31 Ekim 2010 Pazar

FİNANSBANK'DAN ŞİMDİ KREDİ ÇEKEN 3 AY SONRA ÖDÜYOR

Finansbank 12 Kasım’a kadar sürecek kampanya kapsamında müşterilere, yüzde 0.39’dan başlayan faiz oranlarından ve 3 ay ödeme erteleme fırsatı sunuyor.
2010’un ilk 6 ayında sektördeki ihtiyaç kredileri hacminin yüzde 17 büyüyerek, 45 milyar TL’ye ulaştığını, Finansbank’ın da yüzde 22 büyüme elde ettiğini belirten Finansbank Perakende Ürünlerden Sorumlu Grup Yöneticisi Enis Kurtoğlu, “Genel olarak bakıldığında banka müşterileri kredi başvuru süreçlerini zorunlu prosedürlerinden dolayı sıkıcı ve uzun buluyor. Bu nedenle kredi başvurusu için atılan adımları olabildiğince kısalttık. Müşterilerimizin kredi başvurularını anında ve diledikleri yerden yapabilecekleri bir sistem geliştirdik. Ayrıca kredilerini de aynı gün diledikleri şubeden kullanabiliyorlar. 2011’de başlayacak olan geri ödeme planıyla hayata geçirdiğimiz ihtiyaç kredisi kampanyamız ile müşterilerimizin bayram öncesi telaşlarını azaltacağımıza inanıyoruz” dedi.

BANKALAR MORTGAGE PAZARINDA NEREYE GÖZÜNÜ DİKTİ?

Konuta artan talep mortgage pazarında bankalar arasında rekabeti kızıştırdı. Geçen yılı 41 milyar liralık konut kredisi hacmi ile kapatan ve 2010 yılı için 55 milyar liralık hedef belirleyen Türk bankacılık sektörü artan talebi dikkate alarak hedeflerini 57 milyar liranın üzerine taşıdı. İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, 2010 yılının ilk altı aylık döneminde sektörde toplam 108 bin 17 adet konut kredisi kullandırıldığını belirterek sözkonusu dönemde İş Bankası tarafından kullandırılan konut kredisinin 24 bin adet olduğunu söyledi. Mortgage pazarındaki gelişimine ilişkin bilgi veren Recep Oram, 2010 yılı ilk 6 ayında sektördeki toplam konut kredisi bakiyesinde yaklaşık yüzde 28 oranında bir büyüme gerçekleştiğini vurgulayarak, "Bankamızın konut kredisi bakiyesinde aynı dönem içerisinde gerçekleşen büyüme ise yaklaşık olarak yüzde 32" dedi. Oram, BDDK tarafından yayınlanan verilere göre 8 Ekim 2010 tarihi itibariyle sektörün konut kredisi bakiyesi yılbaşına göre yaklaşık yüzde 24 oranında artarak 55.4 milyar liraya ulaştığını dile getirdi.

FAİZ ORANLARI DEĞİŞMEZ
İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, konut kredi faizlerinin seyrine ilişkin ise şunları söyledi: "Kredi faiz oranlarında yıl boyunca devam eden aşağı yönlü trend sürmüş ve faiz oranları bu süre içerisinde ilk kez şu andaki düşük seviyelere geriledi. Merkez Bankası’nın son yaptığı açıklamalar ışığında faiz artış beklentisi 2011 yılına ertelendiğinden faiz oranlarında mevcut seviyenin yıl sonuna kadar devam edeceği öngörülüyor."

İLK DOKUZ AYDA YÜZDE 24 ARTTI
Yaz tatili, Ramazan ayı ve referandum süreçlerinden dolayı ötelenen konut alım taleplerinin eylül ayı ortalarından itibaren canlanmaya başladığını aktaran Recep Oram, "2009 yılı içerisinde yüzde 14 oranında büyüme gösteren sektörün konut kredisi bakiyesi 8 Ekim 2010 itibariyle beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 24 oranında arttı. Yılsonu itibariyle sektördeki konut kredisi bakiyesinin 57 milyar lirayı aşması ve böylece yıl içerisinde büyüme oranının yüzde 30’lar seviyesine doğru yaklaşması bekleniyor" diye konuştu.

ING Bank 20 bin kişiyi konut sahibi yapacak
ING Bank Bireysel Krediler Pazarlama Grup Müdürü Ahmet Haşim Şirin, yılbaşından bugüne kadar 750 milyon liralık kredi kullandırdıklarını belirterek 2010 yıl sonu itibarıyla ortalama 20 bin kişiyi ev sahibi yapmayı planladıklarını açıkladı. Şirin,
"2010 yılı ikinci çeyrek sektörel büyüme rakamlarına bakıldığında inşaat sektörünün en çok büyüme kaydeden sektör olduğunu görüyoruz. Ekonominin toparlanma sürecinde olduğu 2010 yılında tüm sektörlerdeki büyümeyi körükleyen inşaat sektöründeki yukarı yönlü ivme makro ekonomimiz açısından son derece önem arz ediyor. Hızlı artan nüfusumuz, büyük kentlerdeki kalitesiz konutların yenilenme ihtiyacı, deprem bölgesinde olmamız nedeni ile depreme dayanıklı konut üretimi ve mevcutların yenilenmesi, sosyal alanları barındıran yüksek hayat kalitesi sunan sitelerde yaşama olan talep hem arz hem de talep tarafını güçlendirecek etkenler. 2011 yılında ülke ekonomimizin lokomotif sektörünün inşaat sektörü olması bekleniyor."

Denizbank 204 bin kişiye 14 milyar TL kredi verdi
DenizBank Mortgage ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü Hakan Varol, y
ılın ilk 6 aylık döneminde 204 bin tüketicinin yaklaşık 14 milyar TL tutarında mortgage kredisi kullandırdıklarını belirterek, "Üçüncü çeyrekte de mortgage kredilerinde talep artışı net olarak gözlemleniyor. Sektör 9 aylık dönemde yüzde 23 lük bir büyüme gösterdi. DenizBank olarak aynı dönemde sektörün üzerinde büyüme başarısı göstererek 10 bin müşterimizi ev sahibi yaptık" dedi.

Ayfer ARSLAN

EN UCUZ BAYRAM KREDİSİ HANGİ BANKADA?

Bayrama özel kampanyalarla ihtiyaç kredilerinde faiz indirimi yarışına girne bankalar faizi yüzde 0.38'e kadar düşürdü. Ancak bu kredinin masrafı, sigorta ve vergi eklenince aylık maliyetyüzde 1.25'e çıkıyor. Buna ragmen bayram kampanyalarındaki faizler ve vade seçenekleri, genel ihtiyaç kredilerine göre cazip görünüyor.

EN UCUZU HALKBANK VE AKBANK
Habertürk Gazetesi'nden Sefer Yüksel'in haberine göre, 12 ay vadeli kredilerde en düşük aylık maliyet yüzde 1.12 ile Halkbank'da.
*Garanti Bankası: 12 ay vadeli 5 bin TL'lik bir ihtiyaç kredisinin faizi yüzde 0.38. Masrafıyla birlikte aylık maliyet yüzde 1.25'e geliyor.
*Finansbank: Faiz oranı yüzde 0.39. 277 liralık masrafıyla 12 ay vadeli 5 bin TL'lik kredinin faizi yüzde 1.57'ye geliyor.
*Yapı Kredi: Aylık faiz oranı yüzde 0.41. 219 liralık masrafıyla faizi yüzde 1.21'i buluyor.
*İş bankası: Faiz oranı yüzde 0.45. Toplam maliyet aylık yüzde 1.35'i buluyor.
*Vakıfbank: Faiz oranı yüzde 0.62 ama 157.5 TL'lik masrafıyla aylık faiz yüzde 1.22'ye çıkıyor.
*Halkbank: Faiz oranı yüzde 0.75. 129 liralık masrafla aylık maliyet yüzde 1.12.
*Akbank: 12 ay vadeli 5 bin liralık kredinin faizi yüzde 0.76. Masrafı sadece 96 lira. Toplam maliyet ise yüzde 1.18.
*Şekerbank: Faiz oranı yüzde 0.8, toplam maliyet yüzde 1.28.
*HSBC: Aylık faiz 0.99. Toplam maliyet yüzde 1.21
*Denizbank: Aylık faiz 1.09. 41.87 liralık masrafıyla kredinin maliyeti 1.39'u buluyor.

29 Ekim 2010 Cuma

ORİON MENKUL VARLIK YÖNETİCİSİ, YATIRIM UZMANI ALACAK

Portföy yönetimi alanında faaliyet gösteren ve sektöründe deneyimli 5 profesyonel tarafından kurulan Orion Investment Menkul Değerler A.Ş eleman ayırıyor.
Şirket, internet sitesinde yaptığı duyuruda aradığı nitelikleri şöyle açıkladı:
"Kendi bilgi ve becerilerine inanan, kendine güvenen yatırım uzmanı, varlık yöneticisi (şirket bonosu, hazine bonosu, üçüncü şirketlerin yatırım fonlarına danışman aracılık yapan) olarak çalışmak isteyen spk sertifikasyonlarını almış; Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa ya da Antalya'da çalışabilecek arkadaşlar arıyoruz.
Başvuru yapabileceğiniz pozisyonlar :
•Yatırım Uzmanı
•Varlık Yöneticisi (Özel Bankacı)
•Broker (İstanbul)
•Operasyon Elemanı (İstanbul)
•Muhasebe Elemanı (İstanbul)
•İdari İşler Elemanı (İstanbul)
•Asistan (İstanbul)
CV lerinizi başvurmak istediğiniz pozisyonun ismini de yazarak info@orioninvestment.com.tr veya bcigir@orioninvestment.com.tr adresine gönderebilirsiniz."

TURKISH BANK PAZARLAMA YÖNETMENİ ARIYOR

Turkish Bank aşağıdaki pozisyonlarda elemana ihtiyacı olduğunu duyurdu. İş başvurularına ilişkin detayları http://www.turkishbank.com/ adresinen öğrenebilirsiniz.
*Yazılım Grup Müdürlüğü / Uzman İstanbul (Asya), İstanbul (Avr.)
*Merkez Şube Ticari Pazarlama Yönetmeni / Yrd. İstanbul (Asya), İstanbul (Avr.)
*Merkez Şube Bireysel Pazarlama Yönetmeni / Yrd. İstanbul (Asya), İstanbul (Avr.)
*Pendik Şube Ticari Pazarlama Yönetmeni İstanbul (Asya)
*Genel Müdürlük Operasyonlar-Uzman/Uzman Yardımcısı İstanbul (Asya), İstanbul (Avr.)
*Bayrampaşa Şube Ticari Pazarlama Yönetmeni İstanbul (Asya), İstanbul (Avr.)
*Pangaltı Şube Ticari Pazarlama Yönetmeni İstanbul (Asya), İstanbul (Avr.)
*Gebze Şube Ticari Pazarlama Yönetmeni Kocaeli, İstanbul (Asya), Kocaeli-Gebze
*Factoring Portföy Yöneticileri Ankara, Bursa, İstanbul (Asya), İstanbul (Avr.), Kocaeli-Gebze

ING EMEKLİLİK FİNANSAL GÜVENCE DANIŞMANLARI ARIYOR

ING Emeklilik İstanbul merkez ofisinde bireysel emeklilik, ferdi kaza ve hayat sigortası branşlarında görevlendirilmek üzere 'finansal güvence danışmanları ve yönetici adayları' arıyor. Aranan şartlar şunlar:
- Üniversite mezunu
- Yabancı müşterilerle iletisim kuracak seviyede İngilizce bilen
- Satış alanında deneyimli ya da kariyerini bu yonde ilerletmek isteyen
- Iletişim becerileri kuvvetli
- Satış ve sonuç odaklı çalışabilcek
- Tatminkar maaş ve sosyal imkanlarla çalışacak

ilgilenen adayların aslan.kurtbas@avrupagrup.com.tr adresine resim ve on yazi iceren cv'lerini iletmetleri gerekiyor.

TOBİN VERGİSİ NEDİR?

Sıcak paraya Tobin vergisi önerisi son zamanlarda sıkça gündeme getirilmeye başlandı. En son TUSKON Arjantin'in yaptığı gibi Türkiye'nin de ülkeye giren kısa vadeli sermaye hareketlerine Tobin vergisi uygulanmasını önerdi.
Aslına bakarsanız; bu öneriyi ilk kez 2004 yılında İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince DÜNYA Gazetesi'ne verdiği röportajda ortaya atmıştı. Ve o günden bugüne de hep tartışılıyor.
Özince, Tobin vergisine ilişkin o tarihlerde bakın neler demişti:
"Şimdi benim burada Merkez Bankası'na kızmaktansa şöyle bir düşüncem var. Sıcak para olarak adlandırdığımız yatırımların spekülatif hareketlerini önlemek için bazı Latin Amerika ülkelerinde Tobin vergisi denilen bazı stabilazörler uygulanmış. Yabancı yatırımcı ani oynaklıklarda hızlı giriş çıkışla sığ piyasayı bozmasın diye uzun vadeye yöneltiyorsunuz. Kısa vadede çıkarsa vergi alıyorsunuz. Ben vergi konsun demiyorum ama Merkez Bankası bunu mutlaka değerlendirsin diyorum."

TOBİN VERGİSİ NEDİR?
Amerikalı Nobel ödüllü iktisatçı James Tobin
ilk kez 1971 yılında, spekülatif amaçlı kısa vadeli sermaye hareketlerinin vergilendirilmesi yoluyla, piyasa hassasiyetlerinin azaltılabileceğini ve döviz spekülasyonlarının önemli ölçüde azaltılabileceğini savundu. Tobin, piyasa dalgalanmalarına karşı dövizli işlemler üzerinden, binde 1 ile binde 5 oranında vergi alınmasını önerdi.

KREDİ KARTI SLİBİNDE ALKOL UYARISI



Yapı Kredi, Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirerek İstanbul’un önemli 25 gece kulübü ve barında kullanılan POS makinelerine bir yazılım ekledi. Bu yazılım sayesinde, kredi kartı ile ödeme yapan Yapı Kredi müşterilerinin sliplerinde “Alkol kullanımı dikkatsizliğe ve algı bozukluğuna yol açar. Lütfen alkollü araç kullanmayın” uyarısı çıkıyor.
Sosyal sorumluluğu kredi kartı slibine taşıyan Yapı Kredi, hayata geçirdiği “Alkollü Araç Kullanımını Bilinçlendirme” projesi sayesinde iki ay gibi kısa bir sürede 15 bin kişiye ulaştı.

