3 Ekim 2010 Pazar

İNTERNET BANKACILIĞINDA İŞLEM YAPARKEN DİKKAT!

İnternetten bankacılık işlemi yaparken içinizin rahat olması için öncelikle çalıştığınız bankanın güvenlik önlemlerinden haberdar olmanızda fayda var. Artı güvenli bankacılık işlemi için bankacıların ve bilişim uzmanlarının önerilerine kulak verin
Sanal soygunlar konusunda bankalar, 'güvenlik kurallarına uymadıkları' gerekçesiyle tüketicileri, tüketiciler de 'güvenlik açığı olduğunu' ileri sürerek bankaları suçluyor. Sonuçta olay bir kısırdöngüye dönüşmüş gibi gözükse de, çözümü eğitimde kilitleniyor.
Burada bankaların yapacakları bilgilendirme çalışmalarının yanısıra banka müşterilerinin de bireysel olarak dikkat etmeleri ve uymaları gereken kurallar var. Herşeyden önce kullandığınız bilgisayarın güvenliğinden emin olmanız gerekiyor. İnternet bankacılık işlemlerinizi güvenliğinden emin olmadığınız özellikle internet kafe gibi yerlerden yapmayın

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
*Size gönderilen e-posta'nın kimden geldiğinden ve doğruluğundan mutlaka emin olun. Kişisel bilgilerinizin talep edildiği bu tür e-postaları kesinlikle doldurmayın.
*Tanımadığınız kişi ya da kurumlardan gönderilen e-postaların içerisinde bulunan linkleri tıklamayın, ekleri bilgisayarınıza yüklemeyin.
*Elektronik posta aracılığıyla veya başka bir ortamda sunulan web sayfa linklerini kullanmayın.
*Erişmek istediğiniz web sayfasının adresini tarayıcınızın adres satırına kendiniz yazın.
*Sadece sayılardan oluşan web adresi ile karşılaşırsanız dikkatli olun, çoğu kurum ya da kuruluş web adresi olarak isim kullanıyor. Çoğu gerçek web sitesinin adres satırında sayılar yerine kurum ismi yer alır.
*Bankalar tarafından size verilen müşteri numarası, parola ve şifre bilgilerini üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşmayın.
*Phishing web sitesi sahtekarlıklarına karşı uyarılmak için bilgisayarınıza İnternet'ten uyarıcı bir web tarayıcısı yükleyebilirsiniz (http://www.earthlink.net/earthlinktoolbar İnternet'ten ücretsiz olarak yüklenebilen bir tarayıcıdır).
*İnterneti güvenli bir biçimde kullanmanız için bilgisayarınızda en az bir adet antivirüs ve / veya casus programlara karşı "anti-spyware" programı yüklü olmalıdır. Bu programın içinde yer alan virüs tanımlamalarını düzenli olarak güncellemeli, haftada en az bir kez tüm sistemizini virüs taramasından geçirmelisiniz.
*Kişisel Firewall (Ateş Duvarı) programı bilgisayarınızda yüklü olmalıdır. Bilgisayarınıza yönelik ağ trafiğini denetleme özelliğine sahip bu program ile internet üzerinden gelen ve bilgisayarınıza zarar verebilecek virüs/trojan/casus programların bilgisayarınıza yüklenmesine engel olabilirsiniz.
*Bilgisayarınızda lisanslı programlar kullanın.
*Hesap hareketlerinizi ve kredi kartı harcamalarınızı düzenli olarak kontrol edin.
*Kaynağını bilmediğiniz programları bilgisayarınıza yüklemeyin, '.exe' uzantılı programlara özellikle dikkat edin.
*İnternet erişiminizi ADSL ile sağlıyorsanız, interneti kullanmadığınız zamanlarda bağlantınızı kapatın.
*İnternet Bankacılığı hizmetimizden yararlanmaya başlamadan önce, tarayıcınızın sağ alt köşesinde bir adet kilit ya da anahtar ikonunun bulunmasına dikkat edin. Şüphelendiğiniz bir durum olursa ikonun üzerine tıklayarak, sertifikanın bankamız adına düzenlendiğinden emin olun.
*İnternet Şubesini kullanırken; kesinlikle Chat (Icq, Net Messenger vb) programları çalıştırmayınız.

*Tarayıcınızdaki Otomatik Tamamlama fonksiyonunu kullanmayın, kullanıyorsanız devre dışı bırakın. Otomatik Tamamlama fonksiyonu, daha önceden girdiğiniz şifreler de dahil olmak üzere tüm bilgileri saklar.

Hiç yorum yok: