31 Ocak 2010 Pazar

IMF İLE ANLAŞMA MASALINDAN SIKILDIM

Neredeyse son bir yıldır "IMF ile görüşüyoruz", "IMF ile anlaşmak üzereyiz" gibi birbirinin benzeri açıklamalarla kamuoyu gündemi meşgul ediliyor. Ama belli ki her iki tarafın da üzerinde anlaşamadığı noktalar var. Hükümet zaten tam da genel seçim öncesi, bütçeyi IMF baskısı altına almak istemiyor. Ben artın şahsen IMF ile anlaşma imzalanacağına inanmıyorum. Baksanıza zaten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sözleri de bu tezimi doğrular nitelikte... Şimşek, katıldığı bir televizyon programında son bir yıl içinde aralarında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de bulunduğu 22 ülkenin Uluslararası Para Fonunun (IMF) kapısını çaldığını ve IMF programı yaptığını belirterek, ''Çünkü kendi başlarına bu işi götüremediler. Türkiye bu krizi kendi tedbirleriyle kendi kaynaklarıyla götürdü'' görüşlerini aktardı. Madem öyle, o zaman IMF ile anlaşma imzalamaya gerek yok demek ki...

CUMARTESİ CEPTEN, GARANTİ'Lİ KONUŞMA BEDAVA

Garanti Bankası ve Turkcell yeni bir işbirliğine imza attı. Garanti Bankası'na, Turkcell faturası için 22 Aralık 2009 - 30 Nisan 2010 tarihleri arasında otomatik ödeme talimatı verenler, ödeme yapılan aylarda cumartesi günleri bedava konuşma hakkını elde edecek. 31 Mayıs 2010 tarihine kadar, fatura bedeli hesabından veya kredi kartından otomatik olarak tahsil edilen kişiler, kampanyadan yararlanabilecek.

29 Ocak 2010 Cuma

KAÇ DAKİKADA ÇAĞRINIZA YANIT ALABİLİYORSUNUZ?

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Ekim-Aralık 2009 Çağrı Merkezi istatistiklerini açıkladı. Son verilere göre, bankaların çağrı merkezlerine 60 milyon 570 bin çağrı geldi. Gelen çağrılarda, ortalama çaldırma süresi 3 saniye (yani karşınıza yetkili biri çıkana kadar geçen süre), ortalama cevaplama süresi 43 saniye olarak belirlendi.
Bunlar istatistiklerin söylediği rakamlar...
Ya siz ne kadar sürede çağrı merkezine ulaşabiliyorsunuz?
Sizi bilmem ama bazen ben çıldıracak gibi oluyorum. Adı büyük ama bireysel bankacılıkta oldukça hantal olan bazı özel bankaların çağrı merkezlerine ulaşmak işkenceye dönüşebiliyor. 7 gün 24 saat çalıştıklarını iddia etmelerine rağmen haftasonu bir yetkiliye ulaşmanız için dadikalarca beklemeniz gerekebiliyor.

28 Ocak 2010 Perşembe

VAKIFBANK'DAN "HIZIR 7/24" KREDİ HİZMETİ

Müşterilerinin kredi ihtiyaçlarını kolayca karşılamaları için VakıfBank’ın sunduğu “Hızır 7/24” ile tüm müşteriler Bankomat-724 hesaplarını ATM üzerinden kredili hale getirebiliyor veya Kredili Bankomat-724 limitlerini anında arttırabiliyor. Maaşını VakıfBank’tan alan veya Kredili Bankomat-724 limiti olan müşteriler, Hızır 7/24’e başvurarak kredilerini ATM’den anında çekebiliyor. Vakıfbank'da hesabınız yoksa da üzülmeyin. ATM’den Hızır 7/24’e başvurup en yakın VakıfBank şubesinden kredisini çekebiliyorsunuz. Daha detaylı bilgiyi VakıfBank şubelerinden ya da www.vakifbank.com.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

PARASINI ENERJİ FONUNA YATIRANLAR %19 KAZANDI

Faizlerin tek haneye düşmesiyle artık mevduatın hiçbir cazibesi kalmadı. Şu sıralar anapara korumalı fonlar ve hisse ağırlıklı yatırım fonları revaçta. Yatırım fonlarında atılım içinde olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.’nin 2009’un ilk günlerinde piyasaya sunduğu Temiz Enerji Endeksi’ne dayalı B Tipi Temiz Enerji Fonu, yatırımcılarına brüt yüzde 19 kazandırdı. TSKB Hazine, Yatırım Bankacılığı ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şeniz Yarcan, “Geçtiğimiz yıl bir ilke imza atarak piyasaya sunduğumuz ve büyük ilgi gören Temiz Enerji Fonu bir yılı doldurarak yatırımcılarına brüt yüzde 19 kazandırdı. Global krizin ve ekonomik anlamda kayıpların yaşadığı böyle bir dönemde yatırımcılarımız ciddi bir gelir elde etti. Temiz Enerji Fonu’nun bu başarısından sonra önümüzdeki dönemlerde bu tür tematik fonlara ilginin daha da artacağına ve fon piyasasının daha da büyüyeceğine inanıyorum” dedi.

ŞEKERBANK EKOKREDİ İLE ASANSÖRÜNÜZÜ YENİLEYİN


Eğer asansörünüzün yenilenmeye ihtiyacı varsa şu sıralar Şekerbank'ın sizlere cazip bir teklifi var. Şekerbank, dünyanın önde gelen asansör ve yürüyen merdiven firmalarından birisi olan Schindler ile 04 Ocak - 31 Aralık 2010 tarihleri arasında geçerli olacak 1 yıl süreli kampanyaya imza attı. Kampanya kapsamında, apartman ve site yönetimleri ile tüm bireysel bankacılık müşterileri, binalarındaki asansörlerin kurulumunu, bakımını ve tamirini, çok cazip faiz oranlarının uygulandığı EKOkredi ile yaptırabilecek. Kredi talepleri 3-24 ay arası vadelerde değerlendirilecek. Müşterilerden herhangi bir dosya ücreti veya komisyon istenmeyecek. Ayrıca, kredi tutarına bakılmaksızın, 1 yıl süre ile müşterilere 5 bin TL teminat tutarlı Ferdi Kaza Sigortası hediye edilecek.
Şekerbank EKOkredi-Schindler kampanyasında uygulanacak faiz oranları şöyle olacak:

Vade Faiz Oranı
3-12 ay %0,00
13-18 ay %0,44
19-24 ay %0,66

SHELL'DEN 100 LİRALIK BENZİN ALANA 30 TL HEDİYE

Finansbank'ın kredi kartı markası CardFinans, müşterilerine, Shell istasyonlarından yapacakları akaryakıt alışverişlerinde ParaPuan hediye ediyor. CardFinanslılar, 22 Ocak – 6 Mart tarihleri arasında anlaşmalı Shell istasyonlarından farklı günlerde ve tek seferde yapacakları 100 TL ve üzeri üçüncü akaryakıt alışverişlerinden 30TL değerinde ParaPuan kazanıyor.

WORLD CARD'DAN KAYAK MERKEZLERİNE SHUTTLE HİZMETİ

Kredi kartında hizmette sınır yok hesabı artık bankalar ne yapacaklarını şaşırdı. Yapı Kredi Bankası'nın Worldcard'ı şimdi de kart kullanıcıları kayak merkezlerine yorulmadan ve konforlu gitsin diye World White Shuttle hizmetine başladı. World White Shuttle hizmeti ile İstanbul’dan Kartalkaya, Uludağ ve Kartepe kayak merkezlerine gitmek isteyen kayakseverler, gidiş ve dönüş sırasında evlerinden alınıp evlerine bırakılarak araba kullanmadan tatile çıkmanın ayrıcalığını çok uygun fiyatlarla yaşıyor. Eğer Adios ve Play kartınız varsa bu hizmetten yararlanmak için Yapı Kredi Seyahat Hattı'nı aramanız yeterli. Bunun için 444 0 44'ü arayıp sırasıyla 1 ve 6'yı tuşluyorsunuz.

26 Ocak 2010 Salı

HEM PARA BİRİKTİRİN, HEM HEDİYE KAZANIN!

Finansbank için MagiClick tarafından hayata geçirilen Biriken Param oyunu, ortaokul ve lise yıllarındaki eğlenceli anları geri getiriyor. Okul döneminde sıraların üzerinde 3 adet bozuk parayla oynadığımız oyunu İnternet ortamına taşıyan Biriken Param, yarışmacılara iPhone 3G-S, Playstation 3, Playstation Portable 3000 ve daha birçok armağan kazanma şansı veriyor. www.birikenparam.com adresinde oynanabilen oyun, aynı zamanda Facebook üzerinden de takip edilebiliyor.
60 saniye içinde rakibinin kalesine gol atmak için yarışan oyuncular, gerçek oyuncularla karşılıklı maç yapabildikleri gibi, isterlerse bilgisayara karşı da oynayabiliyor. Gerçek oyuncularla oynamayı tercih eden yarışmacıların karşısına, beceri seviyesine en yakın oyuncu sistem tarafından otomatik olarak seçiliyor ve böylece maçlar daha çekişmeli, daha heyecanlı geçiyor. Her turda oyuncuların karşısında çay bardağı, cep telefonu gibi çeşitli engeller çıkıyor. 4 Ocak - 4 Mart 2010 tarihleri arasında Finansbank - Biriken Param oynayarak kazandığı puanlarla sıralamada ilk 100’e girmeyi başaran yarışmacılar iPhone 3G-S, Playstation 3, Playstation Portable 3000 ve daha birçok hediyeden birini kazanıyor. Oyuna arkadaşını davet edenler ise 200 ekstra puan kazanıyor. Biriken param oyununu İnternet üzerinde oynamak için www.birikenparam.com adresi ziyaret edilebilir, Facebook uygulaması ise http://apps.facebook.com/birikenparam adresinden eklenebilir.

KREDİ PAZARLAYAN EMLAKÇI, YURTDIŞI TATİLİ KAPACAK!


Yapı Kredi, konut sektöründe faaliyet gösteren emlak ofisleri için “Emlak Ofisleri Destek Programıadı altında ilginç bir çalışma başlattı. Ev alan müşterilerine Yapı Kredi'den konut kredisi kullandıranlar bu programdan yararlanıyor. Banka da, onların bu emeklerine karşılık dijital fotoğraf makinesinden, lazermetreye, 3G modemli dizüstü bilgisayardan, LCD televizyona, GPS cihazından yurt dışı tatiline kadar çeşitli hediyeler dağıtıyor. Emlak Ofisleri Destek Programı hakkında detaylı bilgiye Yapı Kredi şubelerinden, 444 0 445 Yapı Kredi Mortgage hattından veya www.yapikredimortgage.com adresinden ulaşılabiliyor.

HAİTİ DEPREMİNDEN KORKAN SİGORTAYA SARILDI

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Haiti’de meydana gelen 7 şiddetindeki depremin yarattığı can ve mal kaybının Türkiye’de deprem korkusunu yeniden gündeme getirdiğini açıkladı. 1999’da yaşanan Marmara depreminin üzerinden geçen 10 yılda ülkede deprem tehlikesinin unutulmaya yüz tuttuğunu ve önlemlerin zayıfladığını belirten Serdar, “Ancak son birkaç haftadır gazete ve televizyondan Haiti’de yaşanan acıları izleyen halkımız, ülkemizin deprem gerçeğini yeniden hatırladı ve depreme karşı önlem almak için harekete geçti. Bu dönemde zorunlu deprem sigortası poliçelerinde elde ettiğimiz yaklaşık yüzde 10’luk artış, oluşan farkındalığın en önemli göstergesidir” dedi.