28 Ekim 2010 Perşembe

TÜKETİCİ KREDİLERİNDEKİ KKDF ORANI YENİDEN %15'E ÇIKARILDI

Tüketici kredilerinde “Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu" kesintisi yüzde 15’e çıkarıldı. Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintileri Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde (ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla gerçek kişilere kullandırılan krediler) Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı yüzde 15’e çıkarıldı. Bu oran, Mart 2009'dan bu yana yüzde 10 olarak uygulanıyordu. Küresel krizde iç piyasadaki daralma nedeniyle KKDF oranı daha önce yüzde 15'den yüzde 10'a indirilmişti.

EMLAK ZENGİNİ BANKA HANGİSİ?

Bankaların konut kredileri alacaklarına karşılık icra yoluyla el koyduğu gayrimenkul sayısında patlama yaşanıyor. Ankara Ticaret Odası 'nın (ATO) araştırmasına göre, elinde en çok gayrimenkul bulunan banka Halk Bankası. Halkbank'ın elinde toplam değeri 235 milyon lira olan bin 501 adet gayrimenkul bulunuyor. Halk Bankası'nın portföyünde 665 adet daire, 297 adet tarla, 169 adet arsa, 150 adet dükkan, 62 adet bina, 35 adet fabrika, 20 adet büro, 8 adet villa, 7 adet işletme var.
Vakıfbank bin 492 adet gayrimenkul ile ikinci sırada. Bankanın elinde 403 milyon lira değerinde gayrimenkul bulunuyor. İş Bankası da toplam değeri 227 milyon lirayı aşan bin 174 gayrimenkul ile gayrimenkul zengini bankalar arasında üçüncü sırada.

HER KÖYE BİR KOBİ ARANIYOR

İş Bankası, Kredi Garanti Fonu ile Avrupa Yatırım Fonu arasındaki işbirliği kapsamında başlatılan ''Her Köye Bir KOBİ'' projesinde işletmelere finansman sağlayacak. Özellikle nüfusu 1.000'in üzerinde olan yerleşim yerlerinde, KOBİ'leri geliştirmek, yeni yatırımları desteklemek, kırsal kesimdeki girişimciliği ve istihdamı artırmak için işletmelerin yararlanabileceği ''Her Köye Bir KOBİ'' Projesi kapsamında bir KOBİ en fazla 1 milyon 250 bin lira tutarında kredi kullanabilecek.

KİMLER YARARLANACAK?
Bu projeden herhangi bir ayrım olmaksızın il merkezi, ilçe, belde köy gibi tüm yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren KOBİ'ler başta olmak üzere, KOBİ tanımına uyan, çalışan sayısı 250'yi ve yıllık cirosu 25 milyon lirayı aşmayan firmalar yararlanacak. Sözkonusu kredilere Kredi Garanti Fonu yüzde 80 oranında kefalet verecek.

EN MUTLU ÇALIŞANLAR KİMLER?

Eleman arayan firmalarla iş arayan adayları 10 yıldır online ortamda bir araya getiren www.secretcv.com'un araştırmasına göre en mutlu çalışanlar Ege Bölgesi'nde.
Ekim ayında tüm bölgelere özel olarak 1.815 Secretcv.com adayı ile yaptığı anket çalışmasının sonuçlarına göre Türkiye’de çalışan kişilerin firmalarına karşı aidiyet duyguları çok güçlü değil. Ege Bölgesi çalışanları için “son bir yılda geliştiğinizi düşünüyor musunuz” diye sorulduğunda ve 3.455 kişinin katıldığı ankette alınan cevaplar % 77 evet, % 23 hayır oldu.

BURSALI ÇALIŞANLAR MUTSUZ
İç Anadolu Bölgesinde 1.050 kişiye “ Şirketiniz gelişiminiz için sizi cesaretlendiriyor mu” diye sorulduğunda yüzde 75 hayır, yüzde 25 evet dedi. Bursa’da 2.165 kişiye “şirketiniz size her gün yapabileceğinizin en iyisini yapmak için fırsat tanıyor mu” diye sorulduğunda yüzde 88 hayır, yüzde 12 evet dedi. Kocaeli’nde ise 1.118 kişiye “ İşinizi yapmanız için gereken ekipman ve kaynaklara sahip misiniz” diye sorulduğunda yüzde 70 hayır, yüzde 30 evet cevabını verdi.
Akdeniz bölgesinde ise; 2.062 kişiye “Son altı ayda herhangi biri sizi karşısına alıp gelişmeniz konusunda konuştu mu” diye sorulduğunda yüzde 77 hayır, yüzde 23 evet dedi.

İSTANBUL VE ATİNA BORSASINDA AYNI ANDA HİSSE ALIM FIRSATI

Finansportföy bir ilke imza atıyor: İstanbul ve Atina borsalarında aynı anda hisse alım-satımını sağlayan GT-30 (Finansbank A.Ş. GT-30 A Tipi Borsa Yatırım Fonu), 3 Kasım 2010’dan itibaren İMKB’de ve Atina Borsası’nda işlem görmeye başlıyor.
İstanbul ve Atina borsalarında aynı anda gongların vurulmasıyla başlaması nedeniyle 3 Kasım Çarşamba sabahı İMKB'de tören düzenlenecek.

BAYAN KAHKAHA KOBİ'LERİN DERTLERİNİ DİNLEYECEK

Şen kahkahalarıyla ünlü televizyoncu Saba Tümer ING Bank ile Anadolu'yu gezip KOBİ'lerin dertlerini dinleyecek. 'Bayan Kahkaha' lakaplı Saba Tümer, spor camiasının sivri dilli yorumcusu Ahmet Çakar ve Prof. Dr. Asaf Savaş Akat'tan oluşan üçlü bir ekiple 4 Kasım'da Anadolu illerinde 'Bİz Bize Sohbetler' e başlayacak olan ING Bank ilk olarak Bursa'daki KOBİ'lerle buluşacak.
ING Bank KOBİ ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Soykan, 4 Kasım ile 25 Aralık tarihleri arasında Bursa, Konya, Kayseri ve Gaziantep'te düzenlenecek toplantılarda KOBİ ve ticari müşterilerle bir araya geleceklerini aktardı. 'Biz Bize Sohbetler' in moderatörlüğünü Saba Tümer'in yapacağını belirten Yaprak Soykan, Dr. Ahmet Çakar'ın futbol, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat'ın ekonomi yorumlarıyla toplantılara renk katacağını ifade etti.

HEDEF 12 MİLYAR TL KREDİ
2009 yılında krizin etkilerinin yoğun olarak hissedilmesine rağmen reel sektöre yaklaşık 7.5 mliyar TL finansman sağladıklarını belirten Soykan, ING Grup'tan fon alımı ile ihracatçıya 1 milyar dolar döviz kredisi verildiğini söyledi. Soykan, "Yıl sonu finansman hedefimiz 12 milyar lira. Hedefimiz yüzde 25'lik büyüme ile ticari kesimin en çok tercih ettiği ilk üç banka arasında yer almak" dedi.

5 BİN KOBİ'NİN KAPISINI ÇALDIK
2009 yılında 'Aslan KOBİ' ile KOBİ müşterilerini yepyeni bir bankacılık yaklaşımıyla tanıştırdıklarını vurgulayan Soykan, kriz zamanında 5 bin KOBİ'nin kapısını çaldıklarını ve müşterilerine ÇARE (Çözüm Arama Ekipleri) ekipleri ile ulaştıklarını aktardı. Soykan, KOBİ kredilerinde ING Bank'ın yüzde 3 olan pazar payını 2013 yılında yüzde 5'e çıkarmayı hedeflediklerini ekledi.

Kur riski yönetimi için danışmanlık
ING Bank KOBİ ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Soykan, Anadolu sohbetlerinde müşterilerinin ihtiyaçlarını birinci ağızdan dinleyerek bu ihtiyaçlara uygun çözüm ve hizmetler geliştirmeye devam edeceklerini ifade etti. ING Bank'ın KOBİ bankacılığında diğer özel bankalara kıyasla nasıl bir fark yaratacağı konusunda ise Soykan, "İİk Bursa'ya gidiyoruz. Öncelikli hedefimizi onları daha yakından tanımak, bu sayede işlerini kolaylaştırmak ve geliştirmek için sahip olduğumuz altyapıyı ihtiyaçlara uygun hale getirmek. İhracatçıların kurlarla ilgili sıkıntıları var. Bizim de Hazine ürünleri konusunda bilgi birikimimiz mevcut. Bu konuda onlara destek olmaya, müşterilerimize kur riski yönetimi için danışmanlık hizmeti vermeye hazırız" diye konuştu.

Büyüme beklentisi %7.6
Soykan, dünyanın 17. en büyük ekonomisine sahip olan Türkiye'nin 2003-2004 yılları arasında ortalama yüzde 6.4 büyüdüğünü hatırlatarak ancak son global krizin etkisi ile büyümenin 2008 sonunda yüzde 0.7'e gerilediğini söyledi. 2009 yılında ekonominin yüzde 4.7 küçüldüğüne işaret eden Soykan, 2010 yılında ise GSYH büyümesinin yüzde 7.6 olmasını beklediklerini dile getirdi.

TÜKETİCİ GÜVENİ GİDEREK ARTIYOR

Jones Lang Laselle tarafından hazırlanan "Türkiye Gayrimenkul Piyasası 2010 Yılı Üçüncü Çeyrek” raporunda; ekonomik büyümenin getirdiği olumlu havanın etkisiyle, 2009 yılının son çeyreğinden itibaren artmaya başlayan tüketici güven endeksinin Temmuz 2010’da yüzde 87.5 oranında gerçekleşerek kriz öncesi seviyelere yaklaştığı kaydedildi. Tüketici algısındaki olumlu değişimin etkisi ile perakende cirolarında artış gözlendiğini belirten raporda; 2010 yılı Ocak-Haziran döneminde, gıda dışı perakende cirolarında 2009’un aynı dönemine oranla yüzde 13’lük bir büyüme gerçekleştiği belirtildi.
2010 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’deki perakende, ofis, lojistik ve otel piyasalarını değerlendiren “Jones Lang LaSalle Türkiye Gayrimenkul Piyasası 2010 Yılı Üçüncü Çeyrek” raporundan bazı satırbaşları şöyle:
· Tüketici güveni ve perakendeci talebi yükselişe geçti. Uluslararası ve yerel markalar genişlemeye devam ederken, ciro artış oranları kriz öncesi seviyelere yaklaştı.
· Perakende ve ofis piyasasında, birincil kira oranları henüz kriz öncesi seviyelere gelemese de 2011 yılında kira oranlarında artış bekleniyor.
· Otelcilik sektöründe oda başına düşen gelirdeki artış, pek çok Avrupa ülkesini geride bıraktı, özelllikle lüks segmenlerde oda başına düşen gelirlerdeki % 25 artış gerçekleşti.
· Türkiye’nin yüksek büyüme hedefleri ve demografik avantajı küresel yatırım fonlarının ve diğer yatırımcıların piyasaya olan inançlarını yükseltti.
· 2010 yılının son çeyreğinde, diğer piyasalarda yatırım işlemi gerçekleşme olasılığının düşüklüğüne rağmen, ofis piyasasında bu olasılık daha yüksek gözüküyor. 2011 yılında yatırım piyasasının, küresel yatırımcılar ve piyasadaki aktif yerel yatırımcılarla birlikte hareket kazanması bekleniyor.

ŞİMDİ BAYRAM KREDİSİ ALIN 2 AY SONRA ÖDEMEYE BAŞLAYIN

Halkbank, geleneksel Erken Gelen Bayram Kredisi’ni Kurban Bayramı’nın arifesinde 11. kez hizmete sundu. 5 bin TL’lik kredi için 60 aya varan vadede aylık geri ödeme tutarı sadece 112 TL oluyor. Masrafsız kullandırılan 10 bin TL’lik kredi için aylık faiz oranı yüzde 0,99’dan başlıyor. Halkbank, Erken Gelen Bayram Kredisi’nin geri ödemesinde ilk taksiti 2 ay erteleme seçeneği de sunuyor.
Erken Gelen Bayram Kredisi kampanyasıyla ilgili açıklamada bulunan Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, “Bu bayram on birinci kez hizmete sunduğumuz geleneksel bayram kampanyamızla Türk halkına tüketici kredisini piyasadaki en uygun koşullarla kullanma fırsatı sağlıyoruz. Halkbank olarak, harcamaların yoğunlaştığı bayram arifesinde Erken Gelen Bayram Kredisi ile müşterilerimizin yanında olmaktan son derece memnunuz” dedi.
Erken Gelen Bayram Kredisi’nden yararlanmak için 1 – 30 Kasım 2010 tarihleri arasında tüm Halkbank şubelerine başvuru yapılabiliyor.

GALATASARAY SİGORTA PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

HDI Sigorta ve en büyük spor kulüplerinden Galatasaray, birlikte hayata geçirdikleri GS Sigorta projesiyle bir ilke imza atıyor. Proje kapsamında HDI Sigorta bünyesinde yeni bir marka oluşturan iki kuruluş, GSSİGORTA HDI adını verdikleri bu markayı 3 Kasım 2010 Çarşamba günü düzenlenecek basın toplantısıyla duyuracak.
Galatasaray Spor Kulübü adına Başkan Adnan Polat ve Başkan Yardımcısı Yiğit Şardan’ın katılacağı imza törenine, HDI Gerling International Yönetim Kurulu Üyesi ve HDI Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Matthias Maak, HDI Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Enis Talaşman, HDI Gerling International Türkiye Sorumlusu ve HDI Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Arıkçı ve Proje Koordinatörlüğünü üstlenen NGI Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Ergelen katılacak.

