eğitim programlarıyla kişisel gelişimlerine de katkıda bulunduklarını söyledi. Son 4-5 yılda bankacılık sektöründe pazar koşullarında önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Karadere, tüketici kredilerinin yanı sıra KOBi kredilerinin de sektördeki payının arttığını vurgulayarak, “Sektörde yabancı sermayenin ağırlığının artması rekabetin ve kalitenin artmasına da katkıda bulundu” dedi.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, sorularımızı şöyle yanıtladı:
-Hangi şirketleri KOBİ olarak tanımlıyorsunuz?
Garanti KOBİ Bankacılığı olarak, 10 milyon TL'ye kadar yıllık ciroya sahip firmaların yanı sıra, firma ortakları ve şahıs şirketleri ile pazara dönük üretim yapan çiftçileri, küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmeleri de ‘KOBİ’ olarak tanımlıyoruz. Tarım, sağlık, turizm, lojistik, ihracat, mobilya, otomotiv yan sanayi, taksi, proje kredileri, gıda toptancıları, imalat, kadın girişimci ve hizmet gibi alanlarda faaliyet gösteren KOBİ'lere özel 17 ayrı destek paketini hizmetlerine sunuyoruz.
-Bu segmente hangi ürünleri sunuyorsunuz?
'Esnaf Destek Paketi' ve 'Dükkan Sizin' kredi kampanyalarımız ile standart bankacılık ürün ve hizmetlerine ihtiyaç duyan, ancak diğer KOBİ'lere oranla daha düşük tutarlarda kredi isteyen esnaf ve sanatkarlara, 60 aya varan vade ve yüzde 0.99'dan başlayan faiz oranlarıyla finansman imkanı sağlıyoruz.
-Kadın girişimcilere yönelik de ürünleriniz var...
Doğru, kadın girişimcilere yönelik ürün ve hizmet geliştiren ilk banka olarak, özel faiz oranlarıyla kadın girişimcilere ihtiyaç ve yatırım kredisi sağlayan 'Kadın Girişimci Destek Kredi' ürünümüz var. Bugüne kadar 10 bin 500 kadın girişimciye 310 milyon TL tutarında finansman sağladık. Bunun yanısıra kadın girişimcilerimizin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak için bugüne kadar 10 ilde yaklaşık 2 bin kadın girişimcimizin katıldığı ‘Garanti Kadın Girişimci Buluşmaları’nı düzenliyoruz. Ayrıca geçen yıl 3 bin 600 başvuru aldığımız ve her yıl artarak ilgi gören "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" yarışması var. Bu yıl 5 bin başvuru bekliyoruz.
-KOBİ bankacılığında orta vadeli planlarınız neler?
Önümüzdeki dönemde, beklentilerin gerçekleşmesi halinde, yeni açılan işyeri sayısında artışın süreceğini, bankacılık sektöründe KOBİ niteliğindeki müşteri sayısının artmaya devam edeceğini öngörüyoruz. İşletmelerin finansman, nakit yönetimi ve yatırım yapma gibi ihtiyaçlarının ivme kazanacağını, tarımsal bankacılık alanındaki gelişmelerin de devam edeceğini düşünüyoruz. KOBİ'leri, global pazar şartlarına hazırlanmış, rekabet gücüne sahip, güçlü kuruluşlar haline getirmek istiyoruz. En zor zamanlarda bile KOBİ'lerimizin yanında yer aldık. KOBİ'lerin bankası olarak her koşulda KOBİ'lerin yanında olmaya devam edeceğiz.
51 ilde 22 bin KOBİ'ye ulaştı
-Garanti Anadolu Sohbetleri ile kaç KOBİ'ye ulaştınız?
2002'den bu yana düzenlemiş olduğumuz Garanti Anadolu Sohbetleri ile 51 ilde yapılan 69 toplantıda yaklaşık 22 bin KOBİ ile fikir alışverişinde bulunduk. KOBİ Danışma Hattı ile müşterilerimize ayrıca danışmanlık hizmeti veriyoruz. KOBİ'lere özel hazırladığımız ürün ve hizmetler hakkında bilgi veriyoruz.