İMKB VE VOB, TRADEMASTER İLE İPHONE'A GİRDİ

İş Yatırım Menkul Değerler, sunduğu yeni ürün ve hizmetlerinin yanı sıra teknoloji kullanımındaki liderliğini de sürdürüyor. TradeMaster Mobile ile yatırımcılar, Blackberry’den sonra iPhone’la İMKB hisse senedi piyasası işlemlerinin yanı sıra VOB’daki işlemleri de doğrudan cep telefonları üzerinden gerçekleştirme imkanına sahip olacak. TradeMaster Mobile ile Türkiye’de yatırımcılar, iPhone üzerinden ilk kez hisse senedi alım satımı yapabilecek.

PARA TRANSFERİNDE UPT DÖNEMİ

PTT ile işbirliği yapan Aktif Bank, para transferi sisteminde yeni bir dönemi başlatıyor. Her iki kurumun işbirliğiyle hayata geçirilen Ucuz Para Transferi (UPT) sayesinde tüm bankalardan online PTT işyerlerine ve tüm online PTT işyerlerinden bankalara para transferi gerçekleştirilebilecek.

7.5 LİRA İŞLEM ÜCRETİ
UPT için Aktif Bank müşterisi olma şartı aranmazken, bir müşteri günlük 50 bin liraya kadar UPT yapabilecek. UPT ile PTT işyeri olan bankasız yerleşim yerlerine de para transferi gerçekleştirilebilecek. PTT şubelerinden tüm bankalardaki hesaplara ve kredi kartlarına UPT gönderiminde bin liraya kadar olan miktarlar için 7,5 lira işlem ücreti alınacak. Aktif Bank ile PTT arasında yapılan işbirliği çerçevesinde, operasyonel maliyet düştükten sonra kalan miktar banka ve PTT arasında paylaşılacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Vatandaşlar UPT işlemini bir PTT işyerine giderek ya da bankaların şube, internet ve telefon bankacılığı kanalları ile yapabilecek. PTT işyerlerini tercih edenler, Online PTT İşyerlerinde UPT talimat formunu doldurup imzalayarak, iletmek istedikleri tutarların hesaba (IBAN), karta ve isme transferini gerçekleştirebilecek. Banka kanallarından UPT yapacak vatandaşlar isme EFT işlemi aracılığıyla paranın gönderileceği alıcı bankayı Aktif Bank, şubeyi UPT Merkezi-666 seçerek transfer yapabilecek.

25 Ocak 2010 Pazartesi

BORSA ENDEKSİ YIL İÇİNDE 67 BİN 500'Ü AŞABİLİR

Global Menkul Değerler tarafından yayımlanan raporda; 2010 yılı için ekonomik beklentilerin, özellikle Türkiye için gayet olumlu olduğu belirtilirken, İMKB-100 endeksinin yıl sonuna kadar 67.500’ü aşacağına dikkat çekiliyor.
Global Menkul Değerler Araştırma Bölümü ve Ulusal Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Yiğit tarafından hazırlanan Makroekonomik Değerlendirme ve Ocak ayı Strateji raporunda özet olarak; "2010 yılı için ekonomik beklentilerimiz, özellikle Türkiye için gayet olumludur. Göstergeler Türkiye'nin 'Büyük Resesyon'dan çıktığını müjdeliyor. Tahminlerimizi en son endüstriyel veriler ve inanılmaz derecede zayıf olan 2009'un birinci yarısının baz etkisine göre revize ettik. Çift dip kaygılarının abartılı olduğuna inanıyoruz. “ denildi.
Raporda, dile getirilen beklentiler şöyle sıralandı:

-TÜFE yılın büyük bir kısmında %8.5 seviyelerinde seyredecektir ama sene sonuna doğru yüzde 7.5'a inebilir.
-Eylülden itibaren kademeli 150 bp faiz artırımı bekliyoruz. Merkez bankasının almış olduğu diğer önlemleri adım adım azaltmasının ekonomi ve piyasayı olumsuz etkileyeceğini sanmıyoruz.
-Türkiye ve IMF eninde sonunda bir anlaşmaya varacaktır. Müzakereler 15 ay önce başladı ve hükümet bu konudaki tutumunu biraz değiştirmiştir. Başbakan artık destekleyici görünüyor.
-İMKB'nin senenin özellikle ilk yarısında yukarı doğru hareketine devam edeceğine inanıyoruz. -Yıl içinde 67 bin 500'ü aşabilecek endeksin, yıl sonuna doğru, seçim harcamalarındaki artış ve belirsizlik olasılığı ile birlikte ekonomik nispi yavaşlama ile 60 bine doğru çekileceğini öngörüyoruz.

EUROBANK TEKFEN, İKİNCİ YARIDA BİREYSELE GİRECEK

Türk bankacılık sektörü liginde yaklaşık 4 milyar liralık aktif büyüklüğü ve 42 şubesiyle ilk 20 banka içerisinde yer alan Eurobank Tekfen birinci lige hazırlanıyor. Sabahları 06.30'da güne 1.5 saat sporla başlayan Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez'in bu dinamizmi bankanın 2014 hedeflerine de yansıyor. 2014'de şube sayısını 200'e çıkaracaklarını açıklayan Sönmez, "Küçük ölçekli bankalar liginden çıkıp orta ölçekli bankalar liginde önemli bir oyuncu olmak istiyoruz. Yılın ikinci yarısında da bireysel bankacılığa giriyoruz" diyor.
Eurobank Tekfen'in ana hissedarı Yunanistan'ın ikinci en büyük bankası Eurobank EFG. Yüzde 30'u ise Tekfen Grubu'na ait. Ana sermayedar nedeniyle Yunanistan'daki krizin bankaya olan etkisi konusunda ise Sönmez'in mesajı net: "Bankamıza etkisi sıfır. Hiçbir ortaktan para istemiyoruz. 481 milyon lira özkaynağımız var, üç yıl yeter. Yani cephanemiz hazır, şimdi kredi kullandıracak şirket arıyoruz."

YARDIMCILARIMIN YARISI BAYAN
12 genel müdür yardımcısının yarısının bayan olduğunu övünerek anlatan Sönmez, "Bayanların yönetimde farkı var mı" diye sorunca, "Bence dengeli olması çok iyi. Önemli olan cinsiyetten çok sektördeki deneyim ve bilgi. Bankacılıkta bayan olmanın bir avantajı belki hissetme ve öngörü anlamında ilave bir katkısı olabilir" yanıtını veriyor.

-Kriz Eurobank Tekfen'i nasıl etkiledi?
Sektörde 9 aylık verilere baktığımız zaman kredilerini en fazla artıran banka Eurobank Tefken oldu. Geldiğimiz nokta 1.5 milyar liraya yakın kredi hacmine ulaştık. Bu yüzde 16'lık bir artışı gösteriyor. Türkiye'de kredi hacmini en fazla artıran ikinci banka olduk. Mevduat yüzde 6 oranında artışla 1.8 milyar liraya geldi. İlk 9 ayı 31 milyon liralık karlılıkla kapattık. Sermaye yeterlilik oranımız yüzde 28'ler civarında. Sektörün toplam kredi artışından neredeyse 2.5 kat fazla kredi kullandırdık. Dolayısıyla 2009 yılı bizim için çok verimli geçti.

TEK BİR KREDİMİZİ GERİ ÇAĞIRMADIK
-Bütün bankalar kredide frene basarken, siz bu artışı nasıl sağladınız?
Tekfenbank döneminde gelen bir özelliğimiz var. Eurobank Tefken çalıştığı müşterilerinin kötü gün dostudur. İlk kriz çıktığında yanlarında olduk ve bütün müşterilerin hayatlarını devam ettirebilmesi için iyi niyetli olanların BDDK'nın da mevzuat değişikliğini destek olarak arkamıza alıp yapılandırma işine iyi uygulamalar gösterdik. Kriz çıktığından beri bir tek kredimizi bile geri çağırmadık. Yapılandırmalara çok sıcak baktık. Yaklaşık 70 milyon lira civarında bir krediyi yapılandırdık.

250 PERSONEL ALACAK
-2010 yılı gündeminizde neler var?
Bu yıl 16 şube açacağız. İlk 4 şubeyi Şubat ayında açıyoruz. Geri kalan 12 tanesini yılın geri kalan bölümünde açılacak. 250 kişiyi işe alacağız. Yılı bin personel ile tamamlamak istiyoruz. Açılacak şubeler ağırlıklı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'da olacak. Eurobank Tefken olarak büyümemizi yarısını imalat sanayine verdiğimiz destekle sağladık. Şu anda sadece orta büyüklükteki KOBi'lere ve büyük ölçekli firmalara hizmet veriyoruz. Sessiz sedasız büyüyoruz. Türkiye'de toplam kredilerden aldığımız pay yüzde 1 iken, turizmde yüzde 3. Turizmcilerin bankacıyız, imalatçıların bankasıyız. Bundan sonra da KOBİ'lerin bankası olmak istiyoruz. Orta ölçekli firmalardaki penatrasyonumuzu artırıp bir alta küçük işletmelere girmek istiyoruz. Hedefimiz kredi hacmimizi bu yıl yüzde 25'in üzerinde büyütmek.

KREMA TABAKAYI KAPSAMIYORUZ
-Bireylere ne zaman ineceksiniz?
Tüketici kredilerinde çok başarılı bir banka olmak istiyorsanız en az 400 şubenizin olması lazım. Türkiye'de 18 milyon bireysel müşteri var. 18 milyonun yarısı 9 milyonu en alt gelir grubunu oluşturuyor ve toplam finansal varlıklardan aldığı pay yüzde 8. Bu kesim borçlanarak yaşıyor ve tüketici kredilerinin en büyük talebi de bu kesimden geliyor. Onun bir üstünde yer alan iki segment de toplam yüzde 45'ini oluşturuyor. Toplam varlıklardan aldığı pay yüzde 67. Biz yüzde 67'yi oluşturan yaklaşık 8 milyon bireysel müşterinin içerisinde KOBİ'ler ve ticari firmalarda çalışan ve çevresindeki bireyleri hedefliyoruz. Geri kalan yüzde 5 lik kesim de en krema, en tepedeki özel bankacılık diye adlandırdığımız bölüm. Toplam varlıklardan aldığı pay yüzde 35. O kesim bizim şu anda kapsama alanımızda değil. 18 milyon bankacılık müşterisinin yüzde 45'ini oluşturan 8 milyon bireysel müşterimiz hedef kitlemiz.

BONUS'LU KREDİ KARTI ÇIKARACAK
-Bu kesime yönelik hangi ürünleri çıkaracaksınız?
Yatırım fonlarında yeni fonlar çıkartacağız. Mevduatta faiz oranlarında hep rekabetçi olduk ve olmaya devam edeceğiz. Tüketici kredilerine girmedik ancak Garanti Bankası ile bir kredi kartı anlaşması yaptık. Bonus markası ile yılın ikinci yarısında kredi kartımızı çıkartacağız. Konut kredilerine girmeyi hedefliyoruz. Yatırım fonlarında yeni fonlar çıkartacağız yine ikinci yarıda. Yeni açılacak şubeler bireysel ve küçük işletmeler ağırlıklı olacak. Bu nedenle bireyseldeki aktivetelerimiz yılın ikinci yarısında yoğunluk kazanacak. Biz KOBİ'lerin ve onun içerisindeki ve etrafındaki bireylerin bankası olacağız.