DENİZBANK'DAN KORUMALI TARIM FONU

Fon yatırımcılarına tarımdan kazanma şansı veren DenizBank, özel bankacılık alanındaki tarım fonunun ikinci ihracını yapıyor. Koruma Amaçlı 1 Yıllık Tarım Fonu, 25 Ekim -5 Kasım tarihleri arasında halka arz ediliyor. %100 oranında anapara koruma özelliği bulunan fon; yatırım dönemi sonunda katılma payı sahiplerinin anaparalarının tamamını koruyarak borsa dışından alınacak bir opsiyon sözleşmesi ile S&P GSCI Tarım Endeksi öngörülen pozitif getirisinden yüzde 45 oranında yararlanmayı hedefliyor.

ŞEKERBANK'DAN KURBAN BAYRAMI İHTİYAÇ KREDİSİ KAMPANYASI

Şekerbank, bireysel müşterilerinin bayram öncesi harcamalarını karşılamaları amacıyla, 4 ay taksit ertelemeli Kurban Bayramı İhtiyaç Kredisi Kampanyası başlattı. Banka, 30 Kasım 2010 tarihine kadar sürecek olan Kurban Bayramı Kampanyası’nda, müşterilerinin nakit ihtiyaçlarını 60 aya varan vade ve 0,80’den başlayan faiz oranları ile karşılayacak.
Şekerbank, Kurban Bayramı Kampanyası’nda, müşterilerine tutar aralığına göre dört seçenek sunuyor. Banka 3 - 24 ay vade seçeneğinde 30.000 TL’ye kadar kredi talepleri için %0,80 oranında faiz uygulayacak. 25-60 ay vade seçeneği için farklı tutarlardaki kredilerin faiz uygulamaları ise şöyle olacak: 5.000 TL için %0,90, 10.000 TL için %0,92, 20.000 TL için %0,94 ve 30.000 TL için % 0,95.

27 Ekim 2010 Çarşamba

ARMA PORTFÖY TÜRKİYE'DE İLK HEDGE FONU ÇIKARDI

Arma Portföy Yönetimi İş Yatırım ile ortak ilk Serbest Yatırım Fonu'nu çıkarttı. Türkiye'de kurulan ve yönetilen ilk serbest yatırım fonları arasında yer alan İş Yatırım Arma Portföy Yönlü Serbest Yatırım Fonu, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü İlhami Koç, Arma Portföy Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gülkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Dedehayır'ın katılımı ile gerçekleştirilen basın toplantısı ile tanıtıldı. Serbest yatırım fonu orta ve uzun vadeli bir yatırım perspektifi ile mutlak getiri hedefliyor. Diğer yatırım fonlarından farklı olarak, finansal piyasaların her iki yönde de sunduğu fırsatları değerlendirecek esnekliğe sahip olan fon, belli dönemlerde net-kısa pozisyon alarak piyasanın düşüşlerinden de kar etmeyi amaçlıyor.

COFACE SİGORTA YURTDIŞI TAHSİLATA BAŞLADI

Coface Türkiye, Coface Servis adlı şirketi aracılığıyla Türk firmalarının yurtdışında çeşitli sebeplerle tahsil edemedikleri alacakları için 120 ülkeyi kapsayan bilgi ve deneyimini kullanarak, bu firmalara tahsilat hizmeti vermeye başladı. Firmaların bu hizmetten faydalanabilmesi için öncelikli olarak vadesi geçmiş olan alacağın doğduğunu kanıtlayan belgelerle Coface Servis’e başvurması gerekiyor. Başvuruyu takiben Coface Servis Türkiye ofisi, o ülkedeki temsilciliği aracılığı ile 24 saat içerisinde ilk aksiyonu alarak borçluyla iletişimi sağlıyor. Bu aşamadan itibaren söz konusu alacak Coface tarafından takip ediliyor ve borçlu ile tek muhatap Coface oluyor. Tahsilat hizmeti kapsamında, Coface borçlunun talebi ve alacaklı firmanın kabul etmesi halinde, borcun vadelendirilmesi ve bu vadelerin takip edilerek tahsilatın gerçekleşmesi için hizmet veriyor. Coface Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun, Coface’ın ana iş kolunun kredi sigortası olduğunu, bu çerçevede Türkiye’de de Coface Servis adlı şirketleriyle ‘tahsilat hizmeti’ vermeye başladıklarını açıkladı. Alpergun, “Tahsilat hizmeti, esasen kredi sigortasının bir parçası. Bu nedenle söz konusu ülkelerde Coface zaten çok büyük bir bilgi ve tecrübe ağına sahip. Coface olarak bu hizmetle ilgili sadece tahsilatın gerçekleşmesi halinde başarı primi alıyoruz” dedi.

ANADOLUBANK'DA KONUT KREDİSİ FAİZİ YÜZDE 0.69

Anadolubank, konut satın almak isteyen tüketicilere destek olmak için bir yandan faiz oranlarını indiriyor, diğer yandan kişiye özel çözümleriyle müşteriye farklı alternatifler sunuyor. Anadolubank’ta konut kredisi faizleri yüzde 0,69’dan başlıyor. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen tüketiciler, 60 ve 120 ay vadelerde, ilk yıl yüzde 0,69, diğer yıllar yüzde 0,89 faiz oranlı “Fırsat Konut Kredisi”ni tercih ediyor. Maaşlı çalışanlar, net gelirlerindeki değişime duyarlı “Bordroluya Konut Kredisi” isimli ürünü, konut aldığı ilk yıl; taşınma, tadilat, eşya alımı gibi sebeplerle artan masraflar doğrultusunda kredi taksitlerinin düşük olmasını isteyen tüketiciler ise; “İlk Yıl Az Ödemeli Konut Kredisi”ni üstelik 60 ay vadede yüzde 0,84 faiz oranı, 120 ay vadede ise yüzde 0,87 faiz oranı avantajı ile tercih ediyor.

26 Ekim 2010 Salı

TEK BİR TUŞLA BORSA, DÖVİZ KURU BİLGİLERİNE ULAŞIN

Yapı Kredi, Türkiye’nin ilk gerçek Finansal Android Uygulaması’nı hayata geçirdi. Google’ın akıllı telefonlar için geliştirdiği Android işletim sistemine sahip tüm cihazlarda çalışan Yapı Kredi Finansal Android Uygulaması tek bir tuşla İMKB verilerine, döviz kurları ve tüm finansal bilgiler ile müşteri hizmetlerine 7 gün 24 saat ulaşım imkanı sağlıyor. Mobil olarak bireysel kredi, repo, döviz, esnek hesaplamaları yapılabilen uygulama ile faiz, kur ve fon fiyatları da takip edilebiliyor.
Yapı Kredi Finansal Android uygulaması ww.yapikredi.com.tr/android/android.aspx adresinden ücretsiz olarak yüklenebiliyor. Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, “Yapı Kredi olarak müşterilerimiz neredeyse biz de orada olmaya çalışıyor, hizmetlerimizi onlara en hızlı ve kaliteli şekilde ulaştırıyoruz. Türkiye’nin ilk finansal Android uygulaması da bu vizyonumuzun bir sonucu. Teknolojik gelişmeleri ve müşteri ihtiyaçlarını çok yakından takip ederek her zaman yeniliklerin ve ilklerin öncüsü olmaya devam edeceğiz” dedi.

GARANTİ'DEN KAMU ÇALIŞANLARINA ÖZEL MORTGAGE

Garanti Bankası, kamu çalışanlarına özel “Kamu Mortgage Paketi” ni sundu. Garanti Mortgage’ın yeni kampanyası kapsamında, yıllık maaş artışlarına göre ayarlanabilen ve nakit akışlarına uygun taksitlerle mortgage ödemelerini kolayca yapabilecek. Kamu sektöründe bir ilk olan “Kamu Mortgage Paketi” kapsamında ayrıca, uygun faiz oranları ve masraflarda indirimin yanı sıra, 240 aya varan vade seçenekleri de sunuluyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, “Mortgage Uzmanı Garanti olarak, ihtiyaçlar doğrultusunda sunduğumuz ürün ve hizmetlere her sene yenilerini ekleyerek, müşterilerimizi ilklerle buluşturmaya devam ediyoruz. Birçok farklı hedef kitleye yönelik özel kampanyalarımızda olduğu gibi, kamu çalışanları kampanyasını da avantajlar sağlayacak şekilde tasarladık. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve risk algılarını dikkate alarak, ürün yelpazemizi ve kampanyalarımızı genişletmeye devam edeceğiz” dedi.

PARİTEM'DEN BİR HAFTA KAYBETMEME GARANTİSİ

Anadolubank’ın gerçek zamanlı Forex platformu olan Paritem®, uluslararası piyasalar ve 25 çeşit parite çifti üzerinden, haftaiçi 5 gün 24 saat gerçek zamanlı, internetin olduğu her yerden anında alım – satım yapabilme imkanı sağlıyor. Ayrıca, hesap açma tutarı 500 dolar olan Paritem® Mini ile de Anadolubank’ın bankalar arasında ayrıcalıklı ürünü olan Paritem® Platformu’nun daha geniş çevrelere ve kullanıcılara ulaşıyor.
Yeni yüzünü kullanıcılarına tanıştıracak olan“İlk 1 hafta Kaybetmeme Garantisi” kampanyasında da 500 dolara açılan ve 1’e 50 kaldıraç ile işlem yapılan Paritem® Mini platformunda 1 hafta 100 bin dolar işlem hacmine kadar olan işlemde kaybetmeme imkanı sağlıyor. İkinci kampanya ise; platformla yeni tanışanlar için her 50. ve 500. Deneme Hesabı açılışına “Sürpriz Hediyeler” sunan “Deneme Hesabı Aç Hediyeni Kazan” kampanyası.
Anadolubank Hazine ve Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, “Banka garantisinde dünya piyasalarına ulaşma imkanı sunan Paritem® platformu yenilenen yüzü ile müşterilerine daha hızlı ve daha doyurucu hizmet verecek” dedi

DEMİRAY: DOLAR YIL SONUNDA 1.56 TL OLUR

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, yıl sonuna doğru yabancı yatırımcıların pozisyonlarını kapatması nedeniyle dolara olan talebin artacağını, TL'nin değer kaybedeceğini söyledi. Demiray, yıl sonunda dolar kurunu 1.56 TL, euro-dolar paritesini ise 1.25 ile 1.30 arasında öngördü. Küresel krizin henüz bitmediğine işaret eden Demiray, ancak Türkiye açısından sıkıntılı bir durum olmadığını vurgulayarak 'Döviz likiditesinde sıkıntı yok. Eski devalüasyonlar dövizin bitmesiyle ortaya çıkardı ama şimdi döviz bol, kulaklarımızdan fışkırıyor' dedi.
Aykut Demiray, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, ABD'nin resesyondan çıkışında en önemli göstergenin tarım dışı istihdam olacağını vurgulayarak, 'En son verilere göre son bir ayda 95 bin kişi işini kaybetti. Kriz bitmedi hala sorunlar devam ediyor' diye konuştu. ABD'nin hem doların değerini düşük tutmak hem de ekonomiye para enjekte etmek için bol para bastığına değinen Demiray, 'Bu para da neticede bizim gibi gelişen piyasalara geliyor ve paramızın değerlenmesine neden oluyor. Merkez Bankası'nın döviz alımlarıyla şu anda 77 milyar dolar olan döviz rezervleri yıl sonuna kadar 100 milyar dolarlara çıkacak. Ani kriz durumunda ilk aşamada çıkacak paranın 36 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. 100 milyar dolar rezerve sahip olan bir ülkede de bunun çok fazla etkisi olmaz' dedi.

2020'de 400 milyar $ hedefi
DEMİRAY, İş Bankası'nın asıl büyüme alanının Türkiye olduğunu vurgulayarak, 'Türkiye'de 100 bin kişiye düşen şube sayısının 13, Avrupa ortalaması ise 45. Hala gidecek yolumuz var. Şube açarak aktiflerimizi büyüterek 2020'de 400 milyar dolar aktif büyüklüğe ve yüzde 10 sermaye yeterlilik rasyosuna ulaşmayı öngörüyoruz' dedi.

Erbil ve Bağdat şubesi açılışa hazır
DEMİRAY 'Yıl sonuna kadar Rusya'daki banka alma planını bitiririz. Azerbeycan'da şube açılışına ilişkin başvurumuz bir yıldır bekliyor. Hızlandırmak için çeşitli girişimlerimiz var. Irak Erbil ve Bağdat'ta şube açmak üzereyiz. Suriye'de temsilcilik açmak üzereyiz. Kazakistan ve Ukrayna düşüncemiz içerisinde. Ayrıca Balkan ülkeleri de dikkatimizi çekiyor. Biz Türkiye'de düşe kalka iyi bankacılık yapmayı müşteriye hizmet etmeyi öğrendik. Bu bilgi birikimizi komşu ülkelere de sunacağız ' diye konuştu.

Bank Sofia 40 milyon dolara İş Bankası'nın
İŞ Bankası uzun süredir gündeminde olan Rus Bank Sofia'nin satın alınmasına ilişkin sözleşmeyi imzaladı. Buna göre İş Bankası 36 milyon doları hisse devri sırasında, 4 milyon doları hisse devrini izleyen 1 yıl vadede olmak üzere 40 milyon dolar ödeyecek. Bankadan KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 'Rusya'da faaliyet gösteren Closed Joint Stock Company Bank Sofia'nın % 100 hissesinin satın alınmasına ilişkin Hisse Alım Sözleşmesi , bankamız ile yukarıda isimleri belirtilen satıcılar arasında 25.10.2010 tarihinde Moskova'da imzalanmıştır. 400 çalışanı bulunan Bank Sofia'nın 6 şubesi ve 7 temsilciliği bulunmaktadır. Bank Sofia 31.12.2009 tarihi itibarıyla yaklaşık 127 milyon dolar aktif toplamına ve 28 milyon dolar özkaynağa sahiptir. Hisse devri için, Türkiye'de BDDK, Rusya'da ise Rusya Hükümet Komisyonu ve Rusya Merkez Bankası'nın onayı gerekmektedir. Hisse devri söz konusu otoritelerin onayını müteakip gerçekleşecektir.

