31 Aralık 2009 Perşembe

GELECEK YILA GÖRÜŞMEK ÜZERE MUTLU YILLAR!

2009 ekonomide ve siyasette çok sıkıntılı geçti. Zaman zaman güzel haberler, geleceğe ilişkin umut veren haberler de yaptık. Ama genel olarak krizin hemen hemen dünya genelinde yoğun olarak hissedildiği bir yıldı. Milyonlarca insan işini kaybetti.
Türk bankacılığı sağlam duruşunu korurken, Avrupa'da çok sayıda banka battı. Kimi ülkeler ise iflas bayrağını çekti. Türkiye ise göreceli olarak küresel krizi daha az hasarla atlattı. Ancak iç ve dış talep daralması yüzünden çok sayıda firma ya küçüldü, ya da kepenk kapattı. Bunun doğal yansıması olarak da işsizlik oranı, kart borcu batakları ve problemli krediler arttı.
Kısacası; bence sevimsiz bir yıldı 2009...
Umarım, 2010 yılına saatler kala caddenin son yazısını yazarken daha güzel bir yıl bizi bekliyordur. 2010 yılı çok parlak olmasa da en azından geçen yıldan daha iyi bir yıl olacağı beklentisi hakim. Bugüne kadar konuştuğum reel sektör ve finans sektöründen birçok temsilci 2010 yılına daha umutlu bakıyor.
Ben de daha umutluyum... Umut olmadan yaşanmaz. Nasıl hava, su ve topraksız bir yaşam mümkün değilse, insan umutlu olduğu sürece zorluklarla mücadele edip hedeflerine ulaşabilir.
Herkese umutlarını ve beklentilerini gerçekleştirebileceği mutlu yıllar diliyorum.

DENİZBANK'DAN DOĞA DOSTU BİR KAMPANYA

Denizbank, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni Açıkdeniz İnternet Şubesi üzerinden ödeyen her 50. müşterisi adına TEMA Vakfı'ndan bir fidan dikecek. Denizbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, 2010 yılı stratejileri içerisinde; internet şubesi, cep şubesi, telefon bankacılığı, ATM gibi alternatif dağıtım kanalları ile Denizbank müşterilerinin hayatını kolaylaştıracak, onlara zaman kazandıracak uygulamaların kullanımını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

GÜNDE 11 LİRA TAKSİTLE ARABA ALMAK İSTER MİSİNİZ?

Garanti Online Fatura (GOF), otomobil almak isteyenlere yılın en cazip teklifini sunuyor. GOF, 5 yıl vade imkanı ve günde 11 TL'den başlayan taksitlerle her evi araba sahibi yapacak. 'Nasıl olacak?' diye soruyorsanız ayrıntılı bilgiyi www.gofonlinefatura.com'dan öğrenebilirsiniz.

MAXİMUM İLE TÜPGAZ ALANA 5 TL HEDİYE PUAN

Aygaz, 2010 yılına çok özel bir kampanya ile merhaba diyor. İş Bankası işbirliği ile 31 Mart 2010 tarihine kadar devam edecek kampanyada, tüketiciler Maximum üyesi Aygaz bayilerinden Maximum kart ile yaptıkları ev tüpü alışverişlerinde tek ödeme 5 TL'lik Maxipuan kazancak Ya da üç taksitte ödeme imkanından yararlanacak.

30 Aralık 2009 Çarşamba

İCADI OLAN TEB'E BAŞVURSUN

Türk Ekonomi Bankası (TEB); finans sektörüne yenilikçi - yaratıcı fikirler ve projeler kazandırmak amacıyla düzenlediği “TEB Akıl Fikir Yarışması”nın üçüncüsünü gerçekleştiriyor. Üniversitelerin tüm bölümlerinden öğrencilerin, 5 yıla kadar deneyimli profesyonellerin ve TEB müşterilerinin katılabildiği yarışma finans sektörünün tüm alanlarını kapsıyor.Başvuruların www.icatcikar.com sitesinden yapıldığı yarışmada, üniversite öğrencisi ve yeni mezunlar arasında ilk 3 dereceye girenler Bahçeşehir Üniversitesi’nden ücretsiz MBA imkanı bulacak. Ayrıca birinci 10.000 YTL, ikinci 5.000 YTL, üçüncü 3.000 YTL kazanacak, finale kalan ilk 10 projenin sahiplerine mini laptop hediye edilecek.

ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRECEK BİR HABER!


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Avrasya Tarım Fuarının açılışı sırasında yaptığı konuşmasında, Devlet Destekli Tarım Sigortası kapsamına sel teminatını ekleme kararı aldıklarını açıkladı ve primin yarısını ödediklerini vurgulayarak, çiftçileri sigorta yaptırmaya davet etti. Tarsim Genel Müdürü Bülent Bora, Bakanlar Kurulu’nun kararının ardından 2010 yılında üreticilerin sele karşı tüm bitkisel ürünlerini sigortalatabileceklerinin altını çizdi. Bora, çiftçinin mağdur edilmemesi amacıyla konuyla ilgili teknik alt yapı ve istatistikî çalışmaların süratle tamamlandığını belirtti. Bora doğal afetlerde oluşan zararın tamamını ödemenin mümkün olmadığına da dikkat çekerek “Sel hasarında yüzde 20 muafiyet uygulanacak. Yani bir tazminat ödemesinin yapılabilmesi için sigortalı bitkisel ürünlerin yüzde 20’den fazlasının sel nedeniyle zarara uğraması gerekiyor. Bu uygulamanın nedeni, hem sigorta primini ödenebilir hale getirmek, hem de sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak” dedi.

GARANTİ'DEN ÇEVRECİ KOBİ PAKETİ

Garanti Bankası, KOBİ’lerin, tüm faaliyetlerinde verimliliği artırmak, kaynakları yerinde kullanarak üretim yapmak ve enerji verimliliğini ön planda tutmak amacıyla yapacağı yatırımlara finansman sağlayan ve KOBİ’ler için özel olarak tasarladığı 17. destek paketi Çevreci KOBİ”yi hizmete sundu. KOBİ’ler paket kapsamında, binalarda ve sanayide enerji verimliliği ile atık yönetimi konularındaki yatırımları için, 3 ay ödemesiz, 60 aya kadar vadeli ve özel faiz oranlarıyla sunulan kredilerden yararlanabiliyor.KOBİ’ler; paketin içerdiği Sanayide Enerji Verimliliği Kredisi’nden; üretimde kullanılan cihaz ve ekipmanın, yüksek verimli ve enerji tasarrufu sağlayan teçhizatla değiştirilmesinde faydalanabiliyor. Binalarda Enerji Verimliliği Kredisi’nden ise, mantolama, ısı yalıtımı, pencere-çatı yalıtımı, A sınıfı enerjili cihazlar, ısıtma-soğutma ve aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi gibi alanlarda yapılacak harcamalarda yararlanılabiliyor. Paket kapsamındaki Atık Yönetimi Kredisi ise çevreye zararlı atıkların uzaklaştırılması ve geri dönüştürülmesi için yapılacak yatırımların finansmanı için KOBİ’lere sunuluyor.

29 Aralık 2009 Salı

MONSTER'DEN KARİYER GARANTİLİ İŞSİZLİK SİGORTASI


Online kariyer sitesi Monster, Türkiye’nin öncü sigorta şirketlerinden Acıbadem Sigorta ile güçlerini birleştirerek
"Kariyerim Güvende" adlı işsizlik sigorta paketini sunuyor. Monster üyelerine özel olarak hazırlanan sigorta paketini alanlar, Acıbadem Sigorta'nın sunduğu teminatlardan yararlanabilecek. ‘Kariyerim Güvende’ sigortasını yaptıran Monster üyeleri, bir iş yerinde çalışırken istem dışı işlerini kaybettikleri durumda, işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını teminat limitleri dahilinde güvence altına alabilecek. Aylık işsizlik teminatı, çalışanların aylık net gelirine göre belirlenecek. Sigorta paketinde, kaza sonucu vefat, kaza sonucu sürekli sakatlık, toplu taşıtlarda kaza sonucu vefat ve acil sağlık sigortası teminatları da bulunuyor.