2014 hedefi 200 şubeli banka olmak
-Orta vadede hedefleriniz neler?
5 yıllık planımız var. 2008 sonunda hazırladık, 2009 başından itibaren yürürlüğe koyduk. KOBİ'lerde önce orta büyüklükteki işletmelerdeki penatrasyonumuzu artırıp 2011 yılından itibaren de küçük işletmelere girerek 2014 yılında 200 şubeye gelmek istiyoruz. Şu anda 42 şubemiz var. İnsana çok yatırım yapıyoruz. Biz küçük ölçekli bankalar liginden çıkıp önümüzdeki 4 yılda orta ölçekli bankalar liginde önemli bir oyuncu olmak istiyoruz.

Yunanistan'daki krizin Eurobank'a etkisi sıfır
-Yunanistan'daki krizin herhangi bir etkisi oldu mu?
Etkisi sıfır. Önümüzdeki üç yıla yetecek kadar sermayemiz var. Hiçbir ortakdan, ana sermayedardan para istemiyoruz, kendi yağımızla kavrulacağız. 481 milyon liralık özkaynağımız var. Sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 28. Yunanistan'ın bankacılık sistemi son derece güçlü. Finans kesimi son derece sağlam. Yunanistan'daki sıkıntının bankacılık sektörüyle hiç ilgisi yok. Yunanistan'daki kamu harcamalarında biraz frene basmaları gerekiyordu. Oradaki sorun toplanan gelirlerle devletin harcamaları arasında fark giderek açıldığı için Yunanistan'ın üzerindeki baskı kamu harcamalarının kontrol altına alınmasıyla ilgiliydi.

Yatırımcıya dörtlü sepet öneriyor
-Birikimlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben biraz TL'ciyim. Sepet yapıyorum. Geçen yıl yatırım fonlarına bakarsanız tahvil, bono ve değişken fonlar çok iyi performans gösterdi. Ama vadeli mevduat oranları brüt yüzde 8.5-9'lar civarında. Vadeli mevduatta tutmayı tavsiye etmiyorum. Yüzde 8.5-9'un net getirisi yüzde 6-7 eder. Enflasyon zaten 6.5 ise yüzde 6 tatmin edici değil. Yatırım fonlarını tek bir sepet yapmamak lazım. Değişken fon var, likit fon var, tahvil bono fonu ve hisse senedi fonu var. 40-50 bin lirası olan yatırımcı için direkt borsayı tavsiye etmiyorum. Borsayı anlamak ayrı bir uzmanlık işi. O nedenle biraz borsanın yükseleceğine olan inanç varsa, bir miktar düşük oranda hisse fonu alınabilir. Eğer faizlerin bir parça daha ineceğine inanıyorsak bir parça değişken fon almalı. Ayrıca anapara garantili fonlar var. Ve bir parça da mevduat. Böyle dörtlü bir sepet 40-50 bin lira parası olan yatırımcıyı 2010 sonunda mutlu eder. Parasını blok halinde bir yere koymak getiri veya risk açısından tatmin edici olmaz. Ben paramı bu şekilde dağıtıyorum.

Dövize bir şey olmaz, dövizden birşey olmaz
-Peki dolar yıl sonunda ne olur?
Burada parite önemli. ABD bu krizden daha hızlı çıkarsa daha güçlü bir dolar görecğiz. Zayıf bir Avrupa var. Almanya yüzde 5 küçüldü. Nasıl toparlanacak? Yunanistan, Portekiz, İspanya, Avusturya'da sıkıntılar var. Avrupa biraz geç toparlanacak. O yüzden euro-dolar paritesinde sanki biraz doların lehine gidecek diye düşünüyorum. O yüzden dövize bir şey olmaz, dövizden bir şey olmaz.

Galatasaray ve doğa en büyük iki tutkusu
-İlgilendiğiniz herhangi bir spor dalı var mı?
Ben koyu bir Galatasaray taraftarıyım. Galatasaray Kongre üyesiyim ve İstanbuldaki her maçına giderim. Haftada en az iki defa spor salonuna gidiyorum. Sabah 06.30'da kalkıp 1.5 saat spor yapıyorum. 1.5 saatlık terleme ve vücudun her kasını çalıştıran spor benim bomba gibi olmamı sağlıyor. Doğayı çok seviyorum. Özellikle Türkiye'de görmediğim yer kalmadı. Gümüşhane yaylaları, Trabzon yaylaları.. Kars, Mardin, Antakya, Eskişehir, GAP, Urfa...

Şube harçları, planlarımızı etkilemez
-Şube harçlarına ilişkin yeni düzenleme planlarınızı etkiler mi?
Bu yeni uygulamanın bankalara maliyeti 400 milyon TL. 2009 yılında sektör yaklaşık 20 milyar TL kar edecek,benim kişisel öngörüm karlılıkta bu uygulama hariç 2010 yılında zaten 2009'un altında kalacağız,şimdi öngörülerimizinde altında bir kar çıkacak. Bizim gibi şubeleşmeyi hedefliyen bankalar için bu yeni uygulama bir engel değil, biz planımızı değiştirmeyiz,sektör bu maliyetlerin ucunu ücret ve komisyonlara yansıtmaz çünki ekonominin yeni toparlanmaya başladığı bir dönemde böyle bir uygulama doğru olmaz. Bunun yerine bankalar giderlerine bir kere daha bakıp bu açıdan tedbir alacaktır diye tahmin ediyorum.

2010 tekstilin yılı olacak
-Bu yıl hangi sektörlerde canlanma bekliyorsunuz?

2010 yılında turizm güzel geçecek. İnşaat sektörü hareketlenecek. Gene gıda sektöründe üretim oldukça iyi gidecek. Tekstil toparlanmaya başladı. Çin son 5 yılda hep büyük parti üretim siparişleri alarak büyüdü. Bizim tekstil sektörü de küçüldüğü için küçük küçük siparişler alıyoruz. Şimdi Avrupa ve ABD büyük siparişlere döndü. Çin'in kapasiteleri o kadar büyük ki, küçük sipariş almıyor. Türkiye, küçülmüş olan tekstil sektörü sayesinde rekabetçi bir konuma geldi. Siparişler artıyor. Bu yıl tekstilin yılı olacak diyorum. Çin 1000 kazağı üretemiyor, biz üretiyoruz. Zamanında küçülme kötü ama her krizden bir fırsat çıkar. Şimdi tekstil sektörüne fırsat var. Tarım güzel bir sene geçirecek. Aynı şekilde maden, metal ve demir-çelik sektörleri de iyi gidecek.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

24 Ocak 2010 Pazar

GARANTİ, DESTEK KREDİSİNDE FAİZİ 0.84'E İNDİRDİ

Garanti Bankası, destek kredilerinin faiz oranlarını indirdi. İndirim çerçevesinde, müşterilerin taksit tutarlarında ve toplam geri ödemelerinde de azalma gerçekleşecek. Kampanya kapsamında Garanti, 36 ay vadeli 5.000 TL tutarındaki destek kredilerinin faizini yüzde 0.99’dan 0.84’e, aylık taksit tutarını 170 TL’den 165 TL’ye indirdi. 60 ay vadeli 10.000 TL kredinin faizini de yüzde 1.25’den yüzde 1.11’e, aylık taksit tutarını da 250 TL’den 240 TL’ye indirdi. 5 bin liradan küçük tutarlı kredi kullanmak isteyen tüketiciler ise 12 ay vadeye kadar yüzde 0.39 faiz oranından yararlanabilecek. Tüketiciler yapılan indirimle, yoğun talep gören bir önceki indirim kampanyasına göre, 5.000 TL kredi için 1 taksit, 10.000 TL kredi için 2,5 taksit tutarında kazanç sağlayacak.

HEM FAİZİ DÜŞÜK, HEM MASRAFSIZ KREDİ Mİ ARIYORSUNUZ?



Eğer bu soruya yanıtınız 'Evet' ise Fortis Türkiye'nin Masrafsız Nakit Kredisi ürünü var. Banka, bu ürün ile müşterilerinden dosya veya kredi tahsis ücreti almıyor. 1.000 ila 14.000 TL arasında sağlanan Masrafsız Nakit Kredi’de, 48 aya kadar vade seçeneği bulunuyor. Masrafsız Nakit Kredi’de faiz oranları 3-6 ay vade için yüzde 0,94, 7-12 ay vade için yüzde 1,04, 13-24 ay vade için yüzde 1,14, 25-36 vade için yüzde 1,24 ve 37-48 ay vade için de yüzde 1,34 olarak açıklandı. Masrafsız Nakit Kredi hakkında Fortis Bank Türkiye’nin tüm şubelerinden ayrıntılı bilgi almak mümkün.

YAPI KREDİ, EFT SAATİNİ 16.45'E UZATTI

Yapı Kredi, İnternet ve Telefon Bankacılığı’nda EFT saatini uzattı. Yapı Kredi müşterileri Bireysel/Kurumsal İnternet ve Telefon Bankacılığı’nda daha önce 16.15’e kadar yapılabilen EFT işlemlerini aynı limitlerle ve hiçbir ek ücret ödemeden saat 16.45’e kadar gerçekleştirebilecek.

GİRİŞİMCİ KADINLAR YARIŞMAYA BUYRUN!

Garanti Bankası ve Ekonomist dergisinin işbirliğinde, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) katkılarıyla bu yıl 4. kez düzenlenen “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması”na başvurular başladı. Başvurular, 15 Mart 2010 tarihine kadar yapılabiliyor.

KİMLER KATILABİLİR?
Yarışmaya, Türkiye’de yaşayan, hakim ortak olduğu şirket yılda 25 milyon TL’nin altında ciro yapan kadın girişimciler bizzat başvurabiliyor veya aday gösterilebiliyor. Yarışmaya başvurular, Garanti’nin kadın girişimci portalı www.garantikadingirisimci.com ve Ekonomist dergisinin web sitesi www.ekonomist.com.tr üzerinden, Garanti Şubelerinden alınacak formlarla veya KAGİDER aracılığıyla, 15 Mart 2010 tarihine kadar yapılabiliyor.

BİRİNCİYE 20 BİN TL ÖDÜL
Türkiye’nin Kadın Girişimcisi kategorisinde birinciye 20.000 TL nakit para ödülü ve Garanti Emeklilik'ten 2.500 TL tutarında KOBİ BES Emeklilik Planı başlangıç kapitali, ikinciye 15.000 TL ve 1.500 TL tutarında KOBİ BES Emeklilik Planı başlangıç kapitali, üçüncüye 10.000 TL ve 1.000 TL tutarında KOBİ BES Emeklilik Planı başlangıç kapitali, “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi”ne ise 5.000 TL ve 500 TL tutarında KOBİ BES Emeklilik Planı başlangıç kapitali hediye edilecek. Ayrıca, yarışmada dereceye giren tüm finalistlere, 1 yıllık ücretsiz Ekonomist, Elele ve Capital dergileri aboneliği, KAGİDER üyeliği ve Garanti Emeklilik Hobi Kulüpleri'nden bir aylık kurs hediye edilecek.

WORLD'DEN ZİNCİR TAKMA VE KAR TEMİZLEME HİZMETİ

Yapı Kredi Bankası'nın kredi kartı markası Worldcard, zorlu kış koşullarında kart sahiplerinin hayatını kolaylaştıran ayrıcalıklar sunmak amacıyla World Ice Services adıyla yeni bir hizmet başlattı. Kış sezonu boyunca Uludağ ve Kartalkaya dağ yolunda sabah çıkışta ve akşam inişte ücretsiz zincir takma ve çıkarma desteği sunan World Ice Sevices, zincir takma süresince kart sahiplerine ve araç içindeki yolculara kahve ve çay ikramı yapıyor. World Ice Services'in İstanbullulara da benzeri hizmette bulunacağını açıklayan Yapı Kredi Bankası yetkilileri, "Kış koşullarının yoğun yaşandığı bölgelerde gece boyunca rastgele seçilen araçlar temizlenecek ve gece boyunca tekrar kar tutması engellenecek. Kış boyunca şanslı bazı İstanbullular bu sayede sabah uyandıklarında araçlarını temizlenmiş bulacak" dediler.

BANKALAR, 2010'DA 10 BİN PERSONEL ALACAK

Türk bankacılık sektörü 2010 yılında şubeleşme ve personel alımında hızlı hareket edecek. Geçen yıl büyümede frene basan bankalar, bu yıl şube açılışlarını ve personel alımlarını
hızlandırdı. TBB'nin en son verilerine göre, sektörde toplam şube sayısı 9 binin biraz üzerinde. Çalışan sayısı ise 172 bin civarında. Bankaların, 2010 yılı planlarında ise 400 adet şube açılışı ve 10 bine yakın personel alımı ilk sırada yer alıyor. İş Bankası, bu yıl 1.000 personel, Halkbank 1.250, Yapı Kredi 1.000, Garanti 700, Denizbank 850, Finansbank 1.500, Eurobank Tekfen 250, Albaraka Türk 250 yeni personel işe alacak.

21 Ocak 2010 Perşembe

15 YIL VADELİ MORTGAGE FAİZİ %1.09'A İNDİ

Finansbank, indirimli konut kredisi faiz oranını 1-12 ay vade için 0.66’dan 0.57’ye indirdi. 84 ay vadeli konut kredisi faiz oranını 0.99’dan 0.95’e indiren Finansbank, 180 ay için 1.15 olan faiz oranını 1.09’a düşürdü. Diğer vadeler ve faiz oranları ise şöyle; 18-24 ay yüzde 0.74, 36 ay aylık yüzde 0.80, 48 ay yüzde 0.83, 60 ay yüzde 0.88, 72 ay yüzde 0.94, 96 ay yüzde 0.99, 108-120 ay yüzde 1.00, 144 ay ise yüzde 1.08.

ORTAKLAŞA EV ALMAK İSTEYENLERE KREDİ İMKANI

DD Mortgage, aile üyeleri ya da herhangi bir arkadaşıyla ortak ev almak isteyenlere yeni bir hizmet sunuyor. ‘İyi bir fırsat buldum, yakınlarımla ortak yatırım yapmak istiyorum’ diyorsanız; aileniz ya da arkadaşınız ile birlikte DD Mortgage’a başvurabilir, hem evinizi, hem kredinizi ortak alabilirsiniz. “Bir elin nesi var, iki elin evi var” kapsamında ister ilk eviniz olsun, ister yatırım için ev alın, DD Mortgage’ın 20’nin üzerindeki ürünlerinden kişisel tercihlerinize uygun olanını seçebiliyorsunuz. Kampanya dahilinde 31 Ocak tarihine kadar başvuruda bulunanlara, ilk yıl DASK sigortası da DD Mortgage’dan hediye ediliyor. Detaylı bilgiyi, www.ddm.com.tr adresinden alabilir; hesaplama araçlarını kullanarak ürünlerin taksit, vade ve yıllık maliyet oranlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca web sitesi dışında, 444 77 33 Rahat Mortgage Hattı’nı arayarak müşteri temsilcilerinden bilgi almanız mümkün.

IMF ANLAŞMASI OLURSA, BORSA 66 BİNİ BULUR

2010 yılı yatırım stratejilerini açıklayan İş Yatırım analistleri, bireysel yatırımcılara 'Uzun vadeli tahvil yatırımlarından uzak durun, riski sevenler hisse senedine girebilir” mesajı verdi. İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan, IMF anlaşmasının imzalanması halinde borsa endeksinin 66 bine ulaşacağını öngördüklerini belirterek ihracat ağırlıklı sanayi şirket hisselerinde karlılığın daha yüksek olacağını tahmin etti.
İş Yatırım tarafından hazırlanan ''2010 Strateji Raporu'' İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Sabit Getirili Menkul Kıymetler Analisti Ödül Çengel, Ekonomist Burcu Ünüvar ve Araştırma Müdürü Emre Sezan'ın katılımıyla İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla kamuouyuna açıklandı.

TÜRKİYE YÜZDE 4.3 BÜYÜYECEK
İş Yatırım, 2010 yılı stratejilerini, 'İyi, Baz ve Kötü Senaryo' olmak üzere üç başlık altında topladı. IMF anlaşmasının olmadığı 'Baz Senaryo'ya göre, Türkiye yüzde 4.3 oranında büyüyecek. IMF anlaşmasının imzalandığı ve dünyada işlerin iyi gittiği varsayımları üzerine kurulan 'İyi Senaryo' da ise, Türkiye yüzde 5.5 oranında büyüyecek. 2010 yılı sonunda enflasyon yüzde 6.5, dolar kuru yıl sonunda 1.48 lira olacak. IMF anlaşmasının imzalanmaması ve küresel cepheden kaynaklanan risklere dayanarak kurgulanan 'Kötü Senaryo'da ise büyüme hızı yüzde 2.5 olarak öngörülüyor.
Serhat Gürleyen, dünya ekonomisinin gelişmekte olan ülkelerin liderliğinde hızlı büyüyeceğini vurgulayarak Avrupa'daki sorunlara rağmen Türkiye'nin 2010 yılında daha hızlı büyüyeceğini savundu. Krizle birlikte ibrenin gelişmekte olan ülkelerden yana döndüğüne değinen Gürleyen, 2009 yılında aralarında Türkiye'nin de olduğu bu ülkelere 80 milyar dolarlık bir giriş olduğunu belirterek not artırımlarıyla birlikte para girişinin artmasını beklediklerini dile getirdi. Burcu Ünüvar da, 2010 yılında 6 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye, 5 milyar dolarlık da portföy girişi olmak üzere toplam 11 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi beklediklerini ekledi.

Merkez Bankası faizi 200 baz puan artıracak
İŞ Yatırım'ın raporuna göre, mali cephedeki bozulmanın ve emtia fiyatlarındaki artışın, enflasyonu bu yıl yukarı çekeceği ve Merkez Bankası'nı faizleri artırmaya zorlacağı tahmin ediliyor. Baz senaryoya göre, Merkez Bankası politika faizlerinin 2010'da 2 puan, 2011'de 2 puan ve 2012 yılında ise 0.5 puan artırılması öngörülüyor.

Güvenin artması için gözler IMF mühründe
İŞ Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, IMF anlaşmasına ilişkin sorular üzerine, ''4 yıllık programa dair güvenin sağlanması için dışarıdan bunun mühürlenmesi gerekiyor. Mali kuralı koyduğunuzda bunun sağlam olması, değiştirilmemesi gerekiyor. Bunu yapmak zor göründüğü için de piyasa IMF anlaşmasını istiyor'' dedi.

Banka karları bu yıl %1 büyüyecek
EMRE Sezan, İMKB'de finans dışı kesimin yıllık net kar büyümesinin 2010'da yüzde 21, 2011'de yüzde 21 olacağını öngördü. Sezan, banka karlılıklarının ise azalacağını vurguladı. Sezan, 'Yüzde 16-17 oranında kredi büyümesi, spread'lerin daralması ve eylülden itibaren MB'nin 200 baz puanlık faiz artışı banka karlarını olumsuz etkileyecek. Bu yıl mali şirketlerde net kar büyümesini yüzde 1 olarak tahmin ediyoruz' dedi.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

İŞ BANKASI, ALTINA DAYALI KORUMALI FON ÇIKARIYOR

İş Bankası, son dönemde altına olan ilgiyi karşılamak için yeni bir anapara korumalı fonu piyasaya sürüyor. “B Tipi yüzde 100 Anapara Korumalı Yedinci Alt Fon”, altının getirisinden faydalanmak isterken riskten kaçınan yatırımcıları İş Bankası ile buluşturacak.
İş Bankası’nın “B Tipi yüzde 100 Anapara Korumalı Yedinci Alt Fonu”nun halka arzı 25–29 Ocak 2010 tarihleri arasında tüm İş Bankası şubelerinden gerçekleştirilecek. 1 Şubat 2010’da başlayacak olan yatırım dönemi, 2 Şubat 2011’de sona erecek. Minimum alım tutarı bin TL olarak belirlenen ve sadece öngörülen talep toplama döneminde alımı yapılabilecek olan fon, anapara koruması sağlamakla kalmıyor, yatırımcılarına altın getirisinden yararlanma fırsatı sunuyor.

BANKA ŞUBELERİNE HARÇTA GERİ ADIM

Bankalardan şube başına 24 ile 48 bin lira arasında yıllık harç alarak yıllık 350-400 milyon lira gelir elde etmeyi planlayan hükümet geri adım attı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Torba Yasa Tasarısı'nda yer alan, banka şubelerine harç getiren madde yumuşatıldı. Nüfusu 5 bine kadar olan belediyelerdeki şubelerden alınacak yıllık harç tutarı 24 bin liradan 12 bin liraya düşürüldü. Diğer miktarlarda değişiklik yapılmadı.
YABANCI, 200 BİN TL ÖDEYECEK
Komisyonda kabul edilen değişikliğin ardından, birçok kanunda değişiklik öngören ve Torba Tasarı olarak adlandırılanAmme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, bütün bankalar, her şube ve her yıl için bir önceki takvim yılı başındaki nüfusa göre, nüfusu 5 bine kadar olan belediyelerde 12 bin lira, nüfusu 5 bin ila 25 bin arasında olan belediyelerde 36 bin lira, nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler ile serbest bölge sınırları içinde 48 bin lira ödeyecek. Türkiye'de kurulan bankalar ile yabancı bankalarca Türkiye'de açılan merkez şubelere ilişkin izin belgeleri ile serbest bölgelerde faaliyet göstermek üzere kurulan bankalar ve açılan yabancı banka şubelerine ilişkin belgeleri için her yıl 200 bin lira alınacak.

'İstihdam etkilenir'
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, "Bu yük, bankaların uluslararası gücünü, bölgesel gücünü, faaliyetlerini etkileyecektir. Bazı banka şubelerinin birleştirilmesi ya da kapatılması muhtemeldir. Bu da istihdamı etkileyecektir" dedi. Finans kesiminin hazırladığı maliyet tablosuna göre uygulamadan en çok özel bankalar etkilenecek. Kamu bankaları daha çok taşrada olduğu için özel bankaların cebinden en yüksek bedel olan 48 bin lira çıkacak.

SABAH

ABANK'IN YENİ GENEL MÜDÜRÜ HAMİT AYDOĞAN OLACAK

Alternatifbank'da (ABank) Murat Arığ, genel müdürlük koltuğunu halen bankanın Yönetim Kurulu üyesi olan Hamit Aydoğan'a bırakıyor. Alternatifbank'ın atama ve görev değişikliğiyle ilgili olarak Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, Genel Müdürlük görevini yürütmekte olan Murat Arığ'ın, Anadolu Grubu içinde yeni ihdas edilen Finans Grubu Başkanlığı görevini yürütmek üzere Banka Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararla, Genel Müdürlük görevinden ayrılarak Yönetim Kurulu Üyeliğini devam ettirmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. Hamit Aydoğan, BDDK onayının ardından 1 Şubat 2010 tarihinden geçerli olmak üzere ABank Genel Müdür olarak göreve başlayacak. Aydoğan, daha önce Yapı Kredi-Koçbank birleşmesi öncesinde Koçbank'ın Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmüştü.

20 Ocak 2010 Çarşamba

EN FAZLA HANGİ ŞİRKETLER KAR EDECEK?