Global krizden çıkış dönemi
-KOBİ bankacılığındaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Son 4-5 yılda bankacılık sektöründe pazar koşullarında önemli değişmeler yaşandı. Enflasyondaki ve faizlerdeki düşüşe bağlı olarak kredi hacminde sağlıklı bir büyüme temposu yakalandı. Genel olarak tüketici kredilerinin payının artışına paralel olarak KOBİ kredilerinin sektördeki payı da arttı. Sektörde yaşanan bir diğer önemli gelişme de yabancı sermayenin ağırlığının artması oldu. Bu durum da sektördeki rekabetin ve kalitenin artmasına katkıda bulundu. 2008 - 2009 döneminde dünya genelinde ciddi bir ekonomik ve finansal kriz yaşandı. Bu nedenle 2010'da olduğu gibi bu yıl da global olarak bir krizden çıkış dönemi yaşanacağını, global ekonomik büyümenin 2010 yılındaki hızını koruyacağını düşünüyoruz.
Banka kredileri %20-25 büyür
-Kredilerde bu yıl nasıl bir büyüme temposu bekliyorsunuz?
Türk bankacılık sektörü son yıllarda özellikle önceki yılların kriz deneyimi ve uluslararası ekonomik konjonktürün de etkisiyle büyük bir sıçrama gösterdi. Bu parlak performansta etkili olan önemli faktörlerden biri de Türk ekonomisinin dinamosu olarak kabul edilen KOBİ'ler... 2009'un Aralık ayında sektörde 2008-2009 döneminde Türkiye'nin de yaşadığı krize paralel olarak KOBİ'lere verilen kredilerde daralma olmuştu ve KOBİ nakdi kredileri 78 milyar TL'ye kadar inmişti. 2010'da bu rakam Kasım 2010 itibarıyla 115 milyar TL'ye geldi. Garanti Bankası olarak aynı tarih itibarıyla nakdi kredilerde yüzde 13'lük bir pazar payına sahibiz. Garanti Bankası'nda tüketici ve KOBİ kredilerinin toplamı bankanın kredilerinin yarısından fazlasını oluşturuyor. Ticari kredilerin önüne geçmiş durumda. 2010 yılında krizin etkilerinden giderek arınan bir Türkiye gördük. Bu, KOBİ'lerin çok çabuk toparlanmasını sağladı. Çünkü KOBİ'ler daha çok iç piyasaya üretim yapıyor. Krizden çıkış iç piyasadaki hareketten ve canlanmadan gerçekleştiği için iç piyasaya mal üreten KOBİ'ler, satışlarını artırmaya, bankalardan aldıkları kredileri geri ödemeye ve daha fazla üretim için bankalardan ilave borçlanmaya ve kredi talep etmeye başladı. Kredilerdeki büyüme temposu 2011'de de aynen sürer. Türkiye bankacılık sektörünün kredileri de ortalama yüzde 20-25'ler civarında büyür. KOBİ'lerin tercihi nakit akışlarına uygun ödeme planlarını içeren taksitli ticari kredilerde yoğunlaşıyor. Garanti Bankası olarak toplam TL kredilerde yüzde 30, yabancı para birimi kredilerde ise yüzde 20'lik bir büyüme bekliyoruz.
Banka deneyimi olmayan müşteri en büyük sorun
-Kredi kullandırırken nelere dikkat ediyorsunuz?
KOBİ'lere kredi sağlarken, finansal yapılarını, geçmiş dönem kredi ödeme performanslarını ve geri ödeme kabiliyetlerini dikkatle değerlendiriyor, bu amaçla geliştirdiğimiz kredi değerlendirme modellerini kullanıyoruz. İşletmelerin bilanço, gelir tablosu, muhasebe kaydı gibi mali tablolarını dikkatle inceleyerek, müşterilerimizi doğru tanımaya da özen gösteriyor ve onları yerlerinde ziyaret ediyoruz. Ayrıca, firmaların bilanço dışı gayrımenkulleri veya birikimleriyle ilgili belgeler de, kredi tahsis sürecimizin hızlı ve pürüzsüz olmasına olumlu katkıda bulunuyor. Bu süreçte en sık karşılaştığımız sorun, kredi başvurusunda bulunan kişilerin bankayla ilişkiler konusunda deneyimsiz olmaları. Bu durumlarda kredi başvurusunda bulunan müşterilerimize önerdiğimiz çözüm ise bize ihtiyaç ve taleplerini detaylı bir şekilde anlatmaları. Bu şekilde biz de ihtiyaçlarına en uygun finansal çözümü sağlayabiliyoruz.
Ayfer ARSLAN
14 Şubat 2011 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
böyle haberlerin artması dileğiyle
Yorum Gönder