MİLLİ PİYANGO'DA EN ŞANSLI İL İSTANBUL

Hadi yine iyiyiz! Son 20 yılın yılbaşı çekilişlerinde en büyük ikramiye en fazla İstanbul'a çıkmış. Milli Piyango İdaresi'nin açıklamasına göre, İstanbul 20 yılbaşı çekilişinin 14'ünde talihli çıkardı. Böylece İstanbul 14 çekilişte, bir yarım, 24 çeyrek bilet talihlisi çıkararak 25 kişinin yüzünü güldürdü. İstanbul'dan sonra en şanslı iller ise Ankara ve Mersin. Ankara, son 20 yılbaşı çekilişinde 11 kişiyi, Mersin ise 6 kişinin yüzünü güldürdü.
Görsel: www.mecaziyasam.com'dan alınmıştır.

KREDİ FAİZ ORANLARI YANILTICI

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların yüzde 1'in altında ilan ettikleri faiz oranlarının yanıltıcı olduğunu savundu. Yılmaz, kredilerden alınan masraflar ve sigorta primleri ile birlikte değerlendirildiğinde, faiz oranlarının tüketiciye maliyetinin yüzde 2'ye yaklaştığını ileri sürdü. Bankaların faiz oranlarını ve krediden alınan masraflarını birlikte ilan etmeleri gerektiğini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: “Bankalardan ihtiyaç nedeniyle kredi alan tüketici, masrafların yanında ayrıca hayat sigortasına da zorlanıyor. Oysa tüm bankaların web sitelerinde hayat sigortasının isteğe bağlı olduğu ve yasal bir zorunluluğu olmadığı belirtiliyor. Ayrıca Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 5. maddesinin 3. bendinde, 'Tüketici, satın aldığı bir mal ve hizmete bağlı olarak başka bir mal ve hizmet almaya zorlanamaz' deniyor. Ancak tüketici okumadığı sözleşmeyi imzalayınca, isteğe bağlı sigortalı olmuş gibi bir duruma düşüyor. Bu nedenle tüketicilerimizin bu konuda dikkatli olmaları gerekir.”

28 Aralık 2009 Pazartesi

YENİ YILDA SMS ŞİFRESİ ŞİMDİLİK ÜCRETSİZ

Bireysel internet bankacılığında tek kullanımlık şifre uygulaması 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren başlıyor. Bu tarihten itibaren hesap sahipleri internet bankacılığına her girişte tek kullanımlık şifre alacak. Kullanıcı adı ve parola ise değişmeyecek. Yeni uygulamada, müşteri internet şubesine girmek istediğinde, ilgili banka kısa mesaj olarak tek kullanımlık şifreyi gönderecek. Bankalar, tek kullanımlık şifrede üç farklı seçenek sunuyor. Birincisi; cep telefonunuza şifreniz ‘SMS’ olarak gönderilecek. İkincisi; her işlemde şifre üreten anahtarlık şeklindeki cihazları, bankanızdan belli bir bedel karşılığında satın alacaksınız. İnternet bankacılığına her girişinizde şifre üretecek. Bu cihazlar şu anda 20-25 TL’den satılıyor. Üçüncüsü; cep telefonunuza yüklenen bir programla şifre üretimi gerçekleşecek. Yani bunun için yanınızda ilave bir cihaz taşımanıza gerek yok. Cep telefonunuz sizin aynı zamanda şifre makinanız olacak. Bunun fiyatlandırmasını ise GSM operatörünüz yapacak.

Cep şifre bedava, akıllı anahtarın fiyatı 20-25 TL
Yapı Kredi: SMS, Akıllı CEP ve Mobil imza ücretsiz. Akıllı Anahtar kurye masrafları dahil 25 TL’den satılıyor.

Garanti: SMS ile giriş şifresi ücretsiz. Şifrematik 20 TL’ye satılıyor. Cep Şifrematik ise yükleme sırasında WAP bağlantısı ücreti GSM operatörü tarafından alınıyor. Mobil imza ücreti de operatör tarafından alınıyor.
Akbank: Cebe SMS şifresi ücretsiz. Mobil imzada, her imza için 1 SMS ücreti alınıyor.
İş Bankası: Mobil onay kodu ücretsiz. Anahtar 25 TL’ye satılıyor. Cep anahtarda normalde yükleme sırasında operatör bir ücret yansıtıyor. Ancak 31 Ekim 2010’a kadar süren kampanya boyunca operatörler bu ücreti almayacak.
HSBC: SMS ve mobil imzada banka tarafından herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Fortis: SMS ücretsiz. ŞifreNet cihaz ücreti 20 TL. Mobil imzada, her imza için 1 SMS ücret alınıyor. Şekerbank: Hem SMS ile gönderilen şifre hem de şifre makinesi ŞekerŞifre ücretsiz olarak müşterilere veriliyor.
Denizbank: SMS şifresi ücretsiz. Şifretek adlı her işlemde ayrı şifre üreten cihaz ise 20 TL’den satılıyor.

Üç ayrı seçenek var
Yakup Doğan (Yapı Kredi Bankası Alternatif Dağıtım Kanalları Yönetimi Başkanı):Yapı Kredi internet bankacılığına girişte gönderilen şifre “Akıllı SMS” şu an için ücretsiz. Akıllı SMS’nin yanı sıra Akıllı Anahtar ve Akıllı Cep ürünlerimiz de var. Akıllı Anahtar, taşınabilir bir cihaz. 8 haneli şifre üretiyor. Akıllı Cep ise tek kullanımlık şifre üretim yazılımıdır. Akıllı Cep operatör fark etmeksizin, Java destekli tüm cep telefonlarına yüklenebiliyor ve uyumlu çalışıyor. Akıllı Cep uygulamamız da ücretsiz.
Mobil imza da kullanılacak
Yakup Doğan, şifre yerine mobil imza da kullanılabileceğini belirterek, “Islak imzanın yerine geçen Turkcell Mobil İmza sahibi müşterilerimiz de mobil imzalarını hem girişte hem de işlem onaylamada kullanabiliyor. Bu güvenlik uygulamasında ücretlendirme ve ücret tahsisi operatör tarafından yapılıyor” diye konuştu.