Mevduatta vade tedbirle uzamaz
Mevduatta vade yapısını uzatmak için munzam karşılıkların azaltılması gibi önlemlerin çok fazla işe yaramayacağını ileri süren Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, şunları söyledi: Bence bu insanın kafası ile ilgili olan bir şey. Kolay kolay alınacak tedbirlerle değiştirilemez. İnsanları uzun vadeli mevduata zorlamanız zor. Son 10 yılda TL'de kalan insanlar çok büyük para kazandı ama tasarruflarını dolarda tutanlar para kaybettiler. Ama hala 100 milyar dolarlık döviz hesabı var. İki neden var. Yüksek fiyatla döviz almışlar şimdi düşük fiyatla satıp zarar etmek istemiyorlar. İkincisi; psikolojik, 'Yarın Türkiye'de ne olacağı belli olmaz' korkusu var. Aynısı vade yapısında da var.'

Ayfer ARSLAN

25 Ekim 2010 Pazartesi

FORTİS, KONUT VE OTO KREDİSİNDE FAİZLERİ İNDİRDİ

Fortis Bank Türkiye, konut kredisi faiz oranlarını yeniden düzenledi. Banka'nın 3-42 ay vadede faiz oranı yüzde 0,79'dan yüzde 0,74'e indirildi. Fortis Bank Türkiye'de 43 -66 ay vadede faiz oranı yüzde 0,79, 67-120 ay vadede ise oran yüzde 0,81 oldu.
Fortis Bank Türkiye aynı zamanda oto kredilerinde de yeni bir kampanya başlattı. Dosya masrafı 500 TL olarak belirlenen oto kredisinin 3-36 ay vadede faiz oranı ise yüzde 0,79.

EUROBANK TEKFEN'DEN 'SÜPER TATİL KREDİSİ'

Eurobank Tekfen, Kurban Bayramı’nda müşterilerinin bireysel kredi ihtiyaçlarına yönelik "Süper Tatil Kredisi” kampanyasını sundu. Eurobank Tekfen Süper Tatil Kredisi” kampanyası kapsamında, Eurobank Tekfen müşterileri, yüzde 0,99’dan başlayan faiz oranları ve 24 aya varan vade seçenekleri ile 10 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredisi kullanabiliyor. Kredi faiz oranları, 5 bin TL‘ye kadar aylık yüzde 0.99 ve 10 bin TL’ye kadar ise aylık sadece yüzde 1,05.
Eurobank Tekfen, 15 Kasım 2010 tarihine kadar devam edecek “Süper Tatil Kredisi” kampanyasından faydalanan müşterilerine ödemelerini 2011 yılına kadar erteleme olanağı sunuyor. Ayrıca kampanya kapsamında kredi kullanan Eurobank Tekfen müşterilerine Back-Up tarafından Eurobank Tekfen için hazırlanmış 1 yıl süreyle geçerli Back-Up Kişisel Asistanlık Paketi de hediye ediliyor.

KOBİ'LER KREDİ LİMİTLERİNİ ARTIK KENDİ BELİRLİYOR

Finansbank Kobi Bankacılığı, “DinamikKredi” ile KOBİ’lere POS cirosu, çek veya nakit birikimleri karşılığında kredi kullanma imkanı sunuyor. KOBİ’ler kredi kapsamında limitlerini de kendileri belirleyebiliyor. KOBİ’ler, “DinamikKredi” kapsamında limitlerini kendileri belirleyebilirken, kredilerini şubeye gitmeden ATM ve İnternet Şubesi’nden kullanabiliyor.
KOBİ'lerin her tür finansal ihtiyacına, geliştirdikleri özel ürünler ile çözüm bulmak için çalıştıklarını belirten Finansbank Kobi Bankacılığı Pazarlama Grup Yöneticisi Özhan Örge, “Finansbank Kobi Bankacılığı olarak KOBİ’lere limiti gün içinde bile genişleyebilen bir kredi sunduk. Bu sayede KOBİ’ler ticarette her fırsatı değerlendirebilecek. DinamikKredi’nin limitleri esnek, kullanımı ise oldukça kolay… Üstelik müşterilerimizin şubeye gelmesine bile gerek yok. Kredilerini ATM’den ya da İnternet Şubesi’nden kullanabiliyor” dedi.

İŞ BANKASI'NDAN 0.45 FAİZLİ BAYRAM KREDİSİ

İş Bankası 15 Kasım 2010 tarihine kadar geçerli olacak kampanya kapsamında, kamu ve özel sektör çalışanları, serbest meslek sahipleri ile emeklilere aylık yüzde 0,45 faiz oranı ya da peşin komisyon ödeyerek faizsiz, 5 bin liraya kadar 10 ay vadeli bayram kredisi kullandıracak. Daha yüksek tutarda, daha uzun vadelerle veya masraf ödemeden ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen müşteriler ise vadeye bağlı olarak aylık yüzde 0,92'den başlayan faiz oranları ile masraf ödeyerek veya masraf ödemeden aylık yüzde 0,94'ten başlayan faiz oranları ile kredi kullanabilecek.

EVET SATIŞLARI PATLADI, GÜNDE 1500 KİŞİ KREDİ ÇEKİYOR

Faizlerin aylık yüzde 1'in altına gerilemesi, referandum sonrası siyasi belirsizliğin azalması ve artan güven ortamı ile birlikte konut kredilerine olan talep patladı. Türk bankacılık sektörünün 2010 yılına 42 milyar liralık kredi hacmiyle başladığını, şu anda 52 milyar lirayı geçtiğini belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, asıl hareketliliğin referandum sonrası arttığına dikkat çekti.
Sektörün günde bin adet kredi kullandırırken şimdi bu sayının günde bin 500 ile 2 bin adete yükseldiğine işaret eden Cemal Onaran "İnsanların geleceğe güvenle bakması çok önemli. Eğer işinizi kaybetmeyeceğinizi ve gelecekte şartların daha iyi olacağını düşünüyorsanız o da beraberinde talebi canlandırıyor. Böyle bir talebin olduğu noktada finansal şartların da uygun olması talebi olumlu etkiliyor" dedi.
Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ile mortgage kredilerindeki son gelişmeleri, tüketici tercihlerini ve geleceğe yönelik beklentileri konuştuk.

ŞU ANA KADAR GÖRÜLMEMİŞ BÜYÜME
-Konut piyasasında son durum nedir?

Düşen faiz ortamı ile beraber hakikaten konut piyasasında bir canlılık var. Faizlerin aylık yüzde 1.8'den 0.9'a düşmesinden kaynaklanan 2.7 milyon kişi Türkiye'de ev sahibi olabilir noktaya geldi. Esas referandum sonrasında işlemler çok arttı. Bu sene geçmiş yıllara kıyasladığımız zaman en iyi yılı geçiriyoruz. Seneye 42 milyar TL ile başlamıştık. Şu anda 52.1 milyar lirayı geçtik. Yıl sonunu 55 milyar lira ile kapatırız. Yüzde 30'luk bir büyüme sözkonusu. Mutlak değer olarak 13 milyar TL'lik bir büyümeden söz ediyoruz. 13 milyar liralık büyüme şu ana kadar mortgage piyasasında görülen bir büyüme değil. Önümüzdeki yılda mortgage kredilerinin yüzde 25-30'lar civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz.

-Sektör olarak ne kadarlık konut satışına aracılık ettiniz?
Geçen yıl 337 bin adet konut kredisi kullandırılmıştı. Bu yıl 410-420 bin adeti buluruz. Haftalık olarak daha önce günde bin adet kredi kullandırırken, şu anda günde bin 500 ile 2 bin adet konut kredisi kullanılıyor.

YILDA 500 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR
-Konut gibi uzun vadeli bir yatırım aracına olan talebin artması sizce geleceğe olan güvenin göstergesi mi?
İnsanların geleceğe güvenle bakması çok önemli. Eğer işinizi kaybetmeyeceğinizi ve gelecekte şartların daha iyi olacağını düşünüyorsanız o da beraberinde sizi harekete geçiriyor. Türkiye'de zaten bir konut ihtiyacı var. Hane halkının yüzde 35'i kirada oturuyor. Nüfus sürekli artıyor artı insanlar eski evlerde oturuyor. Bunları değiştirme arzusunda. Türkiye'de her yıl 500-600 bin adet konut ihtiyacı doğuyor. Böyle bir talebin olduğu noktada finansal şartların da beraberinde gelmesiyle tüketici harekete geçiyor.

-Hangi tür konut projelerine ilgi var?
2006-2007 yıllarında projeden satışlar normal konut satışlarının çok daha üzerindeydi. Günümüzde bir an önce kendi evine yerleşip kiradan kurtulmak isteyen kesim çoğunlukta.

BEYLİKDÜZÜ, HALKALI'DA TALEP FAZLA
-İstanbul'da en çok hagi bölgeler gözde?

Arzın fazla olduğu yerlerde talep daha hareketli. Beylikdüzü, Esenyurt ve Halkalı'da arz daha fazla olduğu için oralar daha fazla işlemin gerçekleştiği yerler. Etiler, Nişantaşı, Bebek gibi ilçelerde satılabilecek konut sayısı az olduğu için satılacak konut sayısı sınırlı kalıyor. Arzın olduğu her yerde konut satışları iyi gidiyor.

Evi kadınlar beğeniyor krediyi erkekler çekiyor

-Tüketici aldığı konutun yüzde kaçını kredilendiriyor?
Bankacılık olarak ekspertiz değerinin yüzde 75'ine kadar kredilendiriyoruz. Fakat Türk insanı çok fazla borcu sevmiyor. Mümkün olduğunca daha az kredi kullanmak istiyor. Bazı projelerde şirketler yüzde 90'lı seviyelerle pazarlama faaliyetine çıkıyor ama ortalamada alınan kredi tutarı konutun bedelinin yüzde 75'ini geçmiyor.

-Ortalama kredide vadeler uzadı mı?
Ortalama vade geçmişte 7 yıl gibiydi. Bu birazcık faizlerin düşmesiyle beraber uzamaya başladı. 7 yıl yavaş yavaş 8 yıla gidiyor. 120 ay çoğu kişi tarafından tercih edilmiyor. Türk insanı genelde az borçlanıp bir an önce borcundan kurtulmak istiyor.

-
Ortalama kredi tutarı nedir ?
Tüm Türkiye genelinde 70 bin TL seviyesinde. Her kesimden müşterimiz var. Evi aslında kadınlar seçiyor ama krediyi erkekler alıyor. Kullandırılan kredilerin yüzde 75'i erkekler tarafından alınıyor. Yaş olarak baktığınız zaman yüzde 50'lik bölümü 30 ile 40 yaş arasındadır. Eğitim durumu olarak yüzde 40'ı üniversite mezunu, yüzed 35'i lise mezunu geri kalanı ortaokul, ilkokul veya doktora master yapmış olanlardır.

120 bin kişiyi ev sahibi yaptık
-Garanti Mortgage olarak bugüne kadar kaç kişiyi ev sahibi yaptınız?
Biz Türkiye'nin en fazla kredi kullandıran bankasıyız. 2005 yılından bugüne kadar yaklaşık 120 bin kişiyi ev sahibi yaptık. Pazarda yüzde 13.4 paya sahibiz. Rakamsal liderliğin dışında hep ilkleri yapan bir bankayız. Kimsenin yatırım yapmaya cesaret edemediği noktalarda hiçbir zaman ayağımızı gazdan kesmedik, yatırımlarımıza devam ettik. Bütün çalışanlarımızı 'mortgage uzmanı' eğitimine tabi tuttuk. Call center kurduk. Belgesiz kredi sürecini başlattık. İlk 6 aylık bilanço sonuçları itibariyla 6.6 milyar lira konut kredisi kullandırdık. Sene sonunda yüzde 30'ların üzerinde bir büyüme gerçekleştiririz. Önümüzdeki yıl da sektörün üzerinde büyümeyi hedefliyoruz.

Faiz oranları 2011 son çeyrekte artar
-Faizlerde yükseliş bekliyor musunuz?

Faizlerde bu noktaların açıkçası dip olduğunu düşünüyorum. Artık faizlerin yükselme ihtimali düşme ihtimalinden daha yüksek. Bu yükseliş çok büyük miktarda olmaz. Tüketicinin talebini kesecek noktada olmayacak. Merkez Bankası (MB) faizler cephesinde bir indirim yaptı ama kredi faizlerimize sirayet etmez. Borç verme faizini düşürdü bizim için politika faizi dediğimiz oran önemli. MB likiditeyi birazcık bu şekilde kontrol altına almaya çalışıyor. Merkez'in faiz artırımları 2011 yılının son çeyreğine gelir. O zaman konut kredi faizleri bir miktar artabilir. Ama 20-50 baz puanlık bir artışla sınırlı kalır.

Satın alacağınız konutun imar planına mutlaka bakın
-Konut almak isteyen tüketicilere önerileriniz neler?
İlk önce alacakları konutun imar planına bakmalı. Daha sonra başının ağrıyacağı bir konutu almamaları gerekiyor. Bankalar aracılığıyla kredi kullanarak konut aldığı zaman biz ekspertiz yaptırıyoruz. Ekspertiz sadece evin değerini belirlediğimiz süreç değil. Belediyeye, tapuya gidip gayrimenkulle ilgili bir problem var mı? Üzerinde bir tebligat, şerh var mı? Bunları araştırıyoruz. O yüzden banka kredisi ile ev alanlar bu konuda kendilerini daha rahat hissedecek. Banka kredisi ile almıyorsanız mutlaka araştırın. Kredi alırken banka seçimi gerçekten çok önemli. Bir kredi alıp da sadece faiz oranına bakıp karar vermektense bir uzmana danışıp bunun faizi, masrafı toplam maliyetini öğrenmekte yarar var.

Aylık taksitler yüzde 36 oranında ucuzladı
Son iki yılda konut kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 1.90'lardan 0.89'lara gerilemesi nedeniyle aylık taksitler de yüzde 36 oranında ucuzladı. 2008 yılında 120 ay vadede aylık yüzde 1.90 olan faiz oranı şu an yüzde 0.89'lara kadar düştü. Böylece 2 yıl önce 120 ay vadeli konut kredisi kullanan bir kişi ayda ortalama 2 bin 121 lira öderken, şimdi bu rakam bin 359 liraya indi.