İş Yatırım'ın Strateji Raporu'na göre iki yıllık net kar büyümesinde en gözde şirketler şöyle listeleniyor:

İki yıl içinde en fazla kar edecek şirketler(2010-2011)
------------------------------------------------------------------
Şirket adı Net kar büyümesi%
------------ ------------------------
Sinpaş 879
Hürriyet 626
Ak Enerji 215
Trakya Cam 202
Sişe Cam 108
Tekfen Holding 101
Petkim 91
Türk Hava Yolları 60
Bank Asya 59
Anadolu Cam 55
Akçansa 53
Anadolu Sigorta 50
Ford Otosan 41
Tat Konserve 40
Adana Çimento 38
Otokar 38
Turkcell 36
TAV Holding 34
Anadolu Hayat

444 O 333 ALO GARANTİ YENİLENDİ

Garanti Bankası, 444 0 333 Alo Garanti sesli yanıt sisteminin işlem menülerini yeniledi. Alo Garanti’nin yenilenen sistemine, kullanıcılara isimle hitap edilmesi, doğum günü bilgileri ve kredi kartı son ödeme tarihlerinin hatırlatılması gibi çok sayıda kişiselleştirilmiş hizmetin yanı sıra kredi kartı ödeme ve kontör yükleme gibi fonksiyonlar da eklendi.
Yenilenen Alo Garanti’nin menü adımları
0
Kayıp, çalıntı kart ve şüpheli işlem bildirimleri
1 Kart işlemleri
2 Bankacılık işlemleri
3 İnternet ve Cep Şubesi destek hattı
4 Kampanyalar
5 Diğer Garanti hatları

FORTİS'DEN MORTGAGE ALANA DASK HEDİYE


Fortis Bank Türkiye, birbirinden farklı seçeneklerle sunduğu mortgage ürünlerine Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) hediye ediyor. Yılda iki aya kadar taksit atlatma imkanı veren TaksitSTOP uygulaması avantajının da kullandırıldığı mortgage kredilerinde 120 ay vadede yüzde 1 faiz oranı uygulanıyor.

2010'DA HANGİ HİSSELER KAZANDIRACAK?

İş Yatırım, 2010 yılı yatırım stratejisini açıkladı. İş Yatırım analistleri, uzun vadeli tahvil gibi yatırım enstrümanlarından uzak durulmasını önerirken, riski sevenlere hisse senedini önerdi. İş Yatırım'ın her ay güncellenen Model Portföy'ünde En Çok Tavsiye Edilen hisseler ve yıl sonu getiri beklentileri şöyle:
*AK ENERJİ: Yüzde 18
*ANADOLU HAYAT: Yüzde 30
*BANK ASYA: Yüzde 20
*AKÇANSA: Yüzde 24
*GÜBRE FABRİKALARI: Yüzde 8
*TEKFEN: Yüzde 19
*TOFAŞ: Yüzde 32
*ÇELEBİ: Yüzde 20
*TÜRK TELEKOM: Yüzde 27
*YAPI KREDİ BANKASI: Yüzde 24
*HALKBANK: Yüzde 28

19 Ocak 2010 Salı

GARANTİ, MORTGAGE KREDİSİ FAİZLERİNİ İNDİRDİ

Garanti Bankası, tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda, mortgage, işyeri ve bireysel finansman kredilerinin faiz oranlarını indirdi. Garanti’nin İndirimli Mortgage Kredileri’nde 3 -12 ay vadede uygulanan faiz oranı, yüzde 0.67’den 0.57’ye indirildi. 25-36 ay vadede uygulanan faiz oranı %0.87’den yüzde 0.80’e; 49-60 ay vadede uygulanan faiz oranı yüzde 0.92’den yüzde 0.88’e; 85 - 120 ay vadede uygulanan faiz oranı ise yüzde 1.05’den 1.01’e düşürüldü. İşyeri Kredileri’nde, 12 ay vadede indirimli faiz oranı yüzde 0.79’dan yüzde 0.69’a; 60 ay vadede ise yüzde 1.02’den yüzde 0.98’e indirildi. Garanti, Bireysel Finansman Kredisi’nde ise 12 ay vadede faiz oranını yüzde 1.14’den yüzde 1.04’e; 60 ay vadede yüzde 1.14’den 1.10’a düşürdü.

ÇİFTÇİLER, BEŞ AYA KADAR TAKSİTLE YAĞ ALABİLECEK

DenizBank, çiftçilere özel geliştirdiği “Üretici Kart” avantajlarını hayata geçirdiği işbirlikleri ile zenginleştiriyor. Bu çerçevede 2006 yılında başlayan DenizBank - Petrol Ofisi işbirliği kapsamına madeni yağ ürünleri de dahil edildi. Artık anlaşmalı Petrol Ofisi istasyonlarından alışveriş yapan “Üretici Kart” sahibi çiftçiler madeni yağ alımlarında da ödemelerini beş aya kadar sıfır faizle erteleyebilecek.

HALKBANK'DAN TURİZMCİYE 'KÜLTÜR BAŞKENTİ' KREDİSİ

Halkbank, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine hazırlanan turizm konaklama tesislerinin orta ve uzun vadeli finansman ihtiyaçlarına destek olmak için İstanbul 2010 Kredisi’ni hizmete sundu. Avrupa Kültür Başkenti projesine özel kredi hazırlayan ilk ve tek banka olan Halkbank, İstanbul 2010 Kredisi’ni turizmci KOBİ’lere, 1 yılı ödemesiz dönem olmak üzere 5 yıla kadar vadeli yatırım kredisi ve 6 ayı ödemesiz dönem olmak üzere 4 yıla kadar vadeli işletme kredisi olarak kullandırıyor. Kredi alt limiti 250 bin TL, üst limiti 3 milyon TL olarak belirlendi.

18 Ocak 2010 Pazartesi

PREMİER HEM UÇURACAK, HEM BENZİN DOLDURACAK

Türkiye’nin en hızlı uçuran kredi kartı Premier Miles, artık otomobilleriyle seyahat etmek isteyen müşterilerinin benzin depolarını da dolduruyor. Premier Miles ile yapılan tüm alışverişlerde kazanılan mil puanlar, HSBC Advantage üyesi tüm akaryakıt istasyonlarında da nakit para yerine geçecek. Premier Miles Kredi Kartı sahipleri yaptıkları alışverişlerde yüzde 1.25 oranında puan kazanıp, bu puanları her türlü uçak bileti, otel veya tur paketi alımlarında kullanıyorlardı. Bu ayrıcalıklara ilave olarak artık kazandıkları puanları akaryakıt alırken de kullanabilecek.

VAKIFBANK 'TURİSTİK' İLE MÜŞTERİLERİNİ TATİLE GÖNDERİYOR

Bireysel kredilerde uyguladığı faiz indirimlerinden sonra, uygun koşullarla müşterilerine sunduğu taksitli ihtiyaç kredisi kampanyalarına devam eden VakıfBank, müşterilerini cazip koşullarla tatile gönderiyor. VakıfBank’ın güncellenen taksitli ihtiyaç kredisi “Turistik” le, yarı yıl tatillerini diledikleri gibi geçirebilmeleri için tüm müşterilere 60 aya varan vade seçenekleri ve yüzde 0’dan başlayan faiz oranlarıyla kredi kullanma imkanı sunuluyor.Kampanyayla ilgili detaylı bilgi VakıfBank şubelerinden ya da www.vakifbank.com.tr adresinden öğrenilebilir.

ALBARAKA TÜRK, KARARLARINI 'KÜRE'DE ALACAK

Küresel bir marka oluşturma çerçevesinde Albaraka grubunun dünya genelindeki 11 bankası ile birlikte logosunu yenileyen Albaraka Türk Katılım Bankası, eylül ayında Ümraniye'deki yeni genel müdürlük binasına taşınacak. Maliyeti 60 milyon dolara ulaşacak binanın tepesinde küre olacağını belirten Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, "Bu nedenle küresel bina diyoruz. Yönetim Kurulu toplantılarımızı kürede yapacağız" diyor.
Bankanın yeni logosundaki renkler gibi sarı-kırmızıya gönül veren Yahşi, yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide toparlanma beklerken, 'Siyasi risk var mı?' sorumuza yanıtı ise net: "Başbakanın sözüne itibar etmek lazım. Başbakan 'Erken seçim yok' dedi. Finans sektörü de istikrarı sever."
Fahrettin Yahşi ile bankacılık sektörü ve Albaraka Türk'ün hedeflerini konuştuk.

-Albaraka Türk olarak 2009 yılını nasıl geçirdiniz?
Bankacılık sisteminiz sağlamsa krizi daha rahat atlatabiliyorsunuz. Reel sektör ve bankacılık iki ayrılmaz parça. Türk bankacılığı dünyadaki en sağlam bankacılık sektöründen biri olarak ortaya çıktı. Bir sektörün gücünün gösteren rasyolardan bir tanesi sermaye yeterlilik rasyosu, ikincisi likidite rasyosudur. Sermaye yeterlilik rasyosu daha geniş zaman diliminde önem arz eder. Likidite rasyosu ise daha dar ama daha kritik dönemlerde önemlidir. Her iki rasyo açısından Türk bankacılık sektörü ABD dahil tüm batı dünyasının en iyisi. Karlılık açısından bir patlama yaşandı. Albaraka Türk olarak da çok iyi bir yıl geçirdik.

-Neden bankanın logosunu değiştirdiniz ?
Albaraka Bankacılık Grubu 11 farklı ülkede faaliyet gösteriyor. Farklı farklı logolar sözkonusuydu. Kurumsal kimlikleri birbirine uyumlu değildi. Global bir marka oluşturma çerçevesinde tek banka, tek logo, tek vizyon sloganıyla yola çıktılar. İngiliz menşeili bir marka danışmanlık firması ile anlaştılar. Yaklaşık 1.5 yıl çalıştı ve bütün birimleri ziyaret etti ve bizim de fikirlerimizi aldı. Biz de 18 Kasım 2009'da basın toplantısıyla bu dönüşümü başlattık.

İYİ BİR GALATASARAYLIYIM
-Yeni logoda kırmızı ve sarı hakim. Galatasaraylı mısınız?
Evet, iyi bir Galatasaraylıyım. Düzenli maçlarını takip ederim. İki oğlum var onlar da Galatasaraylı. Dolayısıyla renklerimizden memnunuz! Aslında logoda kullandığımız üç ana renk var. Kırmızı, gri ve turuncu ama sarı gibi duruyor. Renk biliminden yola çıkarsanız bir bankanın faaliyetlerini sürdürürken uygulaması gereken politikaların izdüşümünü taşıyor. Gri ağır bir renk. Kırmızı hareketli ve heyecanlı bir renk. Paylaşımı ve ortaklığı simgeliyor. Logoda iki damla gibi gözüken şekiller bereketi temsil ediyor. Albaraka bereket demek. Ayrıca iki şekilden biri müşteriyi, diğeri bankayı temsil ediyor. Veya zincirin iki halkası olarak da algılayabilirsiniz. Birbirini destekleyen bir ortaklık temelinde bir araya gelmiş müşteri banka ilişkisini temsil ediyor. Hem modern,hem soyut bir şekil. Birden fazla anlam yüklenebilir.

KARARLAR 'KÜRE'DE ALINACAK
-Peki dönüşüm tamamlandı mı?
Bir aylık süreçte tamamlanması mümkün değil. Çünkü sadece logo değişiminden ibaret değil. Genel müdürlük, şube dizaynları hepsi bu konsept çerçevesinde gerçekleşecek.