Sahtekârlık azalacak
Abdurrahman Özciğer (Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı):
Yeni uygulamayla birlikte bireysel ve kurumsal müşterilerimize, anahtarlık şeklinde bir kerelik şifre üreten cihazlar veriyoruz. Ayrıca cep telefonuna yüklenen yazılım programları ve SMS yoluyla şifre üretimi de mümkün. Şubelerdeki işlem yükünü internete kaydırmak için bütün bu hizmetleri ücretsiz veriyoruz. Tek kullanımlık şifre uygulaması fishing tarzı dolandırıcılıkları ortadan kaldıracak.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

DEVLET YATIRIM YAPMAZSA KİMSE YAPMAZ

Türk Telekom’un sahibi Lübnanlı Hariri ailesinin ana hissedarı olduğu Turkland (T-Bank) Genel Müdürü Dinçer Alpman, ekonomideki durgunluğun aşılması için hükümetin talebi kamçılaması gerektiğini belirterek, “Bunun da tek yolu enflasyonu yukarı götürmek. Türkiye’de yapılacak ne kadar yol, hastane, okul, baraj, köprü yatırımı varsa öne çekilmeli. Devlet yatırım yapmazsa kimse yapmaz. Devlet baraj, yol, köprü yapacak ki, inşaat sektörü canlansın, istihdam artsın” dedi.Ekonomi ve bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan T-Bank Genel Müdürü Dinçer Alpman, sorularımızı şöyle yanıtladı:
- Kredi piyasaları açıldı mı?
Eskisi kadar tabana yaygın bir kredi dağıtımı yok. Bankalar biraz daha seçici davranıyor. Bu krizden en çok zarar gören KOBİ’ler, özellikle küçükler oldu. Bankalar hâlâ tüketiciye kredi kullandırmak için kampanyalar yapıyor. İri KOBİ’ler değil, daha çok yıllık cirosu 1-3 milyon TL arası olanlar sıkıntı çekti. Onların kullanabileceği krediler durdu. Mart ayından itibaren TL krediler 20 milyar, döviz kredileri 1.5 milyar dolara yakın arttı. Ama bunlar genellikle yeni yatırımda değil, alacak finansmanında kullanılıyor.
-2010’da bu tablo değişir mi?
O kadar iyimser değilim. Eskiden her kesime kredi dağıtan bankalar standartlarını biraz daha yukarı çekti. Dolayısıyla herkes aynı kişilere kredi pazarlamaya çalışıyor. Büyük inşaat firmaları veya diğer sektörlerdeki üreticilere yurtdışından talep gelecek ki, adam araba üretiyorsa paspasının, sileceğinin siparişini versin. Bunlar olmadığı zaman küçük işletmelerin yapacak işi kalmıyor.

İşsizlik 2010’da artmazsa iyi...
-Peki, sektörün büyümesinde itici güç ne olacak?

Öyle bir şey yok. Krediler büyür ama reel sektörde 2010 yılında yatırım artışı olacağını düşünmüyorum. Gayrimenkul yatırımlarına ilişkin boy boy ilanlar var. Hep aynı şeyler satılmaya çalışılıyor. Başlayan yatırımlar devam eder. Tekrar yurtdışından AB ülkelerinden talep gelirse canlanma olur. Bu şartlarda işsizlik sabit kalırsa Türkiye 2010 yılında şanslıdır.

40 yıl enflasyonla yaşadık, ölmedik
-Türkiye’de bankacılık sektörü ve ekonomiyi gelecek yıl hangi riskler bekliyor?

Türk bankacılık sektörü dünyadaki en sağlam sektörlerden biri. Reel sektör önemli. Reel sektör sıkıntıya girdiği an 2 milyon kişi işsiz kalıyor, istihdam düşüyor. Bence hükümetin yapması gereken şey, talebi biraz kamçılamak.l Talebi kamçılamak için ne yapmalı?Ben olsam biraz enflasyonu yukarı çekerdim. Türkiye’de eskiden kriz olduğu zaman kurlar zıplar, faizler yukarı giderdi. Sonra tekrar balansa geliyordu. Oysa şimdi her şey aşağı gidiyor. Ne kadar yol, hastane, okul, deprem güçlendirmesi ve baraj varsa önümüzdeki 5 yılda hızlandırarak öne çekilmeli.
-Bütçe açığı ciddi sorun iken, kamu harcamaları nasıl artırılacak?

Bütçe açığı olmasaydı 2 milyon işsiz sayısı bugün 2 milyon 750 bine çıkardı. Bu dünya krizi bilinen bütün ezberleri değiştirdi. Herkesi bir enflasyon korkusu sardı. Bu ülkeden çocukluğumdan 40 yaşıma kadar yüzde 70 enflasyonla yaşadım. Hiç de ölmedim yani.

En büyük korkusu siyasi istikrarsızlık
-En büyük korkunuz nedir?

Beni hep korkutan şeyler siyasi şeylerdir. Hükümetin istifa etmesi, değişmesi... Onlarla ilgili profesyonel olarak yapabileceğiniz bir şey yok. l Peki şu anda sizce siyasi istikrar var mı?Türkiye’de anormal bir gündem var. Avrupa’da başbakan yardımcısına suikast girişim ortaya çıksa ortalık karışır. Türkiye’de ise kamuoyu tepkisiz, şerbetlendik sanırım. Dünyanın üç beş yılda hazmedebildiği bilgileri biz iki üç günde bir gazetede okuyoruz. İnsanlar artık paniklemiyor.

İlk defa Türkiye IMF’nin elini büktü
-IMF anlaşmasına ilişkin beklentileriniz?

Bugüne kadar hükümetler IMF önüne ne koyduysa imzaladı. İlk defa Türkiye IMF’in kolunu bükme noktasına geldi ve büküyor. Neden Bulgaristan gibi bir ülkeye Türkiye’nin onda biri büyüklüğünde bir ekonomiye 20 milyar euro verirken, kalkıp Türkiye’ye 25 milyar euro verip ondan sonra çeşitli şartlar dikte ettirmeye kalkarsanız hakikaten kabul edilebilir bir şey değildir. İmzalanacaksa da iyi şartlarda imzalanmalı.

Enflasyon %7-8, dolar 1.68 TL olur
-Piyasalara ilişkin tahminleriniz?

Faiz düşüşlerinin sonuna gelindi. Belki Merkez Bankası bir 0.25 veya 0.50 faiz indirimini son kurşun olarak cebinde tutuyor olabilir. Genel faiz seviyesi yüzde 10 seviyesinde kalır. 9.5-11 arası olur. MB’nin faiz artırımına hemen başlayacağını düşünmüyorum. Enflasyon yüzde 7-8, büyüme yüzde 2-2.5 arasında gerçekleşir. Dolar kuru ise maksimim 1.68 TL olur.

10 şube açıp, 200 kişiyi işe alacak
-T-Bank, gelecek yıl neler yapacak?

2007 yılında yeni ortaklar MNG Bank’ı alınca bankanın iş yapma stratejilerini değiştirdik. O zaman 9 şube vardı, şimdi 25 şube oldu. 2010 yılında 10 şube planımız var. İki tanesini tespit ettik şubat ayında açılacak. Sene sonunu 35 şube ile kapatırız. Ortalama 2010’da 200 kişiye iş yaratma imkânımız olacak.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM

27 Aralık 2009 Pazar

BİR PİYANGO BİLETİ ALIN, BELKİ SİZE DE ÇIKABİLİR

Her yılbaşında Milli Piyango bileti alırım ama yıllardır amortiden başka birşey çıkmadı. Anlaşılan talih oyunlarında pek şansım yok! O yüzden bu yıl Milli Piyango İdaresi'ni protesto ederek bilet almamaya karar verdim:)) Neyse, gelelim özelden genel duruma. Milli Piyango İdaresi, son 6 yılda tam 231 kişiyi milyoner yapmış. Milyonerlerin 38'i de Piyangonun yılbaşı talihlileri... İdare, 2004-2009 döneminde Milli Piyango Bileti, Sayısal Loto, Süper Loto, Şans Topu ve On Numara, bin 684 kişiye 100 bin liranın üzerinde para dağıttı. Bu dönemde Piyangonun şans oyunlarından 1 milyon lira ve üzerinde ikramiye kazananların sayısı 231 olarak belirlendi. 6 yıllık dönemde 45 kişi Milli Piyango Bileti ile, 156 kişi Sayısal Loto ile, 2 kişi Süper Loto ile, 8 kişi de Şans Topu ile milyoner olma şansını yakaladı. Ne diyelim, siz yine en iyisi şans kapınızı açık tutun ve bir bilet alın, belki size de çıkabilir!