Ayfer ARSLAN

24 Ekim 2010 Pazar

İŞYERİ AÇANLARA 27 BİN TL HİBE, 70 BİN TL 0 FAİZLİ KREDİ

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB), sektöre eğitimli eleman yetiştirmeye devam ediyor. İSTESOB, KOSGEB VE İŞKUR’ un ortaklaşa yürüttüğü “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” kurslarının ikinci etabı tamamlandı ve mezun olan patron adayı sayısı 250’ye ulaştı. Kursiyerler eğitim sonrası işyerlerini açtıkları takdirde 27 bin lira hibe para ve 70 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi kullanmaya hak kazanacak.
Bir yandan işyerleri kapanırken diğer yandan genç patron adayları yetiştirdiklerine dikkat çeken İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, “İşsizliğin %12’lere geldiği bir dönemde küçük esnafı temsil eden İSTESOB olarak sektörün müteşebbis ihtiyacına cevap vermek istiyoruz” dedi.

AVM'DE ŞUBE AÇMAK İSTEYENDEN FRANCHİSE BEDELİ ALMIYOR

İtalyan Testa Rossa Caffe, AVM’de şube açan girişimcilere özel indirimini sürdürüyor.
Dünyada 44 ülkede 70’ten çok şubesi bulunan Testa Rossa Caffe, AVM içerisinde Testa Rossa Caffe açmak isteyen ilk 5 yatırımcıdan franchise bedeli almayacağını açıkladı.
Testa Rossa Caffe’nin AVM’ler içerisinde franchise almak isteyenlere yönelik hazırlamış olduğu kampanyada girişimciler sadece, Testa Rossa Caffe’nin konsept malzemeleri için bir gider harcıyor. Şu anda İstanbul’da üç şube ile hizmet veren Testa Rossa Caffe’nin kahve çekirdekleri de dünyadaki beş en iyi kalitedeki Arabica çekirdeğinin karışımından elde ediliyor.

AKFEN HOLDİNG SERMAYESİNİ ARTIRIYOR

Akfen Holding, 21 Ekim 2010 tarihli Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde, şirketin, 112.383.890 TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut pay sahiplerinin yeni pay alma hakları tamamen kısıtlanarak 145.500.000 TL’ye çıkarılması için SPK’ya başvurdu.
Akfen Holding’den Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada söz konusu sermaye artırımının İMKB Toptan Satışlar Pazarı’nda 10 Kasım 2010 tarihinden sonra işlem yapılmak üzere, tahsisli olarak kurumsal yatırımcıya satılmak ve tamamı nakden karşılanmak suretiyle gerçekleştirileceği bildirildi.

ABD'DEN SİPARİŞ VER, 3 GÜNDE KAPINA GELSİN

İnternet üzerinden alışveriş hızlı bir şekilde büyürken, özellikle elektronik ve tekstil ürünlerinin Türkiye'ye göre daha ucuz olduğu ABD'den alışveriş ise son dönemin yeni trendi. Citibank Amerika'ya gidemeyen internet üzerinden alışverişi tercih edenler için 'Citi Globeshopper' web sitesini hizmete sundu. Citibank Kredi Kartları ve Tüketici Kredileri Grup Başkanı Deniz Önder, Citibank kredi kartı müşterilerinin Amerika'daki tüm alışveriş sitelerinden sorunsuzca alışveriş yapabildiğini belirterek, "En çok elektronik ve giyim alışverişi yapılıyor. Bugüne kadar 200 bin TL'lik bir alışveriş cirosu gerçekleşti" dedi.
Citi Globeshopper'ın lansmanının 25 Temmuz'da gerçekleştirildiğini belirten Deniz Önder, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, bugüne kadar 45 bin kişinin siteyi ziyaret ettiğini ve 3 bin kişinin üye olduğunu aktardı.

SİPARİŞİNİZ 3 GÜNDE TESLİM EDİLİYOR
Citi Globeshopper aracılığıyla elektronik cihazdan giyim eşyasına, kitaptan DVD'ye, vitaminden bebek giysisine kadar her türlü ürünü evinize kadar getirtebiliyorsunuz. Siparişler 3 ile 5 gün arasında adresinize teslim ediliyor. Citibank kredi kartı sahiplerinin ABD'de hizmet veren internet sitelerinden kolay ve uygun koşullarda özgürce alışveriş yapabildiğini belirten Deniz Önder, sağladıkları avantajları şöyle özetledi: "Kolaylığı şurada. Türkçe internet sitesi ve Türkçe müşteri hizmetleri servisi var. İkinci kolaylığı normal şartlarda ayrı ayrı sitelere girip alışveriş yaptığınız zaman hepsinin paketleri size ayrı geliyor.Hepsi için ayrı gönderi ücreti veriyorsunuz. Burada size ABD de bir adres tahsis ediliyor. Orada hepsini birleştirip tek paket olarak gönderiliyor. Böylece gönderi maliyetleri ucuzluyor. Ayrıca ABD'deki bazı siteler bazı kredi kartları ile alışveriş yapmanıza izin vermez ve ABD dışına gönderim yapmıyor. ABD'de adres sahibi olduğunuz için bu sıkıntının da üstesinden geliyorsunuz."

ERKEKLER AMAZON, KADINLAR RALPH LAUREN
İnternet kullanıcılarının profiline ilişkin de bilgi veren Citibank Kredi Kartları ve Tüketici Kredileri Grup Başkanı Deniz Önder, şunları söyledi: "İnternet kullanıcılarına baktığımızda 23 ile 45 yaş arası kesim yoğun olarak kullanıyor. Bunların yüzde 63'ü erkek, yüzde 37'si kadın. Citibank kredi kartı kullanıcıları ise bu oranlara oldukça paralel. Yüzde 30'u kadın, yüzde 70'i erkek. Citi Globeshopper müşterilerine baktığımızda ise yüzde 18'i kadın, yüzde 82'si erkek. Erkeklerin en çok tercih ettiği siteler Amazon, e-bay, Ralph Lauren, Abercrombie & Fitch, kadınların en çok tercih ettikleri siteler ise Ralph Lauren ve Neiman Marcus."

500 bin adetlik kart portföyünü yönetiyor
Citibank Kredi Kartları ve Tüketici Kredileri Grup Başkanı Deniz Önder, 500 bin kişilik kredi kartı portföyünü yönettiklerini belirterek 2011 yılında yüzde 15 büyümeyi hedeflediklerini açıkladı. Citibank olarak internet ve şube dışı bütün kanallarda daha güçlü bir hale gelmeyi planladıklarını ifade eden Önder, "Bireysel kredi başvurularımızın yüzde 30'unu internet kanalından alıyoruz. Kredi kartı başvurularında da şu anda yüzde 5'ler seviyesinde olan internetin payını yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

İndirimli alışveriş sitesi
Citibank, kredi kartı müşterilerine özel e-alışveriş sitesini de hayata geçirdi. Sadece Citi ve Citi Axess kredi kartı müşterilerinin yararlanabildiği bu sitede beyaz eşyadan küçük ev aletlerine, elektronikten tekstile kadar 400'e yakın ürün satılıyor. Önder, Temmuz ayı başında hizmete giren www.indirimkartimda.com sitesini bugüne kadar 155 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.
Ayfer ARSLAN

22 Ekim 2010 Cuma

ROUBİNİ: MB DOLARA DAHA FAZLA MÜDAHALE ETMELİ

Eurobank Tekfen'in davetlisi olarak İstanbul'a gelen ekonomi kahini Dr. Nouriel Roubini, Türkiye ekonomisine övgüler yağdırırken Merkez Bankası'nın dolardaki değer kaybına karşılık cari açığın yüksek olması nedeniyle daha fazla döviz müdahalesi yapabileceğini savundu. 2010 yılının ilk yarısındaki iyileşmeye rağmen, bazı gelişmiş ekonomilerin hala çift dip riski taşıdığını söyleyen Dr. Roubini, Türk bankacılık sektörünün, 2001 krizi ardından alınan yapısal önlemlerle daha da güçlendiğini, Türkiye'nin ekonomik reformlarını kesintisiz sürdürmesi halinde, global ekonominin parlayan yıldızları arasına girebileceğini söyledi.

DAHA YAVAŞ BÜYÜME OLACAK
Dr. Roubini, yılın ilk yarısında gelişmiş ekonomilerde geçici bir canlanma olduğuna işaret ederek ikinci yarıda, aşırı sübvansiyonların etkisinin azalması ile daha yavaş bir büyüme olacağını, ikinci yarının özellikle gelişmiş ekonomiler için zor geçeceğini savundu. Roubini, ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde 'U' şeklinde daha yavaş bir canlanma beklendiğini, bazı gelişmiş ekonomiler için hala var olan çift dip riski ile, “W" şeklinde bir canlanmanın da söz konusu olduğunu belirtti.

İŞGÜCÜ MALİYETİ AZALMALI
Dr. Roubini, 2001 yılında yaşanan krizden büyük dersler çıkartan Türkiye'nin son yaşanan global krizi gelişmiş ülkelere oranla, daha dirençli karşıladığını ve minimum zarar ile atlattığını söyledi. Roubini, “Özel coğrafi konum, genç nüfus, potansiyel iç talep sağlam bankacılık sektörü ve geniş kredi olanakları en büyük avantajınız. Ekonomik reformları kesintisiz sürdürmeniz durumunda gelişmiş ekonomilerin en büyük oyuncularından biri olabilirsiniz" dedi.
Roubini şöyle devam ettii: “Rekabetin ve verimliliğin artması için eğitim ve teknoloji alt yapısına yönelik yatırımlar Türkiye'nin öncelikleri olmalı. Rekabet gücünü artırmak için birim işgücü maliyetinin azalması gerek. Yani, ücret artışları verimlilik artışının üzerinde olmamalı. FED'in parasal genişleme kararı, aslında doların değer kaybına neden olan karar da diyebiliriz, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışını hızlandırıyor. Bu durumda bütün merkez bankaları kendi paralarının değerlenmemesine çalışıyor. Türk Merkez Bankası da, cari açığı olan bir merkez bankası olarak, daha fazla döviz müdahalesi yapabilir."

DD MORTGAGE'DAN 'SÜPER TAKAS KREDİSİ'

DD Mortgage “Süper Takas Kredisi” ile yeni bir eve sahip olmak için mevcut evinizi acil olarak satmanıza gerek kalmadan, alacağınız yeni ev ile birlikte mevcut evinizi de teminat vererek yeni evinizin değerinin yüzde 100’üne kadar kredi kullanma imkanı sunuyor.
Kullanacağınız kredinin bir kısmını nakit akışınıza göre tek seferde ödeyerek 24 aya kadar ödemesiz dönemli tek taksitli bir kredi olarak, kalan kısmını ise diğer ürünlerimizden biri ile kullanabilirsiniz.

FİNANSBANK'TAN 375 TL TAKSİTLE KONUT KREDİSİ

FFinansbank, yeni konut kredisi kampanyası ile müşterilerine, herkesin kendi evinde oturmasına olanak sağlayacak özel avantajlar sunuyor. İçerisinde cazip fırsatların bulunduğu sonbahar kampanyası kapsamında ev sahibi olmak isteyenlerin, ilk 6 ayda ödeyeceği taksitler 375 TL’den başlıyor.
Kampanya özelinde dosya ücretini, kredi kullanılacak tüm tutarlar için 1.000 TL olarak belirleyen Finansbank, müşterilerine yüzde 0,75’den başlayan avantajlı faiz oranlarından ve 120 aya varan vade seçeneklerinden yararlanma imkanı sunuyor.
Yeni mortgage kampanyaları ile isteyen herkesi ev sahibi yapmayı hedeflediklerini belirten Finansbank Perakende Ürünlerden Sorumlu Grup Yöneticisi Enis Kurtoğlu, “Kampanya ile ev sahibi olmak isteyen müşterilerimize önemli bir kolaylık sağladığımızı düşünüyoruz. Taksit tutarının yanında, faiz oranı ve dosya masrafını da cazip tutarlara indirdik. Örneğin; 50.000 TL tutarında kredi kullanmak isteyen müşterimize, 24 ay vade için yüzde 0,75 faiz oranından yararlanma ve ilk 6 ay boyunca yalnızca 375 TL taksit ödeme fırsatı sunuyoruz. Aynı miktarda kredisini 60 ay vade ile kullanmak isteyen müşterimiz, yüzde 0,83 faiz oranı ile 415 TL; 84 ay vadede almak isteyen müşterimiz yüzde 0,86 faiz oranı ile 430 TL ödeyecek.”

THE ECONOMİST BÜYÜYEN TÜRKİYE'Yİ MERCEK ALTINA ALDI

The Economist bu haftaki sayısında özel bir Türkiye raporu yayınlıyor. Türkiye son on yıl içerisinde Avrupa’nın umutsuz adamı durumundan dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri haline gelmesini sağlayan bir dönüşüm geçirdi. Türkiye’nin, önümüzdeki on yıllık süre için yapılan tahmini büyüme oranlarında son yılların en büyük ekonomileri arasında sadece Çin ve Hindistan tarafından geçilmesi bekleniyor.
Bu değişimin özünde Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından sekiz yıldır sürdürülen tek parti hükümetinin yarattığı istikrar ve izlenen bir dizi etkileyici modernleşme hareketi bulunuyor.
The Economist dergisi, IMF ve Avrupa Birliği üyeliği için yapılan görüşmelerin Türkiye’ye yatırım yapmayı planlayanlara olumlu bir etkisi olduğunu öne sürüyor. Ancak IMF artık Türkiye için gündemde değil ve görüşmelerin yavaş ilerlemesi nedeniyle Avrupa Birliği’nin etkisinin de azaldığı görülüyor. 12 Eylül’de gerçekleşen Anayasa değişikliği referandumunda çıkan evet oyu sonrasında ve 2011 yazında yapılacak genel seçimler göz önünde bulundurularak, Recep Tayyip Erdoğan hükümeti Türkiye’de yeni bir değişiklik girişimini başlatabilir.