-Ümraniye'deki yeni genel müdürlük binanınıza ne zaman taşınacaksınız?
En geç eylül ayı gibi taşınmayı planlıyoruz. Dizayn olarak orijinal bir bina olacak. 20 katlı 37 bin metrekare kapalı alanı var. Türk-Japon ortaklı TAGO Mimarlık tarafından yapılıyor. Alamet-i Farikası olacak. Tepesinde bir küre olacak. Biz ona küresel bina diyoruz. Yönetim Kurulu toplantısı kürede yapılacak. Bu binanın bize yaklaşık maliyeti 60 milyon doları bulacak.

Kaynağımız bol, kullandıracak yer arıyoruz
-Bu yıl Türkiye ekonomisinde toparlanma bekliyor musunuz?
2010'da tablonun olumluya gideceği yönünde beklentim var. Bunun da nedeni güçlü bankacılık sektörü. Bu da reel sektöre aktarılacak kredi olanaklarını artıracak. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri bankaları reel sektöre yönlendiriyor. Bankalar şu an oldukça likit, ellerindeki kaynakları kullandıracak yer arıyorlar. Burada devletin borçlanma gereği de önem taşıyor. Kamunun 45-50 milyar TL'lik borçlanma ihtiyacı var. Yani özel sektöre gitmesi gereken kaynakları bir anlamda kamu alıyor.

Şirketler kredide isteksiz
-Kredi talebinde canlanma var mı?
Hala şirketler isteksiz. İç talep canlanmadı. Çünkü kriz tepeden başlıyor. Sonra bireyleri etkiliyor. Gelir durumları etkilendiğinde alım gücünü kaybediyor ve resesyona giriliyor. Harcama yapacak kitlenin gelir durumlarının ve beklentilerinin iyileştirilmesi lazım.

İkinci yarıda düzelir
-Sizce bu beklentiler ne zaman iyileşir?
İyimser hava oluşmaya başladı ama bu bir an düzeleceği anlamında hava oluşturmaz. 2010 yılının ikinci yarısından itibaren iyileşme bekliyoruz. İnsanlarda şöyle bir beklenti var. Bizler de neticede bir bireyiz. Kendi hayatımızla ilgili mikro kararlar alıyoruz. İki ay bekleyelim, üç ay bekleyelim diyoruz.

20 şube açıp 250 kişi alacak
-Albaraka olarak 2010'da neler yapacaksınız?
Yılda 20 şube açmak suretiyle büyümeyi hedefliyoruz. Bu da nereden baksanız 200-250 eleman alımı demek. Şu anda 101 şubemiz var. 2009 yılında kriz yılıydı, önümüzü görmemiz gerekiyordu o nedenle bu alana yoğunlaşamadık. Her halukarda yüzde 20'lerin üzerinde bir büyüme öngörümüz var. Kredilerde ise yüzde 30'lar civarında bir büyüme hedefliyoruz.


Topladığımız fonun %5'inigayrimenkule yatırıyoruz

-Daha önce çeşitli gayrimenkul projelerine ortak olmuştunuz. Yeni projeler var mı?
Önümüzdeki dönemde o konuda yönetim kurulumuz da bir karar aldı. Topladığımız fonların belli bir oranını yüzde 5'ini kar-zarar paylaşımı yöntemiyle kullandırmayı düşünüyoruz. Fizibilitesi iyi olan, karlılığı bizi tatmin eden projelere ortak oluyoruz. 3-4 tane kar-zarar ortaklığımız var. Burada önemli olan partnerımızın kim olduğu, fizibiletisi ve süresi. Çok uzun vadeli yatırımlardan ziyade azami 2 yıl süreli projelerde ortaklık yapıyoruz. Bunun faydası nedir? Yatırımcılar da bir bankanın arkasında olduğu projede daha güvende oluyorlar. Ankara'da bir konut projemiz var. İstanbul'da 2 tane projemiz var. Birisi iş merkezi, diğeri alışveriş merkezi. Ayrıca iki tane daha görüşmekte olduğumuz proje var.

Siyaset ve ekonomi birbirinden ayrıştı

-Siyasi risk görüyor musunuz?
Eskiden sorsaydınız bunu diken üstünde olabilirdik. Çünkü gerçekten de en küçük tartışma ortamı bile finansal sektörü olumsuz etkiliyordu. Şu an Hazine 30 yıl vadeli borçlanmaya çıktı ve borçlandı. Dolayısıyla bu bir gösterge. Bu tip tartışmaların finansal sektöre hiçbir izdüşümü görülmüyor. Ne faiz oranları yükseldi, ne bankaların pozisyonlarına yönelik yeni kararlar almalarını gerektirmiş. Siyasetle ekonominin eskiye oranla çok yüksek oranda ayrıştığını gösteriyor. Ekonomi kendi kuralları ile gidiyor şu anda. Bir Türk vatandaşı olarak Başbakanın dediğine itibar etmemiz gerekiyor. Başbakan, "Erken seçim yok" dedi. Finansal sektörü istikrarı sever. Ekonomi istikrarlı ortamlarda çok daha sürdürülebilir özellik arzediyor.

Faizler yüzde 10'ları bulur

-Bu yıl güçlü bir dolar bekleniyor. İçerde ne olur?
2010 yılında doların dünya paraları karşısında zayıflayacağı öngörülüyordu. Fakat birden bire ne oldu? Avrupa'nın resesyondan daha uzun sürede çıkacağı, Avrupa'da bazı ülkelerin aşırı borçlanması, kredi derecelendirme kuruluşlarının bu ülkelere verdiği notların düşürülmesi ve ABD'deki ekonomik verilerin de olumlu gelmesi bir araya gelince bütün bakış açısı değişti. Fiyatları belirleyen şey beklentilerdir. Birden bire güçlü dolardan bahsedilmeye başlandı. İçerde ise ciddi bir değer artışı yaşanacağına inanmıyorum. Enflasyonun yüzde 10 altında veya üstünde değerlenebilir.

-Peki faiz, enflasyon ve büyüme beklentiniz?
Faizlerde bir miktar yükselme olabilir. Merkez bankaları büyümeyi hedef olarak önüne koydu ve beraber hareket ediliyor. Bugün bizim MB da Avrupa merkez bankalarından bağımsız hareket etmiyor. Yılsonunda yüzde 9-10'lar civarında bir faizi görebiliriz. Yüzde 6.5 enflasyon hedefine ulaşabiliriz. Merkez Bankası'nın aşağı yukarı yüzde 10 esneklik payı vardır. Zaten ekonominin 2010 yılında çok hızlı ısınması mümkün değil. Dolayısıyla çok hızlı ısınmayan ekonomi çok ciddi bir enflasyon yaratmaz. Yüzde 3.5 büyüme hedefi realize olur.

Kendi bankamda vadeli hesabım var
-Yatırımcıya ne önerirsiniz?
Bir bankacının vermek istediği cevap budur. Çünkü bankacılar genelde anlatırlar ama yönlendirmezler. Ama yerel para cinsinden yatırımları tercih ederiz. Bence yatırımcı değişik yorumlar arasında kendisine en yakın olanı çekmeli ve kendi karar vererek yatırımını realize etmeli.

-Siz tasarruflarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben kendi bankama yatırıyorum. Kendi bankamda vadeli hesap açıyorum. Dolayısıyla Albaraka'da yatırım yapmanızı tercih ederim!

Şube açılışlarında caydırıcı olur
-Hem yeni hem mevcut şubelerden yıllık harç alınacak olması sektörü nasıl etkiler?
Bu gelişme özellikle ekonomik seviyesi nispeten zayıf olan bölgelerde şube açılması noktasında caydırıcı özellikte olabilir. Bankalar şube açma kararı alırken birden fazla faktörü dikkate alırlar. Bu faktörlerden bir tanesi de açılacak şubenin başabaş noktasının ne zaman yakalayabileceğidir. Bu gelişme elbette banka karlılığına negatif olarak yansıyacaktır. Ancak bankaların büyüme stratejisinin bu gelişme ile değişeceğini sanmıyorum. Biz Albaraka Türk olarak büyüme stratejimizi bu yıl da uygulayacağız.

Seyyahların kaleminden İstanbul'u tanıtacak
-Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?
Hat yarışmasının sponsoruyuz. Hat yarışmasında Türklerin geleneksel sanatlarından bir tanesi. Uluslar arası düzeyde bir yarışma. Hat sanatına çok büyük katkı sağladık. Her sene duvar takvimlerimizi yarışma sonuçlarında ortaya çıkan dereceye giren eserlerle çıkartıyoruz. Şu ana kadar 1 milyona yakın takvim dağıttık. Anadolu'nun her tarafında dükkanlarda Albaraka takvimi görürsünüz. Ayrıca Prof.Dr. Ümit Meriç'e "Seyyahların Aynasında Şehirlerin Sultanı İstanbul" adlı bir kitap hazırlatıyoruz. İstanbul'un güzelliklerini keşfetmek için yola çıkan seyyahların İstanbul izlenimlerini anlatıyor. Amacımız 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'un tanıtımına katkı sağlamak.
Ayfer ARSLAN

17 Ocak 2010 Pazar

AKBANK, 140 ŞUBEYE ÖZEL KOBİ UZMANI ATADI

Akbank, KOBİ’lere daha etkin hizmet verebilmek amacıyla yeni bir yapılanmaya gitti. Buna göre, küçük ölçekli müşterilere hizmet veren “Şirket Bankacılığı” ile orta ve büyük ölçekli müşterilere hizmet veren “Ticari Bankacılık” bölümleri “KOBİ Bankacılığı” adı altında toplandı. Yeni yapılanma kapsamında Akbank Ticari Şubeleri’nden 22 tanesi perakende şubelerle birleşirken, Türkiye genelindeki 140 şubeye ise uzman Ticari Müşteri İlişkileri Yöneticileri (MİY) atanacak.
Böylece 184’ünde uzman Ticari Müşteri İlişkileri Yöneticilerinin bulunduğu Akbank şubelerinin tamamında Şirket Bankacılığı ve Bireysel Bankacılık’ın yanı sıra Ticari Bankacılık hizmeti de verilecek. Akbank şubelerindeki yeni yapılanma süreci 2010 yılının Şubat ayında tamamlanacak.

50 YENİ ŞUBE AÇILACAK
Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt da konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “2010 yılında yaklaşık 50’nin üzerinde yeni şube açmayı hedefliyoruz. Bu şubelerimizde de Şirket Bankacılığı ve Ticari Bankacılık’ın da içinde bulunduğu tüm segmentlere hizmet vererek, bölgesel olarak potansiyel gördüklerimizde ise, uzman Ticari MİY’lerimizi görevlendireceğiz” dedi.

FORTİS, BİREYSEL KREDİ FAİZLERİNİ DÜŞÜRDÜ


Fortis Bank Türkiye, bireysel kredi faizlerini düşürdü. Bankanın ATM, internet ve telefon bankacılığı üzerinden başvuru yapılabilen Acil Kredi'nin faiz oranı 36 ay vadede yüzde 1,50’den 1,28’e düşürüldü. Nakit kredide ise, 3-48 ay vade aralığı için faiz oranı yüzde 1,58’den 1,38’e düşürüldü. İpotekli Nakit Kredi faiz oranı da, 3-60 ay vade aralığı için, yüzde 1,35’den yüzde 1,15’e indirildi. Oto Kredisi’nde ise, 3-48 ay vade aralığında oranlar yüzde 1,32’den yüzde 1,28’e düşürüldü. Dosya masrafı, ekspertiz ücreti, komisyon ya da ipotek ücreti ödemeden uzun vadeler ve uygun faizlerle sunulan “Sıfır Masraflı Mortgage” ürününde ise, 120 ay vade aralığında faiz oranı yüzde 1,16’dan yüzde 1,14‘e düşürüldü.

KARDA YOLDA KALANLARA WORLD'DEN ACİL SERVİS

Worldcard, zorlu kış koşullarında da kart sahiplerinin hayatını kolaylaştıran ayrıcalıklar sunmak üzere World Ice Services adıyla yeni bir hizmet başlattı. Kış sezonu boyunca Uludağ ve Kartalkaya dağ yolunda sabah çıkışta ve akşam inişte ücretsiz zincir takma ve çıkarma desteği sunan World Ice Sevices, zincir takma süresince kart sahiplerine ve araç içindeki yolculara kahve ve çay ikramı yapıyor. World Ice Services İstanbullulara ise bir sürpriz hazırlıyor. Kış koşullarının yoğun yaşandığı bölgelerde gece boyunca rastgele seçilen araçlar temizlenecek ve gece boyunca tekrar kar tutması engellenecek.

15 Ocak 2010 Cuma

ALMAN SİGORTACI ERGO, YENİ ŞİRKET ALACAK

Almanya'nın ikinci en büyük sigorta grubu Ergo, gözünü Asya'ya dikti.Yaklaşık üç yıl önce İsviçre Sigorta'yı satın alarak Türk sigorta pazarına adım atan Ergo Grubu Türkiye'de yeni satın almalara yeşil ışık yakarken,Tayland, Filipinler, Endonezya, Vietnam ve Malezya'da da satın alacak şirket arıyor. Türkiye'de şu ana kadar 300 milyon euro'luk yatırım yaptıklarını açıklayan Ergo Sigorta Grubu Uluslararası Operasyonlar Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Jochen Messemer, "Türkiye'de işimizi geliştirecek iyi bir fırsat olursa değerlendiririz. Özellikle farklı dağıtım kanalı olmasını tercih ederiz. Türkiye'de banka aracılığıyla satış yapmıyoruz. Avrupa'da bankasürans yapıyoruz. Türkiye'de de bu alanda satış kanalımızı geliştirmek istiyoruz. Orta büyüklükte, 200-400 milyon euro'luk piyasa büyüklüğünde bir şirketi alabiliriz" dedi.
Ergo Grubu'nun faaliyetlerini tanıtmak amacıyla 12 Ocak'ta merkezi Düsseldorf'da bir basın toplantısı düzenleyen Ergo Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Torsten Oletzky, Uluslararası Operasyonlar Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Jochen Messemer ve Ergoİsviçre Grup şirketleri CEO'su Akın Kozanoğlu 2010 hedeflerini ve yatırım planlarını paylaştı.

BORSADAN ÇIKIP MARKALARI BİRLEŞTİRECEK
Oletzky, yaklaşık 8 milyar euro'luk piyasa değeri bulunan Ergo grubunun prim üretiminin yüzde 25'inin uluslararası faaliyetlerden, yüzde 75'inin Almanya'dan geldiğini söyledi. Ergo Grubu'nun yüzde 99 hissesinin Münih Re'ye ait olduğunu belirten Oletzky, "Yüzde 0.03'ü ise Almanya'da borsada işlem görüyor. Grubun mayıstaki genel kurulunda borsadaki hisselerinin alınması gündeme gelecek" dedi. Oletzky, "Grubun Almanya'da faaliyette bulunduğu KarstadtQeelle, Hamburg-Mannheimer ve Victoria markalarını 16 Ocak itibariyle 'Ergo' markası altında birleştiriyoruz" derken, Ergo Türkiye Şirketler Grubu CEO'su Akın Kozanoğlu da, Türkiye'de de bu yıl içinde Ergoİsviçre'nin isminin 'Ergo' olarak değiştirileceğini ekledi.

TÜRKİYE, KÖPRÜ GÖREVİ GÖRECEK
Jochen Messemer de, Türkiye'nin Ergo Grubu açısından önemine işaret ederek şunları söyledi:"Yurtdışı faaliyetlerimizi yüzde 8-12 büyütmek istiyoruz. Türkiye, Avusturya, Polonya ve Belçika bizim için önemli pazarlar. Coğrafi olarak eski Sovyet Cumhuriyetleri'ne yakınlığı düşünüldüğünde Türkiye'de güçlü olmak bizim için çok önemli. Türkiye bizim için bir merkez görevi görecek. Bu merkezden faaliyetlerimizi güçlendireceğiz. Örneğin, Avusturya Doğu Avrupa ülkelerinde gelişmemizde önemli oldu. Türkiye'de bu şekilde stratejik konumu nedeniyle Güney Avrupa'da köprü görevi görecek."

ÜÇ BÜYÜKLERE SPONSOR OLACAK
Dr. Torsten Oletzky, Almanya'da futbol takımlarına verdikleri destekle bilinen Ergo Grubu'nun Türkiye'de de benzeri çalışmalarının olup olmayacağı sorusuna "Schalke'yi destekledik. Başka kulüplere de yatırımlar yapıyoruz. Almanya ulusal hentbol takımı sponsoruyuz. Ama Türkiye'ye Akın Kozanoğlu karar verecek. Schalke'ye destek olursanız Dortmund taraftarına ürün satmanız zorlaşıyor. Beşiktaş'a sponsor olursanız Galatasaraylılar buna nasıl bakar bilmiyorum" yanıtını verirken, Kozanoğlu ise , "Büyüklere sponsor olacaksanız hepsine olmak lazım. Bunun üzerinde de çalışıyoruz" yanıtını verdi.
Ayfer ARSLAN

14 Ocak 2010 Perşembe

HÜKÜMET, BANKALARI 300 MİLYON TL'LİK HARCA BAĞLADI

Hükümet emekliye yaptığı zammı bankalardan çıkaracak. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bugün Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, 2010 yılı emekli zamlarını finanse etmek için bazı çalışmalar yaptıklarını açıkladı. 3 milyarlık zammın bir bölümünün alkol, sigara ve akaryakıt zamlarıyla karşılandığını belirten Babacan, banka şubelerinden yıllık harç almayı öngördüklerini söyledi. Mevcut uygulamada bankalar açtıkları her yeni şube için 27 bin lira harç ödüyor. Hayata geçirilmesi planlanan yeni düzenlemede ise bankalar eski veya yeni Türkiye genelindeki tüm şubeleri için yıllık harç ödeyecek. Harç bedelleri de şubelerin bulunduğu yerleşim yerinin nüfusuna göre belirlenecek.

ŞUBE BAŞINA ORTALAMA 30 BİN TL
Nüfusu 5 binin altındaki yerleşim yerlerinde şube başına yıllık 24 bin lira harç alınacak. Nüfusu 5 ile 25 bin arasında olan yerlerde 36 bin TL, 25 binin üzerinde olan yerlerden ise 48 bin lira harç alınacak. Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin banka şubesi olduğunu düşünürsek; ortalama 30 bin TL'den bankacılık sisteminin cebinden çıkacak para 300 milyon lirayı bulacak.

UCU YİNE VATANDAŞA DOKUNACAK
Hükümetin emekliye yaptığı zammı karşılamak amacıyla sadece açılan her yeni banka şubesinden değil, bütün şubeleri yıllık harca bağlaması bütçeyi rahatlatacak belki ama eninde sonunda bunun ucu yine tüketiciye dokunacak. Sonuçta, her şube başına alınacak 30 bin liralık harcın bankacılık hizmetlerinden alınan ücret ve komisyonlara yansıması kaçınılmaz. Bankalar bir şekilde bunu maliyetlerine yansıtacak.
İşin özüne gelirsek; 3 milyarlık zammın bedelini yine emekli, memur ve işçi ödeyecek...

MERKEZ FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEDİ, GECELİK FAİZ %6.5

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısında Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi. Kuruldan yapılan açıklamaya göre, gecelik faiz oranları, borçlanmada yüzde 6,50, borç vermede yüzde 9 olarak belirlendi.

13 Ocak 2010 Çarşamba

ANKARA SİGORTA'DAN 'KAZARA SİGORTA'

Ankara Sigorta, "Kazara” adı verilen yeni ferdi kaza ürününü müşterilerinin hizmetine sundu. Ürün, klasik bir ferdi kaza ürününün yanı sıra gündelik tazminat, bireysel sorumluluk, özel eşya, hukuksal koruma ve asistans hizmetlerini de içeriyor. Ankara Sigorta Pazarlama Müdürü Bahar Vural ürüne ilişkin şunları söyledi: "Ferdi kaza ürünü ile bireyler, kaza sonucunda ortaya çıkacak ölüm, sürekli sakatlık ve tedavi risklerine karşı poliçelerinde yer alan limitler ölçüsünde kendilerini teminat altına alıyor. Bu teminatlara ek olarak poliçeye eklediğimiz diğer teminatlar ile müşterilerimizi hem kazalara hem de kaza sonrasında ortaya çıkacak olumsuzluklara karşı teminat altına alıyoruz. Biliriz, birçok insanın az kalsın’ diyerek başlayıp ‘ucuz atlattım’ diyerek bitirdiği cümleler vardır. Biz bu noktadan yola çıkarak sloganımızı ‘Ya ucuz atlatamazsan’ olarak belirledik. Ürünlerimizi geliştirirken dikkat ettiğimiz konuların başında müşterilerimizin ihtiyaçları geliyor. Kazara ferdi kaza ürünümüzü yapılandırırken de bu noktadan yola çıkarak müşterimizin benzer ürünlerde ne tür beklentileri olduğunu dikkate aldık. Gördük ki; müşterilerimiz birçok teminatı tek poliçede kapsam altına almak istiyor ancak bu durumda kendisine maliyeti çok yüksek oluyor. Biz müşterilerimizin en çok tercih ettikleri teminatları aynı poliçede bir araya getirdik ve fiyat konusunda önemli bir farklılık yarattık. Ayrıca uygun taksit alternatifleri yaratarak bütçelerini zorlamadan primlerini ödeme olanağını da sunduk.”

DOLAR, DIŞARDA GÜÇLENSE DE İÇERDE 1.50'Yİ GEÇMEZ

Doların 2010 yılında yurtdışında diğer para birimlerine karşı değer kazanacağını öngören TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, içerde ise çok güçlü bir dolar beklemiyor. Euro-dolar paritesini 1.35-1.40 aralığında bekleyen Eroğlu, dolar-TL kurunun ise yıl sonunda 1.50 TL'nin biraz üzerinde veya altında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
Uluslararası piyasalarda finans koşullarının iyileştiğini, yurtdışı borçlanma maliyetlerinin ucuzladığını, cari açığın çok büyük tehlike olmadığının altını çizen Eroğlu'na göre kamuoyunda 'sıfırcı hoca' olarak bilinen Moody's'in 2005 yılından bu yana ilk kez Türkiye'nin notunu artırması da olumlu bir gelişme. Bunun Türkiye'ye gelen yabancı sermaye girişini canlandıracağını belirten Eroğlu, ayrıca özelleştirmeden de en az 10 milyar dolarlık geleceğini ekleyerek, "Dolarda, TL karşısında çok ciddi bir hareket beklemiyoruz. TC hükümetinin böyle bir ihtiyacı yok" diyor.
TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, ekonomiye ve sektöre ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:

-Piyasalar 2010 yılına iyi başladı. Borsa coştu, dolar geriledi. Bunlar krizden çıkışın işareti mi?
2010 yılının 2009'dan daha iyi bir yıl olacağı beklentisi içersindeyiz. Ancak 2010'da 2009'daki gibi tek yönlü bir gidiş olmayıp volatilite olacağını belirtmek istiyorum. Bazen iyi, bazen iyi olmayan haberler ve piyasalarla karşılaşacağız. Onun için bu dönemde pozisyon alırken, insanların profesyonelce davranması gerekiyor. Bireylerin özellikle tasarruflarını değerlendirirken ve borçlanırken çok dikkatli olmaları ve uzmanlara danışmadan tasarruflarına yön vermemeleri ve borçlanmamaları gerekiyor.