4 KİŞİLİK AİLENİN YOKSULUK SINIRI 2.500 TL'Yİ GEÇTİ

Hani 'kasap et, koyun can' derdinde derler ya! İşsizlik oranının yüzde 13'leri geçtiği ülkemizde 4 milyona yakın insan işsiz geziyor. Ve ayakta kalma ve yaşama mücadelesi veriyor. Tabii onun adına yaşamak denirse... Biz de kalkmış soruyoruz: "Yılbaşını nerede geçireceksiniz?" Yani, tıpkı kasap-koyun hikayesi gibi. İki yakasını bir araya getiremeyen düşük gelir grubundakiler tabii ki, bu yıl da yine 'home party' yapacak. Türk-İş'in Aralık ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırması sonuçlarına göre, durum zaten pek iç açıcı değil. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 795 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 2 bin 588 TL'ye yükselmiş. Dikkat ediniz bu rakamlar bir kişinin değil, tam 4 kişilik bir ailenin gereksinimlerini karşılaması için gerekli olan asgari harcama bedelini gösteriyor. Kalifiye olmayan bir işçinin ortalama 700-1.000 TL aldığı ülkemizde, insanlar ihtiyaçlarını zor karşılarken bir de yılbaşı lüksüne harcayacak parası yok...

BU YILBAŞI YİNE EVDEYİZ! YA SİZ?

Yılbaşını nerede kutlayacaksınız? Sizi bilmem ama biz ailecek evdeyiz. MasterIndex araştırmasına göre de, Türk halkının yüzde 86'sı yılbaşı gecesini evde geçirmeye hazırlanıyor.
YÜZDE 1'LİK KESİM YURTDIŞINA GİDİYOR
11 ilde bin kişiyle yapılan araştırmaya göre Türk halkının büyük çoğunluğu (yüzde 86) yılbaşı tatilini evlerinde geçirecek. Yüzde 6’sı akraba / ailesinin yanında geçirmeyi planlarken, yüzde 2’lik kesim şehir dışına tatile, yüzde 1’lik kısım ise yurt dışına tatile gitmeyi planlıyor.
YILBAŞI BÜTÇESİ ORTALAMA 127 TL
Türk Halkı’nın yılbaşı gecesi için ayırdığı ortalama bütçe 127 TL. Bu rakam 15-19 yaş grubunda 90 TL’ye düşerken, 55 – 64 yaş grubunda 217 TL’ye çıkıyor. Sonuçlara bakıldığında gelir seviyesi azaldıkça yılbaşı için ayrılan bütçe de azalıyor. Yüksek gelir grubundakiler ortalama 223 TL ayırırken, düşün gelir grubundakiler 76 TL ayırıyor.

BİR KİŞİYE ORTALAMA 48 TL'LİK HEDİYE ALIYORUZ
Konu yılbaşı hediyesine gelince, yeni yıl için bir kişiye ve ortalama 48 TL’lik hediye alındığı ortaya çıkıyor. Genç yaş gruplarında ve yüksek gelir seviyesinde hediye alanların oranı artıyor. Gelir seviyesi arttıkça, hediye için harcanan miktarda da artış gözleniyor. Yüksek gelir seviyesine sahip kesimin ortalama hediye bütçesi 91 TL iken düşük gelir grubunda bu oran 35 TL’ye iniyor.

GARANTİ, 3 KİŞİYİ DALLAS'A NBA MAÇINA GÖNDERİYOR

Garanti Bankası, 3 Garanti İnternet Şubesi kullanıcısını 2010 NBA All-Star heyecanını yerinde yaşatmak üzere Dallas'a gönderiyor. Garanti İnternet Şubesi'nin mevcut müşterilerinin yanı sıra, yeni hesap açtırarak İnternet Şubesi'ne kayıt olan herkes, kampanya süresince İnternet Şubesi'ne en az bir kez giriş yapmak şartıyla, 11 Ocak 2010 tarihine kadar kampanyaya katılabilecek. 3 talihli Garanti İnternet Şubesi kullanıcısı, 11 - 15 Şubat tarihlerinde Dallas'ta gerçekleştirilecek 2010 NBA All-Star etkinliklerini yerinde izleme şansını elde edecek. Üstelik Dallas'taki harcamaları için 1.000 TL değerinde "Bonus Hediye Kart" kazanacak.
Garanti İnternet Şubesi kullanıcıları, www.nbahayalingaranti.com sitesini ziyaret ederek, kampanyaya katılmak için,neden NBA'e gitmek istediklerini kısaca anlatacak, NBA ve Garanti Bankası ile ilgili kendilerine yöneltilen soruları cevaplandıracak. Jürinin yapacağı değerlendirmede sorulara doğru cevap verenler arasında NBA ödülünü neden kendilerin kazanması gerektiğini en yaratıcı biçimde ifade eden 3 kişi seçilecek. Talihlilerin; İstanbul - Dallas gidiş dönüş bileti, 4 gece Dallas'ta konaklama bedeli, otel - havaalanı - Dallas Arena arasında transferleri, tur paketi kapsamında Garanti tarafından karşılanacak.

25 Aralık 2009 Cuma

STANDART ÜNLÜ, 2010'DA ERKEN SEÇİM BEKLİYOR

Londra merkezli Standard Bank Grup'un iştiraki olan kurumsal finansman şirketi Standard Ünlü İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Mahmut Ünlü, 2010 yılından daha umutlu olmakla beraber erken seçim olasılığını da gözardı etmiyor. Bütçe dengelerinde sapma olduğuna değinen Ünlü, 2010 projeksiyonları içerisinde erken seçim olasılığının da gündemlerinde bulunduğunu söyledi.
Mahmut Ünlü, Standart Ünlü Genel Müdürü Attila Köksal ile birlikte İstanbul'da basın toplantısı düzenleyerek 2010 yılı beklentilerini aktardı. Projeksiyonlarını genel seçimlerin zamanında yapılacağı varsayımı üzerine kurduklarını anlatan Ünlü, ancak erken seçimin de çok uzak bir olasılık olmadığını vurguladı.

POLİTİK BELİRSİZLİKLER VAR
Bütçe dengelerinde ciddi sapma olduğuna işaret eden Ünlü, erken seçim beklentisini kuvvetlendiren faktörleri şöyle özetledi: "Politik ajandada birçok zorluk ve belirsizlik var. Kürt açılımı, AB ilişkileri, Kıbrıs, Ermenistan konusu var... Ayrıca yurtdışı piyasalarda belirsizlikler sözkonusu. Uluslararası faktörler size yardımcı olmazsa bir şekilde bütçenizi desteklemek ve büyütmek zorundasınız. Bizim gibi bir ülke üst üste üç çeyrek büyümemeyi kaldıramaz. Bu nedenlerden dolayı hükümet görevlerini erken yenilemek isteyebilir" diye konuştu.
2008'in son çeyreğinden itibaren küçülme sürecinde olan Türk ekonomisinin bu yılın son çeyreğinden itibaren pozotif büyüme trendine girdiğini belirten Mahmut Ünlü, 2010 yılında ekonomide yüzde 3.8 büyüme öngördü. Birleşme ve satın alma alanında 20 projenin üzerinde çalıştıklarını anlatan Ünlü, özellikle sağlık, ilaç, gıda sektörüne yoğun ilgi olduğunu vurguladı. 2010 yılının ilk çeyreğinden bunlardan 4-5 tanesinin sonuçlanmasını beklediklerini belirten Ünlü, "Türkiye'de iç talebe yönelik nerede fırsat varsa yabancıların oraya ilgisi var" diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRMELER BAŞLAYACAK
Ünlü, 2010 yılında özelleştirmelerin de tekrar başlayacağını dile getirirken, Standard Ünlü Genel Müdürü Attila Köksal ise erken seçim olmazsa 2010 yılının bu yıldan daha iyi bir yıl olacağını öngörerek, "Gelecek yıl erken seçim olmazsa eylül ve ekim aylarında ciddi halka arzlar olmasını bekliyoruz" dedi. Köksal, genel seçimlerin tarihi ve politik görünümünün özel sekötrün tüketim ve yatırım harcamlarında ve ekonominin büyümesinde belirleyici olacağını dile getirdi.