TÜRKİYE HANGİ İSTİKAMETE YÖNELECEK?
The Economist
dergisinin hazırladığı Türkiye özel raporu şu soruya yanıt arıyor: Daha önce de benzer yol ayrımlarında bulunmuş olan Türkiye hangi istikamete yönelecek ve bu reformlar ülkenin hassas dengelere sahip laik toplumu üzerinde nasıl bir etki yaratacak?
The Economist bu çerçevede ve gelecek yılın genel seçimlerini de dikkate alarak Türkiye’deki temel konuları ve sorunları değerlendiriyor: Türkiye’nin ekonomik gelişim lokomotifleri ve muhtemel zayıflıkları, Kürt sorunu, Orta Doğu ile ilişkiler ve dış siyasette Türkiye’nin stratejik rolü, AB üyelik görüşmeleri ve Türkiye başlığı altında daha geniş bir tartışma, raporda ele alınan konular arasında bulunuyor.

FATURASINI 'GARANTİ'Lİ ÖDEYENE CEPTEN KONUŞMA BEDAVA

Garanti Bankası’ndaki hesabından veya kredi kartından, Turkcell faturası için otomatik ödeme talimatı verenler, ödemeyi takip eden ay içerisinde 4 cumartesi, tüm Turkcell aboneleriyle bedava konuşma hakkını elde ediyor. 1 Ekim - 31 Aralık 2010 tarihleri arasında geçerli olacak uygulama kapsamında, yurtiçi konuşmalarda geçerli olacak kampanyadan faydalanan müşteriler, hem bedava konuşma hakkına sahip oluyor hem de fatura takip derdinden kurtuluyor.

YAPI KREDİ KOBİ'LERE 50 MİLYON EURO KREDİ VERECEK

Yapı Kredi, KOBİ’lerin finansmana erişiminin desteklenmesi amacıyla kurulan Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylıkları (BAKK) projesinde aracı bankalardan bir tanesi oldu.
Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa Yatırım Fonu (EIF) ortaklığı ile 50 milyon Euro’luk anlaşmaya imza atan Yapı Kredi, KOBİ ve mikro işletmeler için kredi sağlayacak. Program genelinde 250 milyon Euro’luk kısmı EIB, 30 milyon Euro’luk kısmı ise EIF tarafından garanti altına alınan kredinin Yapı Kredi’nin de içinde bulunduğu aracı bankalar ile toplam 500 milyon Euro'luk bir finansman hacmi oluşturması hedefleniyor.
Kastamonu, Samsun, Kayseri, Kahramanmaraş, Kars, Van’ın da aralarında bulunduğu 43 şehri kapsayan BAKK projesi, bu illerin krediden yararlanma oranını yükseltmeyi amaçlıyor.

BUGÜNÜN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Güney Kore’de iki gün sürecek ve bugün başlayacak G-20 toplantılarında, uluslararası kur savaşları ve Yuan üzerinde daha fazla değer kazanması yönündeki baskıların ana gündem maddesi olması bekleniyor. Çin’in son sürpriz faiz artışından sonra yeni adımlarla takip edip etmeyeceği gözlenecek. Özellikle, üçüncü çeyrek güçlü büyüme rakamı ve artan enflasyon baskısı karşısında. Bu yöndeki beklentileri destekler açıklamaların gelmesi durumunda, Euro-dolar ve emtialar üzerinde tekrar aşağı yönlü baskılar hissedilebilir.
Öte yandan, ABD Hazine Müsteşarı Geithner son açıklamalarında, gelişen ülkelerin rekabet gücü yaratma amacıyla kurlarının değerlenmesini engelleme önlemlerine çok sıcak bakmayarak, bu aşamada yol gösterici rolün IMF’de olması gerektiğini hatırlattı. Kurların daha çok temel ve piyasa dinamikleriyle dengelenmesi gerektiği yönünde eğilim sergiledi.
Ekonomik veri anlamında, ABD tarafı sakin görünürken; Avrupa tarafında Almanya’nın Ekim IFO endeksi bulunuyor. Hafta başındaki ZEW endeksi cari durum güçlü çıkarken, gelecek dönemle ilgili endişelerin bulunduğu gözlenmişti. Bugün açıklanacak IFO endeksine yönelik beklentiler de benzer bir eğilim yansıtıyor.
Kaynak: Destek Menkul Değerler

21 Ekim 2010 Perşembe

TÜRKİYE GELENEKSEL İLE MODERN DÜNYA ARASINDA KÖPRÜ

Yapı Kredi Bankacılık Akademisi Rekabet 2010 konferansı için Türkiye'ye gelen Dünya Ekonomik Forumu ve Davos Toplantıları'nın eski yöneticisi Prof. Stéphane Garelli, değişen dünya düzeninde rekabet konulu bir konferans verdi.
Yapı Kredi Bankacılık Akademisi Rekabet 2010 konferansının açılış konuşmasını yapan Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, bankacılık alanında daima ilklere öncülük ettiklerini söyledi. Açıkalın, bu geleneği eğitim ve gelişim alanında da sürdürmek amacı ile 2008'de Türkiye'nin en kapsamlı kurumsal üniversitelerinden biri olan Yapı Kredi Bankacılık Akademisi'ni kurduklarını belirtti.
13 yıl boyunca Dünya Ekonomik Forumu ve Davos Toplantıları'nın yöneticiliğini yapan Garelli sunumunda, duraklama dönemine giren gelişmiş ülke ekonomilerinin yerlerini, içinde Türkiye'nin de yer aldığı ve Güney Kuşağı olarak isimlendirdiği ülkelere bırakacağını anlattı.

GİRİŞİMCİ ORTA SINIFI VAR
"Top Class Competitors - How Nations, Firms and Individuals Succeed in the New World of Competitiveness
" isimli Amerika'nın çok satan kitabı ile de iş dünyasının büyük ilgisini çeken Garelli, Meksika ve Moskova hattının güneyinde yer alan bu ülkelerin tarihlerinde ilk kez kendi kendine yeten ekonomiler haline geldiğini belirtti. Bu ülkelerin girişimci orta sınıfı, zengin doğal kaynakları, sermayeye ulaşım imkanları olduğuna değinen Garelli, teknoloji üretme yetenekleri sayesinde yerel markaların globalleşmeye başladığını söyledi. Garelli, Türkiye'nin tarihsel yeri, coğrafi konumu ve ekonomik ilişkileri sayesinde geleneksel dünya ile yeni dünya arasında köprü rolünü üstlenebileceğini sözlerine ekledi.
Sunumunda G20 ülkelerinin aşırı borçlanmalarına da dikkat çeken Garelli, ABD'nin 12,2 trilyon dolarlık dış borcunun hanehalkı borçları da hesaplandığında 54,6 trilyon dolara ulaştığını, bunun da her Amerikan vatandaşı için 177 bin dolarlık bir borç anlamına geldiğini belirtti.

DELOİTTE İNCELEME YARIŞMASI DÜZENLİYOR

Deloitte Eğitim Vakfı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Bilimsel İnceleme Yarışması'nın teması "Türkiye'de Sürdürülebilir Kalkınma ve İş Dünyası" olarak belirlendi. Eczacıbaşı Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın başkanlığında oluşturulan seçici kurulda, ayrıca Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker, Deloitte Eğitim Vakfı (DEVAK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Süel, Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul yer alıyor.
Birinciye 10.000, ikinciye ise 5.000 TL ödül verilecek olan yarışmaya en son başvuru tarihi 4 Şubat 2011.

ALMAN SİGORTA DEVİ HDI 50 MİLYON TL SERMAYE ARTIRACAK

Alman sigorta devi HDI- Gerling International Holding, Türkiye’deki sigorta şirketi HDI Sigorta’ya sermaye yatırımında bulunacağını açıkladı. 14–17 Ekim 2010 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen ‘2010 Yılı Acenteler Buluşması’nda konuşan HDI Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Matthias Maak, “HDI Sigorta bir buçuk yıllık dönemde sektörün büyüme hızının 3 katı üstünde büyümüştür. Buna karşılık sektörün teknik kârı yüzde 94 azalırken, şirketimizin teknik zararı yüzde 40 oranında iyileşmiştir. HDI Gerling, HDI Sigorta’ya 30 Haziran 2010 tarihinde 60 milyon lira sermaye artırımı gerçekleşmiştir. Türkiye’ye ve şirketimize olan güvenin bir işareti olarak 2010 yılı içerisinde yaklaşık 50 milyon lira daha sermaye artırımında bulunmayı planlıyoruz. Şirketimiz yıl sonunda 200 milyon liraya ulaşacak sermayesi ve düzelen teknik sonuçlarıyla en geç 2012 yılı sonunda sektörün ilk 10 şirketi arasında kâr eden bir bilançoyla yerini alacaktır” dedi.

ÜNLÜ YATIRIMCI JİM ROGERS'DAN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

Bloomberg HT'ye konuşan Jim Rogers, Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı.
Ünlü yatırımcı Jim Rogers, Bloomberg HT'ye yaptığı konuşmasına, Çin ve Yuan hakkında yaptığı yorumlarla başladı. Çin'in geleceğinin çok parlak olduğunu, ancak önünde engeller olduğunu belirten Rogers, Yuan'ın dalgalanmasının esnek bırakılmamasının, dünya ekonomisinde sorun yarattığına dikkat çekti. Rogers, kur savaşları ve ticaretteki rekabete işaret ederek, "ticaret savaşlarında galip yoktur, herkes kaybeder" dedi.

ABD'DE KAYIP 10 YIL
Ünlü yatırımcı, Çin yorumunun ardından, Japonya ile ilgili görüşlerini açıklayarak, Japonya'nın 1990'larda yaşadığı krizin ardından 20 sene sonra yeniden aynı sorunları yaşamaya devam ettiğini söyledi. ABD yorumlarındaki karamsarlığı göze çarpan Jim Rogers, "ABD'de kayıp bir 10 yıl yaşanacağı söylenebilir" diye konuştu.
Rogers, kur savaşlarının devam etmesinin dünya ekonomisini zora sokacağını belirterek, uzun vadede Euro'nun Dolar'dan daha iyi bir performans sergileyeceğini ileri sürdü.
Jim Rogers, ABD ve Avrupa Birliği'nin başının derde girmesi durumunda, bunun tüm dünyayı zora sokacağını ve herkesin payını alacağını vurguladı.

İNGİLTERE KÖTÜ DURUMDA
Ünlü yatırımcı, İngiltere ekonomisine ilişkin, ABD'de olduğu gibi karamsar yaklaşarak, "İngiltere'nin ekonomisi çok kötü durumda, Sterlin de yardıma uygun değil" dedi.
Son 5 haftayı rekor ve yükselişle geçiren değerli metal altın hakkında ne olacağından tam olarak emin olmadığını ifade eden Rogers, alternatif yatırım aracı olarak öne çıkan altına herkesin saldırır durumda olduğunu ve bu sebeple altın fiyatlarının gelecek 10 sene daha yükseleceğine inandığını söyledi.
Jim Rogers, sözlerini son olarak Türkiye hakkında yorumlarıyla tamamladı. "Türkiye pek çok ülkeden daha iyi durumda" diyen yatırımcı, Türkiye'nin kredi değerlendirme kuruluşlarınca notunun artırılmasının uzun vadede yatırımlara destek verebileceğine dikkat çekti.

BONUS CARD'DAN GENÇLERE İŞ FIRSATI

Bonus Card’ın, geleceğin pazarlama ve satış profesyonelleri olacak üniversite öğrencilerine ve yeni mezunlara eğitim sunmak ve kariyerlerinde yol göstermek amacıyla kurduğu “Bonus Akademisi”nin ikinci dönem eğitimleri, 2 Kasım’da başlayacak. Bonus Akademisi’nde katılımcılara, sektörünün en iyileri tarafından verilen derslerin yanı sıra, Türkiye’nin önde gelen yönetici ve işadamlarının gerçekleştirdiği atölye çalışmalarıyla, yeni bir vizyon da kazandırılacak.

EĞİTİM BİR AY SÜRECEK
Haftada 2 gün olmak üzere toplam 1 ay sürecek eğitimlerin sonunda yapılan sınavda yüzde 70 başarı gösterenler, European School of Economics tarafından desteklenen “Asemble” sertifikası alacak. Birinci olan katılımcı, yurtdışında dilediği konuda 3 aylık eğitim bursu kazanacak. Garanti, Bonus Akademisi eğitimlerinde başarı seviyesi en yüksek 3 kişiye, Garanti Bankası Ödeme Sistemleri’nde staj imkanı sağlayacak. 20 kişiye ise Garanti Eğitim Müdürlüğü’nde finans eğitimi verilecek. Yeni mezunların özgeçmişleri bir CV havuzunda toplanarak; Garanti Bankası ve Doğuş Grubu’nun yanı sıra Türkiye çapında 330 bin
Bonus üyesi işyerlerinin İK birimleriyle ücretsiz olarak paylaşılacak.

KATILIM ÜCRETİ 287 TL
Bonus Akademisi için İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Trabzon’da bulunan Cinebonus salonlarını kullanacak Garanti, bu sayede eğitimleri birden çok şehirde eşzamanlı olarak gerçekleştirebilecek. Çorlu ve Bursa dahil toplam 7 ilde ve 10 salonda verilecek eğitimler, yeni teknolojiye sahip sistem sayesinde, tüm salonlardan aynı anda takip edilebilecek. Katılımcılar, tüm salonlara canlı yayınla bağlanarak, eğitimcilere soru sorma fırsatını da bulacak. Gençlerin 287 TL ödeyerek katılabildiği Bonus Akademisi’nin eğitimlerinden, Bonus Card sahipleri 3 taksitte 200 TL ödeyerek yararlanabilecek.

İŞ BANKASI RUSYA VE KAZAKİSTAN'DA BANKA ALACAK

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, Rusya'da banka alımına ilişkin görüşmelerin bu yıl içinde tamamlanacağını açıkladı. İş Bankası'nın Rusya, Kazakistan ve Balkanlar'da satın alma modeliyle büyümek istediğini belirten Demiray, Rusya'da banka alımını sonlandırmak üzere olduklarını dile getirdi. Demiray, şunları söyledi: ''Bir bankayla bağlayıcı, ön protokolü yakında imzalarız. Satın alma işlemi bu yıl içinde tamamlanır. Küçük ölçekli bir banka. Asıl amacımız tabii ki Rusya'da büyük işlere destek olmak, Şişecam'ın oradaki faaliyetlerini desteklemek. Diğer taraftan Türkiye'ye Rusya'dan ciddi anlamda turist geliyor. Bu turistler de müşteri potansiyelini oluşturuyor.''