-Moody's'in not artırımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Moody's Türkiye'nin kredi notunu bir basamak artışla Ba2'den Ba3'e yükseltti. Bu Aralık 2005'ten beri yapılan ilk not artışı. Eylül 2009'da görünümün durağandan pozitife çevrilmesi muhtemel bir not artışının sinyali olarak algılanmıştı. Bu artış Türkiye açısından olumlu bir gelişme. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye girişindeki canlanmaya olumlu etkisi olacak. Ayrıca Türkiye'nin borçlanma maliyetlerini de olumlu yönde etkileyecek. Global kriz sonrasında derecelendirme kuruluşlarından arkaya arkaya gelen bu artışlar Türkiye'nin pozitif ayrışması ve önümüzdeki dönemlerde hakettiği yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşması açısından özel bir önem taşıyor.

ERKEN SEÇİM LAFI BİLE HOŞ DEĞİL
-Siyasetteki gerginlik ekonomiyi nasıl etkiliyor?
57 yaşındayım ve 34 yıldır bankacılık yapıyorum. Siyasetin geriliminin az olduğu dönemleri çok az hatırlıyorum. Bizim ülkede siyaset zaman zaman çok alevlense de hiçbir zaman sükunete ermiyor. Bu siyasetin özünden mi, Akdenizli veya Doğulu olmamızdan mı? Yoksa bulunduğumuz bölgenin çok dinamik olması nedeniyle siyasetin de çok dinamik olmasından mı kaynaklanıyor? Doğrusu çok karar veremiyorum. Ama bir gözlemimi paylaşmak istiyorum. Eskiden siyasi tansiyon ekonomide çok ciddi zikzaklara neden olurdu. Şimdi o kadar olmuyor. Bunu da olumlu olarak değerlendiriyorum. Hem alıştık, hem ekonomi daha güçlendi.

-Erken seçim bekliyor musunuz?
2010 yılında erken seçim beklemiyorum. Ama erken seçimin lafı, erken seçimin konuşuluyor olması bile olumsuzdur. Çünkü belirli bir konu ile ilgili beklentiye girmek demek hem piyasaları, hem karar vericileri olumlu alacakları kararlarda biraz tereddüde sevk eder. O nedenle bunun olumlu olmayacağı, çok fazla konuşulmaması gerektiği kanaatindeyim.

Liman ve otoyolda ÖİB'nin danışmanı
-Halka arzlar ve özelleştirme gelirlerine ilişkin beklentileriniz?
2010 yılı içersinde önemli bir merhale alınacağını düşünüyorum. Yani bekleyen halka arzlardan bir kısmının piyasaya geleceğini ve yapılacağını düşünüyorum. Yeni özelleştirmeler ve elektrik üretim, dağıtım, otoyol ve liman ve Galataport'un da bu sene içerisinde olabileceği, belki Milli Piyango'nun da bu sene içerisinde olabileceğini düşünüyorum. 2010 yılı özelleştirme gelirlerinin 2009 ile kıyaslanmayacak derecede yüksek olacağını, en azından 2009'un üç,dört katını aşacağını düşünüyorum.

-Sizin aracılık edeceğiniz halka arz ve özelleştirme işlemleri var mı?
Limanların ve otoyolların özelleştirilmesinde Özelleştirme İdaresi'nin danışmanıyız. Onların da bu sene içerisinde birçoğunun sonuçlanacağını düşünüyoruz.

Reel sektöre 1 milyar dolarlık kaynak aktaracak
-TSKB olarak 2010 yılında reel sektöre ne kadar kaynak aktaracaksınız?
2009 yılında TSKB olarak kendi tarihimizin en yüksek fonlamasını alarak 1.1 milyar dolar fonlama yaptık.Bunu da Türk ekonomisinin ihracatının finansmanında, KOBİ'lerin finansmanında ve enerji yatırımlarının finansmanında kullandırıyoruz. 2010 yılında da 750 milyon dolar daha civarında yeni kaynak elde edebileceğimizi düşünüyoruz. Buna karşılık da 2010 yılında 1 milyar dolar civarında yeni kredi kullandırmayı planlıyoruz. Bunun da ağırlığı enerji sektöründe olacağı, diğerinin de KOBİ'lerde yoğunlaşacağını öngörmekteyiz.

2. yarıda demirçelik, gıda otomotivde yatırım başlar
-Yatırımlarda canlanma ne zaman başlar?
2010 yılının ikinci yarısından itibaren daha olumluya döner. Özellikle demirçelik, gıda ve otomotivde yatırımlar başlayabilir. Çünkü otomotiv özellikle 2008 ve 2009'da çok yavaşladı. Ama 2010 yılının ikinci yarısından sonra toparlanmaya başlayacağını düşünüyorum. Bu da dünya çapındaki toparlanmayla beraber başlayacak.

IMKB yüzde 20-25 yükselir
-Yıl sonu dolar, borsa ve faizler ne olur?
Dolar, 2010 yılında diğer para birimlerine karşı daha çok değer kazanacak. Ama dolar ve euro gibi iki ana para birimini aldığınız zaman TL karşısındaki sepet değeri, 2009'dan çok farklı olmayacak. Belki bir miktar geri bile gelebilir.. Dolar-euro paritesini 1.35-1.40 bekliyoruz. Kuru da 1.50 TL'nin biraz üzerinde veya aşağında bekliyoruz. Politika faizlerinin bu yıl ilk yarıda hiçbir şekilde etkilenmeyeceğini, aynı şekilde piyasa faizlerinin volatil olabileceğini, yukarı çıkıp aşağı inebileceğini tahmin ediyoruz. Ancak yılın son çeyreğine doğru dünya ekonomilerindeki düzelmeye paralel olarak politika faizlerinde bir miktar yukarı çıkış olabilir. Türkiye borsası için ise dolar bazında yüzde 20 ile yüzde 25 arasında bir artış olabileceğini düşünüyorum.

-Hangi sektör hisselerinde hareketlilik bekliyorsunuz?
Yine mali sektör hisselerinde hareketlilik olur. Mali sektör, borsanın lokomotif sektörlerinden birisi. Ama buna bir takım reel sektör firmaları da katılacak. Bu da global krizden çıkarken hangi sektörler daha dinamik görülüyorsa o sektörlerde biraz daha toparlanma olacak. Son çeyreğe doğru gayrimenkul ve taahhüt sektöründe çok olumlu beklentilere başlanacağını düşünüyorum. Çünkü yurtdışında bilançolarda sorunlar azalacak. Başta ABD olmak üzere Avrupa'da büyüme sinyalleri gelecek ve taahhüt sektörü de yukarı gidecek.

En büyük sıkıntı istihdam
-Büyüme tahmininiz nedir?
Büyüme biraz yüzde 4'ün üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Enflasyonun da yüzde 6-7 seviyelerinde kalacağını, bunun büyüme ile beraber gelmesi halinde ki, 2010'un 2009 yılına göre çok çok olumlu olacağını düşünüyorum. Türkiye ekonomisi için 2010 yılında en büyük sıkıntı istihdam olacaktır. İstihdamda bir düzelme olsa bile çok minimum bir düzelme olacak. İşsizliğin azalması konusunda yeterli olmayacaktır.

-Yatırımcı parasını nereye yatırsın?
Bireysel yatırımcının TL'de kalmasından yanayım. TL faizde gene uzmanından görüş alarak hangi döneme dair parasını bağlayacağını karar vermeli. Ama 2010 yılı içerisinde çok ciddi bir faizde zıplama olmayacağına göre bağlanabilecek bugünkü fiyatların üzerinde bir fiyatla mevduata yatırılması çok yanlış olmaz. Ama yine de uzmanından destek alınmasında yarar var.

Korumalı fonlar 2.5 milyar lirayı geçer
-Korumalı fonlardaki gelişim potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu tür fonlarda çok yüksek getirinin üzerine oynanmaması, çok yüksek getiri üzerine oynanırsa o zaman ana para korumanın çok kolay olamayacağını düşünüyorum. Anapara korunurken makul getirilere razı olunarak yapılmalıdır. Biz 2001 krizinde de biliyoruz ki, özellikle yurtdışında bu tip fonlarda parası olan yatırımcılar özellikle kur farkı dolayısıyla çok ciddi sıkıntı çektiler. Bilmedikleri sektörlere parayı yatırıp türev ürünlerdeki değişikliklerden çok ciddi zarar ettiler. Ve ana paralarında çok ciddi kayba uğradılar. Ben Türkiye'de şemsiyeli fon endüstrisinin böyle bir darbe yemeden büyümesini ve ilerlemesini istiyorum. Korumalı fon 2009 yılında 750 milyon liraya yaklaştı. 30 milyar liralık fon piyasasını düşündüğünüz zaman 750 milyon liralık büyüklük çok ciddi gözükmüyor. İlk kez vadeli mevduat ve Hazine bonosu faizleriyle rekabet edebilecek tarzda faiz üzerinde bir enstrüman olarak çıktı. Bundan önceki fonlarımız daha önce sektörün içerisinde vadesiz olarak gezen paranın saklandığı A tipi, B tip fonlardı. Bunlar likit fonlardı. Kısa dönemli paranın yatırılıp istenildiği zaman çıkılabilen fonlardı. Halbuki şemsiye fonlar daha uzun süre kalınmalı ve çıkması ayda bir veya iki kere mümkün olan fonlar. O nedenle ben bu yılki potansiyelin geçen yılın üç mislinden fazla olabileceğini, 2.5 milyar lirayı geçebilir.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM

10 Ocak 2010 Pazar

DÜNYA MİLYONERLERİ İSTANBUL'DA BULUŞACAK

Dünyanın en lüks fuarı “Millionaire Fair İstanbul 2010” CNR Ekspo Fuarcılık ve GIJRATH Media Group işbirliği ile 4-7 Mart 2010 tarihleri arasında ikinci kez düzenlenecek.Üç gün boyunca devam edecek olan fuarda, haute couture ve moda markalarından, milyar dolarlık emlak projelerine, saat ve mücevherlerden, ünlü otel zincirlerine kadar dünya genelinde 220 milyar dolar büyüklüğe erişen lüks tüketim ürünleri pazarının seçkin markaları sergilenecek. Fuara özellikle Türk halı ve mücevher markalarının meraklısı olan Ortadoğu ve körfez ülkelerinden Dubai, Bahreyn, Katar ayrıca Yunanistan, Bulgaristan, Suriye gibi komşu ülkelerden ve Rusya, Makedonya, Kosova, Ukrayna, İngiltere, İspanya, İsviçre, Hollanda, Avusturya gibi Avrupa ülkelerinden çok sayıda ziyaretçi katılacak.

HEM FUTBOL OYNAYIN, HEM PARA BİRİKTİRİN!

Okul yıllarının popüler oyunlarından bozuk paralı masa futbolu, Finansbank’ın müşterilerine düzenli birikim yapma imkanı sunduğu yatırım ürünü “Biriktiren Hesap”la yeniden doğdu. Biriktiren Hesap sponsorluğunda gerçekleştirilen “Biriken Param” oyunu, günlük koşuşturmadan kaçıp okul yıllarına dönmek isteyenlere eğlenceli saatler sunuyor. 4 Mart 2009 tarihine kadar www.birikenparam.com adresinden veya Facebook üzerinden oynanabilecek Biriken Param oyunu, para biriktirmek gibi zorlu bir konuyu renkli ve keyifli hale getiriyor. Böylece birikim yapmaya Biriktiren Hesap’la eğlenceli bir başlangıç yapılıyor.