Dolar kuru 1.58 olur
Standard Ünlü'nün 2010 yılı makro ekonomik büyüklüklere ilişkin tahminleri :
*Dolar kuru: 1.58 TL
*Euro kuru: 2.35 TL
*Cari açık: 22 milyar dolar
*Enflasyon: %7
*Kredi büyümesi: % 15

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

PARANIZI PETROLDE DEĞERLENDİRMEK İSTER MİSİNİZ?

Garanti Masters Özel Bankacılık, müşterileri için geliştirdiği “Masters Yapılandırılmış Mevduat Ürünleri”ne bir yenisini daha ekledi. Garanti Masters, orta ve uzun vadede petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen müşterileri için, bu öngörünün gerçekleşmesi durumunda mevcut ABD Doları mevduat faizinin üzerinde getiri sağlayacak, anapara korumalı “Petrol Long Masters USD Hesabı”nı kullanıma sundu.
Anapara korumalı olarak, 1 yıl vadeyle ve minimum 25 bin dolar tutarında katılım şartıyla sunulan Petrol Long Masters USD Hesabı’na, bugüne kadar Garanti Masters müşterilerinden 10 milyon TL tutarında talep geldi. Yatırımcılar, Petrol Long Masters USD Hesabı’nda vade sonuna kadar beklemek zorunda kalmaksızın, vade içinde yaşanabilecek petrol artışlarında faiz sabitleme imkanına sahip olabiliyor.
DOLARIN ÜZERİNDE KAZANÇ SAĞLAYACAK
Konuyla ilgili bilgi veren Garanti Bankası Özel Bankacılık Birim Müdürü Demet Apak Şermet, "Petrol Long Masters USD Hesabı ise, petrol fiyatının artması durumunda, yatırımcılarına mevcut ABD Doları faizinin üzerinde kazanç sağlayacak. Ürünlerimize gelen yoğun talep önemli bir ihtiyacı karşıladığımızı gösteriyor. Yenilikçi anlayışımızla, önümüzdeki dönemde de müşterilerimize en geniş ürün yelpazesini sunmaya devam edeceğiz” dedi.

KAMU PERSONELİNE KASKO HEDİYELİ TAŞIT KREDİSİ

Halkbank, yüzde 30 kasko indirimi fırsatı sunan yeni ürünü Kamu Personeline Özel Taşıt Kredisi’ni hizmete sundu. Halkbank, krediyi yüzde 0,99’dan başlayan aylık faiz oranı ve 48 ay vadeyle kefilsiz kullandırıyor. Yeni ürünü değerlendiren Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, “Halkbank olarak bireysel bankacılık alanında farklı gelir düzeyine, yaşam tarzına sahip grupların ihtiyaçlarını dikkate alan ve tüm bunlara yanıt oluşturan geniş ve çeşitli bir ürün yelpazesiyle hizmet vermeyi önemsiyoruz. Bu açıdan kamu çalışanları da bizim için ayrı bir segmenti oluşturuyor. Konut ve tüketici kredilerinden sonra taşıt kredisiyle kamu çalışanlarına özel finansal çözümlerimize bir yenisini ekledik. Sektörde bu uygulamayı başlatan ilk banka olarak öncü bir konum edinmekten büyük gurur duyuyoruz. Yeni taşıt kredimizle kamu personelinin ayağını yerden keseceğimize inanıyoruz.”
Maaşını Halkbank aracılığıyla alanlar ile kamu personeli, kredi için 26 Şubat 2010 tarihine kadar Halkbank’ın tüm şubelerine başvuru yapabiliyor. Ayrıntılı bilgi
www.halkbank.com.tr adresinden edinilebilir.

24 Aralık 2009 Perşembe

TÜKETİCİ, KRİZDE BANKA KARTINA YÜKLENDİ

Avrupa'da tüketimin yüzde 80'inin hala nakitle yapıldığını belirten Visa Europe Başkan ve CEO’su Peter Ayliffe, elektronik ödeme sistemlerinin yüzde 15 daha yaygınlaşması halinde kayıt dışı ekonominin yüzde 8.6 oranında azalacağını savundu. Krizde tüketicilerin davranış değişikliğine de değinen Ayliffe, "İnsanlar daha fazla kart kullanıyor ama işlem değeri düşüyor. Her yerde sürekli indirim var. Bu da hacimlere yansıyor ve uluslararası seyahat hacmi de azalıyor" dedi.
Peter Ayliffe, Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak ve Visa Europe Kurumsal İletişim'den Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Fiona Wilkinson'un katılımıyla İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında ‘Gelecek ve Ödeme Sistemleri’ raporunu açıkladı.

NAKİT ARTTIKÇA KAYITDIŞI ARTIYOR
Avrupa'da nakit ödemelerin maliyetinin GSYİH'nın yüzde 2-3'ü kadar olduğuna işaret eden Ayliffe, devletlerin elektronik ödeme sistemlerini çok desteklediğini belirterek şunları söyledi: "Vergi kaybı büyük olduğu için devletler kayıt dışılığı azaltmak için elektronik ödeme sistemlerini destekliyor. Eğer elektronik
ödeme sistemlerinin kullanımında yüzde 15 daha artış olursa, kayıtdışı ekonomi yüzde 8,6 oranında azalacak. Devletler bunu gördüğü için elektronik ödeme sistemlerine destek veriyor. Ayrıca elektronik ödeme sistemlerinde yüzde 1'lik artış, tüketicilerin harcamalarını yarım puan artırıyor.''

BANKA KARTI DAHA HIZLI BÜYÜDÜ
Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman ise kriz nedeniyle Türkiye'de de ortalama işlem başına harcama rakamının düştüğünü belirterek banka kartı kullanımının kredi kartından daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekti. Ülman, "Eylül sonu itibarıyla banka kartının alışverişte kullanımı yüzde 46 artarken, kredi kartı yüzde 12 artış gösterdi" dedi.

Visa ile 100 milyar TL harcadık
Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman da, kasım sonu itibarıyla Türkiye'de 64 milyon adet Visa markalı karta ulaşıldığını ve bu kartlarla yapılan alışveriş ve nakit çekimi işlemlerinin toplam değerinin de 214 milyar lirayı bulduğunu aktardı. Ülman, bunun 114 milyar lirasının nakit, 100 milyar lirasının alışverişten
oluştuğunu söyledi.


Kredi kartı bileziğe kolyeye girecek
Visa Europe CEO'su Peter Ayliffe, elektronik ödeme sistemlerinde hala yolun başında olduklarını belirterek gelecek trendleri şöyle özetledi: "Kartlar artık cep telefonlarına girecek. Cep telefonundan sonra saatten tutun da belki hanımların bileziğine, kolyeye de girecek" dedi.

Ayfer ARSLAN

BOSPHORUS CİTY'DEN 0.15 FAİZLE EV ALMA FIRSATI!