SOFYA'DA ŞUBE AÇACAK
Londra'da 1 milyar sterlinden fazla aktifi olan bir şubeye sahip olduklarını, Irak'ta gerekli başvuruları yaptıklarını anlatan Demiray, Almanya'daki bankanın Sofya'da bir banka şubesi açacağını bildirdi. Demiray, "Buralar doymamış bir pazar. Bizim doymuş pazarlara bakmamız zaten doğru değil. Mesela İtalya'da banka alımının bizim açımızdan bir anlamı yok" dedi.

İSPANYOL BBVA GARANTİ BANKASINA RESMEN TALİP

İspanya'nın bankacılık devi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Garanti Bankası'nda GE'nin satışa çıkardığı yüzde 20.85 paya resmen talip oldu. BBVA'nın yanısıra Körfez Bölgesi'nden de Garanti Bankası'ndaki GE hisseleri ile ilgilenen bankalar olduğu öğrenildi. Bankaya yakın kaynaklar şu an BBVA ile görüşmelerin devam ettiğini vurgulayarak sürecin nasıl sonuçlanacağının henüz bilinmediğini ve son anda bir süpriz çıkabileceğini ifade etti.

20 Ekim 2010 Çarşamba

AXA SİGORTA AZERBAYCAN'DA ŞİRKET SATIN ALDI

Axa'nın iştiraki olan Axa Seguros İspanya, Azerbaycan'da faaliyet gösteren Mbask Sigorta Şirketi’nin yüzde 51 hissesini satın aldı. Operasyon sonucunda, ayrıca Unibank ile banka sigortacılığı konusunda da anlaşmaya varıldı. Axa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Cemal Ererdi, yeni şirketin yönetim kurulunda görev alacak olup Axa MBask Sigorta şirketinin gelişiminden, Azerbaycan ile başlayan ve çevre ülkelerin katılımı ile oluşacak bir alt bölge oluşumundan sorumlu üye olacak. Axa MBask sigorta şirketinin CEO'su ise Axa Sigorta Kurumsal Teknik ve Bilgi Teknolojileri Başkanı Yavuz Ölken olacak.

BANKALAR İLK 9 AYDA 6500 KİŞİYİ İŞE ALDI

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) Eylül raporuna göre, mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında çalışan sayısı son bir yılda 6.590 kişi (yüzde 4 oranında) arttı. Ekim-Aralık 2009 dönemine göre ise 4.949 kişi (yüzde 3 oranında) artarak 177.351 oldu.
2009 yıl sonu rakamlarına göre çalışan sayısı kamusal sermayeli mevduat bankalarında 2.272 kişi, özel sermayeli mevduat bankalarında 1.359 kişi, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 1.269 kişi, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 55 kişi artarken, Fon bankasında ise 6 kişi azaldı

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR 2012'E KADAR ÖZELLEŞTİRİLECEK

Köprü ve otoyolların 2012 yılına kadar özelleştirilecek. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre. Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana Gaziantep, Toprakkale-İskenderun otoyolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri özelleştirme programına alındı. Bu otoyollar ve köprülerin bağlantı yollları, Gaziantep-Şanlıurfa, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları, Ankara, İzmir ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çevre otoyolları ve bunların bağlantı yolları da özelleştirme programında yer alıyor. Bütün bu varlıkların tek paket halinde birlikte 25 yıl süreyle ''işletme haklarının verilmesi'' yöntemiyle özelleştirileceği bildirildi.

TORUNLAR YARINDAN İTİBAREN BORSA'YA GİRİYOR

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin halka arz edilen hisseleri yarından itibaren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmeye başlayacak. İMKB'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan duyurusunda, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın halka arzedilmiş olan 56 milyon 352 bin 942 lira nominal değerli hisse senetlerinin, yarından itibaren 7,30 lira fiyat baz alınarak ''TRGYO'' kodu ile İMKB Kurumsal Ürünler Pazarı'nda işlem görmeye başlamasına ve şirket sermayesini temsil eden hisse senetlerinin Borsa kotuna alınmasına karar verildiği belirtildi.

19 Ekim 2010 Salı

TÜRKİYE'NİN EN HIZLI BÜYÜYEN TEKNOLOJİ ŞİRKETİ KİM?

Deloitte’un Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Grubu tarafından dünya çapında yürütülen ve bu yıl Türkiye'deki beşinci yılını kutlayacak olan Deloitte Teknoloji Fast50 Programı'nın 2010 sonuçları 25 Ekim 2010 Pazartesi günü açıklanacak.
Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2010 Programı, en hızlı büyüyen teknoloji firmalarını ödüllendiriyor. Programda yer almayı başaran firmalar, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde düzenlenen Deloitte Teknoloji Fast500 EMEA’de aday olma fırsatını elde ederek Türkiye’de kazandıkları bu başarıyı böylece uluslararası platforma taşıma olanağını bulacak.
Türk Telekom’un sponsorluğunda yapılacak Deloitte Teknoloji Fast50 2010 Programı ödül töreninde Deloitte Türkiye TMT Endüstri Lideri Oktay Aktolun, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Turgut Gürsoy ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Kadri Özçaldıran birer konuşma yapacak.

FİNANSBANK'IN YENİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI KİM OLDU?

Finasbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığına, 2005 yılından bu yana Finansbank’ta görev yapan Tunç Erdal atandı.
1970 doğumlu olan Erdal, 1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Kariyerine 1993 yılında Ege Leasing A.Ş.'de Pazarlama Departmanı'nda başladı. 1996-1998 yılları arasında Alternatif Bank Hazine Departmanı'nda Dealer ve Senior Dealer olarak çalışan Tunç Erdal, 1998-2003 yılları arasında yine aynı bankanın Hazine Departmanı'nda Sabit Getirili Menkul Kıymetler ve Likidite'den Sorumlu Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

18 Ekim 2010 Pazartesi

VAKIFBANK'DAN GELENEKSEL BAYRAM KREDİSİ

VakıfBank, müşterilerinin bayram alışverişlerini rahat yapabilmeleri ve 9 günlük bayram tatilini iyi bir şekilde geçirebilmeleri için 30 Kasım 2010 tarihine kadar sürecek “Geleneksel Bayram Kredisi” kampanyasını başlatıyor. Tüm bireysel müşteriler, VakıfBank Geleneksel Bayram Kredisi’nden, cazip faiz oranları ve 84 aya varan vade seçenekleri ile 70 bin liraya kadar kredi kullanabiliyor. Kampanya ile ilgili detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

BORÇLARINI FORTİS'E TRANSFER EDENE YÜZDE 0.99 FAİZ

Fortis Bank Türkiye, başka bankalardaki kredi kartı ve bireysel nakit kredi borçlarını takip etmekte zorlananlar için yeni bir kampanya başlattı: Borç Transfer Kredisi. Borç Transfer Kredisi, bireylerin farklı yerlere olan borçlarını tek tek yönetmek yerine, yüzde 0,99 faiz, eşit taksit ve 48 aya varan vade avantajıyla ödemesini sağlıyor.

ÜRETMEDEN TÜKETMEYE DEVAM EDERSEK KONUT KREDİ KRİZİ KAPIDA

ABD Merkez Bankası FED'in kendi ekonomisini toparlamak için parasal genişlemeye gideceğine ilişkin sinyaller ve zayıf dolar politikası dünya ekonomisini yeni bir kaosa sürüklüyor. FED'in kasım ayında 1 trilyon doların üzerinde bono alımı yapacağına ilişkin beklenti gelişmekte olan piyasalara sıcak para akışını hızlandırırken, dolar TL kuru hızla aşağı iniyor.
Değerli TL ve düşük faiz ise ithalata dayalı büyümeyi kamçılarken, bu büyümenin ne kadar sürdürülebilir olduğu ise son dönemin tartışma konusu. Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç, Türkiye'nin yeni bir büyüme modeli oluşturması ve ithal ettiği ürünleri içerde üretecek yabancı sermayeyi çekmesi gerektiğini savundu.
Global piyasalardaki son gelişmeleri ve Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren Toğuç şu uyarıda bulundu: "Şu anda tüketimimizin çoğu bir Avrupalıya istihdam sağlıyor. Faiz oranları çok düşük olmasaydı insanlar bu kadar rahat kredi kullanıp alışveriş yapamazdı. Eğer faizler bu kadar daha düşük devam eder, Türkiye hızla büyür, büyüyen hızda yabancı malı kullanmaya devam eder ve istihdam yaratamazsa; Avrupa'da yaşanan konut kredi krizine yol açan bir noktaya doğru gideriz."
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, sorularımızı şöyle yanıtladı:

-Son dönemde Türkiye'ye yoğun bir yabancı ilgisi gözleniyor. Sizce Türkiye ekonomisinde her şey yolunda mı?
Türkiye'nin Çin ile birlikte diğer gelişmekte olan ülkeleri geride bırakan bir büyüme trendi var. Bu çok ilgi çekiyor. En büyük avantajı da Türkiye iç taleple büyüyor. Enflasyon tek hanelerde, büyüme çift hanelerde. Hane halkı diğer gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdığımız zaman çok borçlu değil. Bankacılık sektöründe toksik varlıklar yok. Genç bir nüfusumuz var. Türkiye'nin hem şu anda hem gelecekte büyüme potansiyeli yüksek. İhracat dursa bile Türkiye'nin kendi başına büyüme potansiyeli yüksek. Türkiye'nin en önemli sorunu cari açık ve finansmanı önemli. Hem ara malı hem hammade hem yarımamul madde hem de makine teçhizat olarak çok fazla ithal malı kullanıyoruz. Son zamanlarda tüketim malları ithalatında da yüzde 30'luk artış var. Bu da Türkiye'yi bölgeye pazar haline getiriyor.

AVRUPALIYA İSTİHDAM SAĞLIYORUZ
-İthalata dayalı büyüme modeli ne kadar sürdürülebilir?
Hiç sürdürülebilir değil. Çünkü şu anda tüketimimizin çoğu bir Avrupalıya istihdam sağlıyor. Faiz oranları çok düşük olmasaydı insanlar bu kadar rahat kredi kullanıp alışveriş yapamazdı. Bu ne demektir? Eğer faizler bu kadar daha düşük devam eder, Türkiye hızla büyür, büyüyen hızda yabancı malı kullanmaya devam eder ve istihdam yaratamazsa; Avrupa'da şu anda yaşanan konut kredi krizine yol açan bir noktaya doğru gittiğini gösterir. Borçluluk yapısındaki olumlu senaryo değişir, daha borçlu bir toplum haline gelir ki o da elbette daha riskli bir ülke demektir. Üstelik de cari açığınız varsa ve sıcak para girişleriyle finanse ediyorsanız bu sizi dışarıdaki dalgalanmalara daha kırılgan hale getirir.

ÇİN MODELİ ÖRNEK OLABİLİR
-Peki hükümetin nasıl bir büyüme stratejisi uygulaması gerekiyor?
Bu olumlu görünümün devam ettirilebilmesi cari açığın özellikle kapatılmasına, büyümenin istihdam yaratabilmesine ve faizlerin çok çok uzun bir süre bu kadar düşük seviyede kalmamasına bağlı. O yüzden daha düşük oranlı ama sürdürülebilir bir büyüme konusunda Türkiye'nin yeni bir büyüme modeli oluşturması gerekiyor.Türkiye'nin ithal ettiği ürünleri içerde üretecek sanayiyi çekmesi gerekiyor. Oysa şimdiye kadar bankacılık sektörüne sigorta sektörüne yabancı ilgisi vardı. Bunlar Türkiye'ye kalıcı olarak döviz getiren sektörler değil. Çin'e bakıyorsunuz; çok akıllıca yabancı yatırımcı çekiyor. Kendilerine bilmediği konuları öğretecek, teknolojik inovasyonları olan yabancı sermaye gruplarını çağırıyor. Yatırımcıya vergi avantajları, ucuz maliyet, ucuz işçilik sağlıyor. İşte sürdürülebilir büyüme bu şekilde sağlanabilir.

Kur savaşları Türkiye
ekonomisini yaralıyor

-Kur savaşları ve FED'in genişlemeci para politikaları Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?
FED para basıp, insanları tüketime motive ederek, faizleri sıfıra düşürerek krizi önlemeye çalışıyor. Buradaki amaç; para harcansın, harcanan para üretime gitsin ve istihdam artsın. Bunu yaparken ABD kendi para biriminin değerini zayıflatarak ithalatı engellemeye çalıştı. Ama bunu yaparken diğer ülkelerin dış ticaretlerine zarar veriyor. Doları düşük tuttuğunuz zaman diğer para birimleri otomatikman değerli kalıyor. Değerli para birimi ile Türkiye gibi ülkelerin bir şey satması çok zor. O yüzden de kur savaşları dediğimiz bugünlerde güncel olan artık bütün ülkeleri isyan noktasına getiren bir süreç yaşanıyor. Burada Çin'in en aktif olarak hareket ettiğini görüyoruz. Çünkü en büyük baskı Çin üzerinde. Dünyanın en büyük ihracatçısı Çin, ardından Almanya geliyor. Doların bu kadar düşük değerli olması henüz zengin olmayan Çin gibi gelişmekte olan ekonomilere çok ağır hasar veriyor. Onların büyümeleri ihracata dayalı. İç taleple büyümüyor. ABD bunu biraz siyasi boyuta aldı. Çin'e sürekli 'paranın değerini yükselt' diye baskı yapıyor. Çin ise sürekli reddediyor. Ve diyor ki: Dünyadaki dengesizliker Çin para biriminin değerinin yükseltilmesiyle çözülmez. ABD'nin tasarruf yapmayı öğrenmesi gerekiyor.' Böylece ülkeler arasında kur savaşları başlıyor. Türkiye bundan ne yazık ki, olumsuz etkileniyor.