Akbank Büyük Kırmızı Ev ile, Sinpaş GYO'nun İstanbul Boğazı'nın yorumu Bosphorus City projesinden, aylık yüzde 0.15'ten başlayan faiz oranlarıyla konut sahibi olabilirsiniz. Akbank, Büyük Kırmızı Ev mortgage kredisi ile, size İstanbul Boğazı'nı geleneksel ve modern mimari ile yorumlayan Bosphorus City'de (www.bosphoruscity.com.tr) özel avantajlarla ev sahibi olma imkanı sağlıyor. Akbank'ın, Bosphorus City projesine özel olarak sunduğu mortgage kredisinin detayları için Şaşkınbakkal ve Halkalı Şubelerimizden bilgi alabilirsiniz.

3'Ü BİR ARADA KREDİ İSTER MİSİNİZ?

Halkbank, bireysel ihtiyaçlara çözüm oluşturmayı amaçlayan yeni ürünü "Hayallerim 2010" kredisini yılbaşı arifesinde hizmete sundu. Kredi, 20 bin liraya kadar aylık yüzde 0,44’ten başlayan faiz oranı ve değişen vadelerle kefilsiz kullandırılıyor. Hayallerim 2010 kredisini kullananlar, yılbaşı hediyesi olarak Kredi İşsizlik, KMH (Kredili Mevduat Hesabı) İşsizlik ve Acil Tıbbi Sağlık sigortalarından oluşan “3’ü bir arada sigorta” paketine ücretsiz sahip oluyor.

23 Aralık 2009 Çarşamba

TÜRKİYE FİNANS, 400 YENİ PERSONEL ALACAK

Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, banka müşterilerinin yüz yüze iletişime önem verdiğini belirten Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus Nacar, 'Burada müşterinin ihtiyacını bilen, ona danışmanlık hizmeti verecek ve büyümesi için ona yön verecek uzman bankacılara ihtiyaç var. Alışılagelmiş bankacılık sisteminden farklı olarak hizmet verecek bu tip bankacıları yetiştirmek istiyoruz. 2010 yılında 400 yeni personel alacağız' dedi.
Yüzde 60 hissesi 2008 yılında Suudi Arabistan merkezli The National Commercial Bank (NCB)'ye satılan Türkiye Finans Katılım Bankası'nın geri kalan hisseleri Boydak ve Ülker Grubu'na ait. Yeni ortaklıkla daha da güçlendiklerini anlatan Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus Nacar, 2010 yılına ilişkin Türk bankacılık sektörü ve ekonomiye ilişkin öngörülerini şöyle aktardı:
ESKİ KARLAR KALMAYACAK
Ülkemizin yakaladığı siyasi istikrar sonrasında hızla düşen faiz oranları, kriz tedbirleri doğrultusunda uygulanan politikalarla neredeyse dip noktasına ulaştı. İlerleyen dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmelere paralel olarak faizlerde bir miktar yukarı yönlü hareket olmasını bekliyoruz. Ancak bu hafif yükselişe rağmen bankaların daha önceki yıllardaki gibi rahat kar edemeyecekleri çok aşikar. Birer ticari işletme olan ve kar etme hedefiyle faaliyetlerini sürdüren bankalar elbetteki kar etmeye devam edecek. Yalnız daha önceki yıllarda yüksek faiz oranlarıyle yaptıkları karları artık hizmetlerini farklılaştırıp, ürün gamını geliştirerek ve hacimlerini artırarak yapabilecek.
KOBİ'LERDE REKABET ARTACAK
Bugüne kadar bankalar özellikle bireysel bankacılık ve kredi kartları sektörlerinde faaliyet gösteriyor, KOBİ'lerle pek ilgilenmiyordu. Düşen faizlerin etkisiyle karlılıkları düşen bankalar artık hiçbir müşteriyi kaçırmak istemiyor. Son dönemde özellikle KOBİ bankacılığında tüm bankaların ciddi bir yoğunlaşmasına şahit oluyoruz. Bu 2010'da da devam edecek. Düşen faizlerin etkisiyle konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde artış yaşandığı gözleniyor. Sabit geliri olan kişiler bekleme pozisyonundan harcama pozisyonuna geçecek.
KOBİ'lere 2.5 milyar liralık kredi desteği

2009 yılının son çeyreğinde KOSGEB ile yapılan '100 bin KOBİ'ye 2.5 milyar TL'lık destek' başlıklı protokolün 2.dilimi olan 300 bin TL üst sınırı olan bölümü yeni döneme de uzayacak. Şubelerimizde yalnızca KOBİ müşterilerine hizmet veren uzman sayımızı 2010 yılı içinde 200'den 250'ye çıkartmayı planlıyoruz. Operasyonel alanda merkezileşerek verimlilik artışı sağlamayı hedefliyoruz.
Dolar, 1.50-1.60 TL olur

2010 yılında enflasyonun yönünü yukarı çevirmesiyle birlikte, Merkez Bankası gecelik faizlerinin 2010'un ikinci yarısından itibaren artmaya başlayacağını ve yıl sonunda Merkez Bankası gecelik faizlerinin yüzde 8'e kadar çıkacağını düşünüyorum. Buna bağlı olarak gösterge tahvil faizi yüzde 9.5 -10.5 aralığında oluşur. Dolar kurunun yıl sonunda 1.50-1.60 TL seviyelerinde olmasını bekliyoruz.
Pazar payı yüzde 2'ye çıkacak

KATILIM bankacılığı misyonumuzdan taviz vermeyerek, hizmet kalitemizi ve ürün kapasitemizi artırmayı, böylelikle Türkiye'de bankacılık sektöründe önemli bir oyuncu haline gelmeyi hedefliyoruz. Katılım bankacılığının bankacılık sektörü içerisindeki payı yüzde 5 iken, bankamızın payı yüzde 1,4'lerde. 2010 yılında pazar payımızın yüzde 2 seviyelerinde olmasını hedefliyoruz. Gelişen ekonomik şartlar paralelinde şube açılışlarımız devam edecek. Şube yatırımlarımıza paralel olarak yeni istihdam ihtiyacımız da doğacak. 2010 yılında 400 kişiyi ailemize dahil etmeyi planlıyoruz.
Müşterinin ayağına gidiyoruz

BANKACILIK sektörü son dönemlerde teknolojiyi çok yakından takip etmeye başladı. 3G teknolojisi bankacılık ürünlerine entegre ediliyor. Teknolojiye ve güvenliğe yatırım yapmayan bankaların gelecekte başarılı olabileceklerini sanmıyorum. Bunun yanında halkımız ne olursa olsun yüz yüze iletişime önem veriyor. Artan rekabetle müşteriler artık bankaya değil, banka müşterilere gidiyor. Burada müşterinin ihtiyacını bilen, ona danışmanlık hizmeti verecek ve büyümesi için ona yön verecek uzman bankacılara ihtiyaç var. Alışılagelmiş bankacılık sisteminden farklı olarak hizmet verecek bu tip bankacıları yetiştirmek için yoğun eğitimler gerçekleştiriyoruz. Bunun meyvelerini önümüzdeki dönemlerde alacağımıza inanıyorum.
Ayfer ARSLAN

22 Aralık 2009 Salı

ALACAK KORKUSU, KREDİ SİGORTASINA İLGİYİ PATLATTI

Krizde ticari alacakların geri ödenmeme riski artınca KOBİ'lerin kredi sigortasına olan talebi arttı. İki yıldır ticari alacak sigortası alanında Türkiye'de hizmet veren Fransız sermayeli Coface Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun, 16 bin şirketin 4.7 milyar dolarlık ticari alacak riskini üstlendiklerini belirterek, "Kriz dönemlerinde işletmeler öncelikle banka borçlarını ödemeyi birinci plana alıyor. Piyasalara olan borçlar ise askıya alınıyor. Bu yüzden KOBİ'lerimiz geçmiş yıllara göre daha tedbirli davranarak olası risklerini sigortalatmayı tercih ediyor" dedi.Coface Türkiye'nin faaliyetlerine ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Belkıs Alpergun, krizin etkilerinin başladığı 2008 yılı son çeyreğinden bugüne kadar 750 şirkete ait toplam 41 milyon TL'lik hasar ödemesi yaptıklarını söyledi. Alpergun, özellikle inşaat ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin borçlarını ödemekte zorlandığına dikkat çekti.
SON AYLARDA DÜZELME VAR

Kriz öncesi ayda 15-17 arasında değişen hasarlı dosya sayısının, yani ticari alacaklarını ödemeyen şirket sayısının krizle birlikte hızla tırmanışa geçtiğini anlatan Belkıs Alpergun, "Ocak ayında en tepeye çıktık ve hasar sayısı aylık 100'ü buldu. Şubat ayında hafif aşağı indi. Mart ayından itibaren ise ciddi azalma gözleniyor. Kasım ayında 6 şirketin hasarını ödedik" diye konuştu.
KUR YÜKSELİNCE HASAR ARTIYOR

Şirketlerin kırılganlıklarını yakından takip ettiklerini anlatan Alpergun, "Biz, bir şirketin ticari borcunu ödeyemediği bilgisini gün ve gün izliyoruz. Kur yükseldiğinde, Türkiye'deki pek çok şirket ödeme güçlüğü içine giriyor. Kur düştüğünde ise azalıyor. Çünkü işletmelerin borç yükünde, yabancı para üzerinden borçlarının payı yüksek" dedi.
58 milyon şirketi izliyor
Türk şirketlerinin dünya ile entegre olmaları konusunda çok istekli olduğunu anlatan Coface Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun, şunları söyledi: "Özellikle KOBİ'ler sınırlarını aşmayı ve hızla ihracata yönelmeyi hedefliyor. Bunun için pazar ve iş yapılacak şirketle ilgili doğru bilgilere ulaşmak önemli. Reel sektöre bu anlamda da destek oluyoruz. Şu anda Türkiye'de 40 bin, dünyada ise 58 milyon şirketin bilgisini izliyoruz."

Ayfer ARSLAN

TOPLU TAŞIMADA BİLET DÖNEMİ KAPANIYOR, KARTINIZ İLE HER İL VE ÜLKEDE YOLCULUK YAPABİLECEKSİNİZ

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) toplu taşımada kolaylık sağlayacak yeni bir proje başlattı. Bu proje ile birlikte, bankalar tarafından çıkartılan ve halen kullanımda olan tüm ödeme kartları Türkiye’nin her yerinde toplu taşımacılık sisteminde kullanılabilecek. İlerleyen dönemlerde, sistemin Avrupa Birliği ülkeleri ile entegre olması sürecinde, uygulama kartların diğer ülkelerde de kullanımına olanak sağlayacak. Türkiye’de herhangi bir şehirde toplu taşıma kartına sahip olan kart kullanıcıları, kartlarını Viyana’dan Londra’ya kadar birçok ülkede de kullanma şansına sahip olacak. BKM Başkanı Hasan Ünal, bugüne kadar çeşitli yerel yönetimler tarafından oluşturulan standartların yeniden düzenlenerek ulusal standartlar oluşturulacağını açıkladı. Bu arada Türkiye'de toplu taşımada yaklaşık 15 milyon kişinin kullandığı ve yıllık 4 milyar TL’lik bir cironun geçtiği bir pazar sözkonusu.

GARANTİ, POS VE ATM'LERİNİ YABANCILARA DA AÇTI

Garanti Bankası’nın tüm POS ve Paramatiklerinde; Visa, MasterCard, American Express, Diners, JCB, CUP kartlarının yanı sıra “Discover” logolu kartlarla da işlem yapılmaya başlandı.
Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, “Garanti Bankası, halen POS sayısında pazar liderliğini sürdürüyor ve Türkiye’nin en geniş üye işyeri ağına sahip bulunuyor. Liderliğimizi, Discover logolu kartlarla pekiştirerek, Türkiye’de, POS ve ATM’lerinde dünyadaki tüm kartlarla işlem yapılabilen ilk ve tek banka olduk. Buna en çok, ülkemize gelecek yabancılar sevinecek. Özellikle, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’a gelmesi beklenen çok sayıda yabancı ziyaretçi, kartlarıyla, Garanti’nin tüm POS ve Paramatiklerinde işlem yapabilecek. Bu altyapıyı onlara sadece Garanti sunacak.” dedi.

ABD'NİN EN BÜYÜĞÜ
1986’da kurulan Discover Financial Services (NYSE: DFS), dünyada, kredi kartı ve elektronik ödeme sistemi hizmetleri veren öncü kuruluşlar arasında yer alıyor. ABD’de kredi kartı çıkaran en büyük şirketlerden biri olan DFS, ABD’nin bir numaralı nakit ödül programı Discover kartı hizmete sunuyor. Ayrıca, bireysel ve öğrenci kredileri veriyor, mevduat sertifikası gibi tasarruf ürünleri de sunuyor. DFS’nin ödeme sistemlerindeki markaları; milyonlarca üye işyerine sahip Discover Network, ABD’nin önde gelen ATM/debit kart ağlarından PULSE’dan oluşuyor.

DOLARDA YÜKSELİŞ BAŞKA BAHARA KALDI

Altındaki düşüş ve eurodaki değer kaybıyla yükselmeye başlayan doları yorumlayan uzmanlara göre parite 1,33'e gerilemeden kalıcı bir yükselişi kimse beklemesin. Haber Akşam Gazetesi'nden Mehmet Ali Ergün'e ait.
Küresel krizin anavatanı olarak adlandırılan ABD'nin resmi para birimi, ciddi bir darbe yedi. Son olarak euro bölgesinden gelen olumsuz haberler yanında ABD'nin gevşek para politikasını 2010 yılının ilk aylarından itibaren terk etmeye başlayacağı beklentileri dolara ilişkin umutları artırıyor.

TL'DE KALMAK DAHA AVANTAJLI
Abank Fon Yönetimi Döviz Masası Müdür Yardımcısı Güray Uray, dolarda 1,52 TL seviyesinin üzerinde kalındığı sürece ilk etapta 1,56, ardından da 1,60'a doğru bir çıkış beklediğinin altını çiziyor. Dolardaki bu beklentiye rağmen yine de Türk yatırımcısı açısından doların hiçbir zaman 'yatırım aracı' olarak görülmemesi gerektiğini aktaran Uray'a göre uzun vadede Türk Lirası'nda kalmak, elde edilen faiz geliri göz önüne alındığında daha avantajlı. Haberin devamı için tık'layınız.