Sıcak paraya sınırlama

-Zayıf doların ihracata verdiği zararı önlemek için MB neler yapabilir?
Merkez Bankası'nın yasalarla çerçevelenmiş bir görev alanı var.Onun ötesinde yapabileceklerini yapıyor zaten. Döviz ihalelerindeki miktarı artırıyor. Belki Brezilya gibi sıcak para girişine vergi konulabilir. O da Türkiye gibi cari açığı sıcak para ile fonlayan ülkeler için tehlikeli. Sıcak paranın tümü çıkmaya karar verirse olumlu olmaz. Ama sıcak paranın yoğun olarak girdiği dönemlerde üç yıl, beş yıl içerde kalma zorunluluğu getirilebilir.

-Faizlerin düşürülmesi çözüm olur mu?
Faizler daha da düşürülse sıcak para için caydırı olur ama sadece bonoya giren sıcak parayı etkiler. Borsaya daha fazla akım olur. Dolar düştükçe borsanın daha iyi gitmesi beklenir.


FED'in kasım toplantısı
piyasalara yön verecek

-Yıl sonu dolar, borsa ve faiz beklentileriniz nedir?

FED'in kasım ayında yapacağı toplantıyı bekliyoruz. Orada tekrar niteliksel bir faiz indirimine gidip gitmeyeceği, piyasaları ne kadar fonlayacağı önemli. Eğer böyle bir karar çıkmazsa piyasalara satış gelir. O süreçte doların yavaş yavaş değerlenmeye başladığını görebiliriz. Ama FED piyasalara daha fazla para verecekse, 1 trilyon doların üzerinde bono alımları yapacaksa; dolar daha da değer kaybetmeye devam eder. FED ikinci bir parasal genişlemeye giderse borsa yukarı yönlü hareketine devam eder. Bu durumda dolar TL kuru daha aşağı seviyelere gelir. Bonolarda MB bir kez daha faiz indirmek zorunda kalabilir. O zaman bono faizleri de yüzde 7'lere gerileyebilir. Eğer FED sürpriz yapıp piyasaların beklentilerinin aksine karar alırsa borsa bu seviyelere düşme trendine girer. Düzeltme yaşanır. Ardından dolar kuru hızlı bir şekilde 1.55-1.60 aralığına hareket eder. Bu ABD ekonomisinin toparlandığına dair bir sinyal olarak algılanır. Bono faizleri de yüzde 9 seviyelere gelir.

Cari açık 35 milyar $'ı geçer

-Yıl sonunda büyüme, enflasyon ve cari açık ne olur?
Büyüme yüzde 7-7.5 aralığında olur. Enflasyonu yüzde 7-7.3 aralığında bekliyoruz. Cari açığı 35 milyar dolar olarak düşünüyorduk ama bu kadar hızlı büyümeye devam ederse 35 milyar doların üzerini geçebilir.

Kasım ayından önce
hisse yatırımı riskli

-Bu süreçte tasarrufçulara önerileriniz neler?
Altında en üst seviyelere gelindiğini düşünüyorum. O nedenle kesinlikle altında yatırımı önermiyorum. Gelecek yılın ikinci yarısından itibaren faizlerde yükseliş bekliyoruz. Borsanın da çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Eğer FED kasım ayında dünyadan gelen baskılar nedeniyle piyasalardan 1 trilyon dolarlık bono almazsa borsalarda satış gelebilir. O kararı görmek lazım. Kasım ayından önce borsaya girmek çok riskli. Nakitte kalıp borsaya girmek için uygun ortamı beklemek bence en iyisi. Diğer para birimlerine yatırımı ise tavsiye etmiyorum.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM

17 Ekim 2010 Pazar

PERAKENDE GÜNLERİ'NE KATILANLARA SON MODEL AUDİ

Finansbank'ın kredi kartı markası CardFinans, 20-21 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Perakende Günleri’nin bu yıl da ana sponsoru oldu. CardFinans, bu yıl ayrıca, Perakende Günleri’ne katılan ve CardFinans standına uğrayanlara son model bir Audi kazanma şansı sunacak.
Perakende Günleri’nin, dünyayı izlemek ve birikimleri paylaşmak için önemli bir platform olduğunu belirten Finansbank Kartlı Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Elçin Yanık, tüketim alışkanlıklarının hızla değiştiği son 5 yıla bakıldığında batı piyasalarında gerçekleşen her yenilik ve gelişmeye paralel olarak, Türkiye perakende sektörünün de ilerleme kaydettiğini belirtti. Yanık sözlerine şöyle devam etti: “2010 yılının 3. çeyreğinde, sektör, yaklaşık 3 milyon kişiye istihdam sağladı ve 200 milyarlık ciro elde etti. Rakamlara bakıldığında sektörün ekonomiye ve istihdama katkısının oldukça büyük olduğunu görüyoruz. Sektör, katkısını ve önemini her geçen gün daha da artırıyor. Biz de Perakende Günleri sponsorluğumuz ile sektöre verdiğimiz önem ve desteği göstermek istedik" dedi.

YATIRIMCI İLİŞKİLERİ NASIL YÖNETİLMELİ?

Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) işbirliğiyle 21-22-23 Ekim 2010 tarihleri arasında “Yatırımcı İlişkileri İçin Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Kurumsal Yönetim Sertifikasyon Eğitimi” düzenliyor. Üç gün sürecek eğitim TSPAKB eğitim salonlarında verilecek.
Eğitim süresince, mevzuat kapsamındaki düzenlemelerin nitelikleri, SPK'ya raporlama, kamuyu aydınlatma, kâr dağıtımının ana unsurları, SPK düzenlemeleri, halka açılma süreci sonrasında SPK ile ilişkiler, SPK ile ilişkilerde yatırımcı ilişkilerinin rolü, İMKB’nin kamuyu aydınlatmaya dair görev ve yetkileri gibi konular uzmanlar tarafından katılımcılara aktarılacak.
Eğitim sonunda katılımcılar sertifika sahibi olabilmek için sınava tabii tutulacak.
TÜYİD ve TSPAKB üyelerinin yanı sıra dışardan katılımcılara da açık olan eğitim için başvuruyu https://eys.tspakb.org.tr/basvuru/ internet adresinden yapabilirsiniz.

KONUT FİYATLARI EN FAZLA HANGİ İLDE ZAMLANDI?

Garanti Bankası ve REIDIN.com işbirliği ile hazırlanan REIDIN.com Emlakendeks’in Ekim 2010 raporu yayınlandı.
Rapora göre, Bursa bir önceki ayla karşılaştırıldığında satılık konut fiyatlarındaki metrekare başına yüzde 0,60’lık değer artışıyla, Eylül ayında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Bursa’da metrekare satış fiyatı 909 TL’den 914 TL’ye yükseldi. Bir önceki aya göre konut satış fiyatlarındayüzde 0,47 oranında düşüş yaşanan Antalya ise konut fiyatlarının en çok değer kaybettiği il oldu. Antalya’da metrekare satış fiyatı 827 TL’den 823 TL’ye indi. Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’de konut satış fiyatları sırasıyla yüzde 0,29; 0,48; 0,46 ve 0,09 oranında artarken; Kocaeli’nde yüzde 0,35 oranında azaldı.

ÜMRANİYE İLK SIRADA
Rapor, Eylül 2010’da satılık konut fiyatları açısından bir önceki aya göre en çok değer artışı yaşanan ilçenin İstanbul Ümraniye (+%2,12), en çok değer kaybı yaşanan ilçenin ise İstanbul Beylikdüzü (-%2,14) olduğunu ortaya koydu.
Bir önceki aya göre Eylül 2010’daki kira değerleri incelendiğinde, metrekare kira değerinin 6,74 TL’den 6,79 TL’ye çıktığı İstanbul, yüzde 0,72’lik artışla kiraların en fazla yükseldiği şehir oldu. Antalya ise yüzde 0,54 oranındaki düşüşle, bir önceki aya göre kiraların en fazla değer kaybettiği il olurken, Antalya’da metrekare kira değeri 3,84 TL’den 3,82 TL’ye indi.

ADİOS İLE UZAKDOĞU'YA SEYAHAT HERŞEY DAHİL 499 TL

Yapı Kredi’nin seyahat kartları adios ile adios Premium, 31 Aralık 2010’a kadar Uzak Doğu’ya gidecekler için kaçırılmayacak bir seyahat kampanyası sunuyor. Uzak Doğu’ya seyahat etmek isteyen tüm adios ile adios Premium kullanıcıları 31 Aralık’a kadar, tur paketlerini Singapur Havayolları ile ve herşey dahil sadece 499 TL’den başlayan puanlar ile alabiliyor.
Kurban Bayramı haftasını da kapsayan ve dünyanın en çok ziyaret edilen bölgesi olan Uzak Doğu kampanyası hakkında detaylı bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz.

15 Ekim 2010 Cuma

İŞ BANKASI ANAPARA KORUMALI FAİZ BANT FONU ÇIKARIYOR

İş Bankası, gösterge devlet tahvilinin faiz oranının önümüzdeki bir yıllık dönemde mevcut seviyeleri koruyacağını öngören yatırımcılar için yüzde 100 Anapara Korumalı Faiz Bant Fonu’nu halka arz ediyor. Halka arzı 19 Ekim’e kadar devam edecek olan fonun yatırım dönemi 20 Ekim 2010 ile 12 Ekim 2011 tarihleri arasında olacak.
Yeni fonun faiz bandı yatırım dönemi başında, yani 20 Ekim 2010 tarihinde piyasada oluşan Gösterge Tahvil Bileşik Faiz seviyesi üzerinden tüm yatırım dönemi için geçerli olmak üzere bir kez belirlenecek ve yatırım dönemi içerisinde faizin bu bant aralığında kaldığı her gün için yatırımcılar sabit bir getiri elde edecek. Faiz, yatırım dönemi boyunca her gün bantta kalırsa yatırımcılar yaklaşık yıllık yüzde 13 getiri alabilecek.
Gösterge Tahvil, devlet tarafından ihraç edilmiş borçlanma senetleri arasında en uzun vadeli iskontolu borçlanma senedi olarak kabul ediliyor. Hazine Müsteşarlığı 3 ayda bir yeni Gösterge Tahvil ihracı gerçekleştiriyor ve günlük gözlemlerde en son ihraç edilmiş tahvilin bileşik faiz oranı dikkate alınıyor. Fon, en az 1000 TL yatırım tutarıyla 19 Ekim tarihine kadar İş Bankası’nın tüm şubelerinden alınabilecek.

2011 YILINDA PETROL NEREYE KADAR YÜKSELİR?

JP Morgan Global Emtia Grubu Avrupa Enerji Araştırma Bölüm Başkanı David Martin, petrol fiyatının piyasalara ve ekonomik toparlanmaya etkilerini irdeledi. Martin, "Global ve özellikle gelişmekte olan ülkeler kaynaklı talep gücü, Avrupa’daki krizin hız kaybetmesi, petrol üretim sektöründeki istikrar ve FED’in parasal genişlemeye gitme ihtimalinin artması global petrol talepleri hakkındaki tahminlerimizde önemli oranda yukarı yönlü düzeltmeye gitmemize yol açtı. 2011 yılı için petrol fiyatı tahminimizi, 80 dolardan 85 dolara yükselttik. Piyasada büyük bir arz açığının olduğu görülürse ve OPEC arzı artırma konusunda isteksiz kalırsa, fiyat üzerinde baskı oluşabilir” dedi

SUTTLE: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN PARA BİRİMLERİ DEĞERLENMEYE DEVAM EDECEK

Garanti Masters Özel Bankacılık’ın davetlisi olarak İstanbul’a gelen Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (Institute of International Finance - IIF) uzmanları, global finans piyasalarındaki son gelişmeleri, yatırımcıları ve kurumları bekleyen olasılıkları tartıştı. “
IIF Başkan Vekili ve Baş Ekonomisti Philip Suttle, “Global Toparlanma Sürecinin Neresindeyiz?” başlıklı sunumunda, parasal genişleme politikalarının ikinci yılında olası riskler ve 3-5 yıllık global ekonomik görünümün nasıl olabileceğini aktardı. Suttle, “Önümüzdeki süreçte, ekonomilerde global anlamda parasal genişleme devam edecek. Hisse fiyatlarının, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, yükselişini koruyacağının ve arz yönlü kısıtların da etkisiyle emtia fiyatlarındaki artışın süreceğinin sinyalleri veriliyor. Global toparlanma sürecinde, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değerlenme baskısı altında kalmayı sürdüreceği gözleniyor. Özellikle G3 ülkelerinin (ABD, Avrupa ve Japonya) bono faizlerinin sürecin sonunda kaçınılmaz olarak yükselmesi bekleniyor” dedi.

14 Ekim 2010 Perşembe

TEB-FORTİS EVLİLİĞİNDE İLK ADIM ATM'LERDE ATILDI

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Fortis, ATM'lerini ortak kullanmaya başladı. Her iki bankanın müşterileri, Türkiye genelinde sayısı bine yaklaşan TEB ve Fortis ATM'lerinden ücret ödemeden para çekebilecek, bakiye sorgulayabilecek
Önümüzdeki yıl içinde tamamlanması beklenen TEB - Fortis entegrasyonu sürecinde önemli bir adım atıldı ve ilk ortak çalışma ATM'ler konusunda gerçekleştirildi. Fortis Bank Türkiye Perakende Bankacılık Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Mendi, "Artık rekabet halinde değil, birlikte haraket eden iki banka olmamızdan yola çıkarak, ATM'den yapılacak para çekme ve bakiye sorma işlemlerini müşterilerimize ücretsiz hale getirip, birleşme öncesinde büyük bir adım atıyoruz" dedi.
TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir ise, "Birleşme sürecinde ilk aşamada ATM'lerimizi birleştirerek, müşterilerimizin birleşme öncesinde yeni bankamıza adaptasyonu sağlayacağız" dedi. Cemal Kişmir, birleşme ile birlikte TEB'in Türkiye çapında ATM sayısının bine yaklaşacağına dikkat çekerek, "ATM'lerimizde kullanılacak yaklaşık 450 bin adet banka kartı ile yapılacak para çekme ve bakiye sorma işlemlerini karşılıklı ücretsiz hale getirerek, birleşme öncesi adaptasyonun sağlanmasını ve ATM kullanımını yaygınlaştırmayı, dolayısıyla müşteri memnuniyetini hedefliyoruz" dedi.