21 Aralık 2009 Pazartesi

"İŞ"DE 2010 YILININ MAKRO EKONOMİK TAHMİNLERİ

İş Bankası'nın iştiraki İş Yatırım 2010 yılına ilişkin makro ekonomik tahminleri İyi Senaryo, Baz Senaryo ve Kötü Senaryo olarak üç ayrı başlık altında toplamış. İşte 2010 yılı tahminleri:
İYİ SENARYO:
*Büyüme hızı: % 4.5
*İşsizlik: %14
*TÜFE(yıllık ortalama): %6.5
*Dolar kuru: 1.55 TL
*MB politika faizleri: %9
*İhracat: 130 milyar dolar
*İthalat: 179 milyar dolar

BAZ SENARYO(Gerçekleşme olasılığı en yüksek olan):
*Büyüme hızı: %3
*İşsizlik: %14.5
*TÜFE: %6
*Dolar kuru: 1.60 TL
*MB politika faizleri: %8.5
*İhracat: 114 milyar dolar
*İthalat: 159 milyar dolar

KÖTÜ SENARYO
*Büyüme hızı: %1.5
*İşsizlik: %15
*TÜFE: %5.3
*Dolar kuru: 1.68 TL
*MB politika faizleri: %5.5
*İhracat: 107 milyar dolar
*İthalat: 146 milyar dolar

TÜRKİYE EKONOMİSİ 2010'DA DURGUNLUKTAN ÇIKACAK

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, 2010 yılında dünya ekonomisinin yaralarını saracağını ve yeniden büyümeye başlanacağını öngördü. Gürleyen, "Küresel büyümedeki canlanmaya ve risk iştahındaki artışa paralel Türkiye ekonomisi 2010 yılında durgunluktan çıkacak" dedi.
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, küresel kriz ve düşük faiz ortamında yatırım tercihlerindeki değişimi anlattı ve 2010 yılına ilişkin beklentilerini aktardı. İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen'in mesajları şöyle:
YATIRIMCI DÜNYA BORSALARINA OYNADI

2009 krizi yatırımcıların Türk lirası döviz tercihlerinde temel bir değişikliğe yol açmadı. Faizlerdeki keskin düşüşe rağmen portföy tercihleri Türk lirası ağırlıklı yapılmaya devam edildi. Yerleşik yatırımcılar küresel risk iştahının bozulduğu dönemlerde döviz satmaya, risk iştahının arttığı ortamlarda döviz almaya devam etti. Geçmiş yıllardan farklı olarak Türk yatırımcıların dünya borsalarındaki işlemleri arttı. Küresel kriz nedeniyle fiyatlardaki düşüşü fırsat bilen büyük yatırımcılar TradeMaster ürünümüzü kullanarak ABD hisse senetlerine yatırım yaptı ve yüksek getiriler elde etti.
ESKİ ALIŞKANLIKLAR ZOR ÖLÜYOR

Eski alışkanlıklar zor ölüyor. Faiz oranlarındaki sert düşüşe rağmen yatırımcıların önemli kısmı kısa vadeli mevduatta kalmakta ısrar ettiler. İş Yatırım olarak 2008 yılı ortalarından yakın zamana kadar uzun vadeli tahvillerde pozisyon alınmasını tavsiye ettik.
KRİZDE EN KÖTÜ KISMI ATLATTIK

Küresel krizin en kötü kısmı geride kaldı. 2010 yılı içinde Dubai örneğindeki gibi artçı dalgalar gelmeye devam edebilir. Ama bu dalgaların sistemik riski artıracak büyüklükte olmasını beklemiyoruz. 2010 yılı dünya ekonomisinin yaralarını sardığı ve yeniden büyümeye başladığı bir dönem olarak tarihe geçecek. Küresel büyümedeki canlanmaya ve risk iştahındaki artışa paralel Türkiye ekonomisi 2010 yılında durgunluktan çıkacak. Avrupa ekonomisinin yavaş büyümesi ve işsizliğin yüksekliği büyümeyi sınırlayacak. Buna rağmen emtia fiyatlarındaki artış ve bütçedeki bozulma nedeniyle Merkez Bankası'nın 2010 yılı son çeyreğinde faiz artırmaya başlamasını bekliyoruz. Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ın IMF ile genel çerçevede mutabakata varıldığını ve detaylar üzerinde çalışıldığını açıklamasına rağmen 2010 yılı yatırım stratejimizi IMF ile standby yapılmayan bir senaryo üzerine kuruyoruz. Piyasalardaki iyimser hava ve uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yapılan iki kademe not artışının hükümetin genel seçimlere IMF desteği almadan girme ihtimalini artırdığını düşünüyoruz.
Borsada alım içinzaman uygun değil
Merkez Bankasının faizleri artırdığı, bütçe dengelerinin kötüleştiği ve Hazine'nin yılın ilk aylarında piyasalardan iç borç çevirme oranını yüzde 110 civarına yükselteceği baz senaryomuzda devlet iç borçlanma senetleri için olumlu bir tablo çıkmıyor. Bu nedenle sabit getirili kıymet önerilerimizde uzun vadeli ve sabit faizli kıymetli tahvillerden kaçındık. Sabit faizli kıymetlerde yatırım vadesini verim eğrisinin göreceli olarak dikleştiği 9 ile 12 ay arasında sınırladık. Uzun vadeli tahvillerde değişken faizli ve TÜFE'ye endeksli kağıtlara ağırlık vermeye devam ettik. Aralık ayı başındaki hızlı çıkış sonrasında borsanın hedef değerimiz olan 59 bin seviyesine göre artış potansiyeli yüzde 19 düzeyinde kaldı. Mevcut fiyat seviyesi ekonomik ve siyasi riskleri yansıtmadığı için borsa genelinde alış önermiyoruz.
Ayfer ARSLAN

20 Aralık 2009 Pazar

ALTINDA, HEP KAZANDIRAN 'GARANTİ'Lİ MEVDUAT HESABI

Garanti Bankası, döviz birikimi olup da getiri elde edebilmek için parasını vadeli mevduatta değerlendirmek isteyenlere "Hep Kazandıran Altın Mevduat Hesabı" sunuyor. "Altının Yükselişine Endeksli" ve "Altının Düşüşüne Endeksli" olmak üzere iki ayrı seçenek sunan banka, öngörünüz tutmasa bile getiri vaat ediyor. Dolar cinsinden açılan hesabın açılış alt limiti 5 bin dolar. Vade ise minimum 6 ay ile sınırlı. İşte, ürünün diğer özellikleri:
Altının Yükselişine Endeksli Mevduat Hesabı:
Önümüzdeki dönemde altının (ALT/USD) yükseleceğini düşünüyorsanız bu hesap tam size göre...Endeks kapanış tarihindeki ALT (XAU)/USD kuru;endeks açılış tarihindeki değerinden yüksekse, hesap açılışında belirlenen minimum faize ek olarak endeks getirisinin katılım payı oranında faiz de (değişken faiz) alırsınız.
Endeks açılış tarihindeki değerinden düşükse, anaparanız korunur ve minimum faizi alırsınız.
Faiz sabitleme yapılması durumunda, endeks getirisi saat 14:00’ten önce girilen talepler için faizin sabitlendiği tarihteki ALT (XAU)/USD kuru üzerinden, 14:00’ten sonra girilen talepler için ise bir sonraki günkü ALT (XAU)/USD kuru üzerinden hesaplanıyor.

Altının Düşüşüne Endeksli Mevduat Hesabı:
Önümüzdeki dönemde altının (ALT/USD) düşeceğini düşünüyorsanız bu hesap tam size göre... Endeks kapanış tarihindeki ALT (XAU)/USD kuru;endeks açılış tarihindeki değerinden düşükse, hesap açılışında belirlenen minimum faize ek olarak endeks getirisinin katılım payı oranında faiz de (değişken faiz) alırsınız. Endeks açılış tarihindeki değerinden yüksekse, anaparanız korunur ve minimum faizi alırsınız.

KREDİ ÇEKMEDEN ÖNCE HESABINIZI İYİ YAPIN!

Yılbaşı öncesi bankalar arasındaki kredi rekabeti kızıştı. 0.49, 0.59'lu rakamlar kulağa hoş geliyor doğrusu! Üstelik bazı bankalar tüketiciye, 'Ya masrafı kabul et, faizi sıfırlayalım', ya 'Faizi olsun ama masraf ve komisyon ödeme' tarzında seçenekler sunuyor. İhtiyacı olan için bu cazip tekliflere kanmamak mümkün değil. Ama her zaman söylediğimiz gibi hesabınızı iyi yapın! Birincisi; faiz yüzde 1'lerin altına düşse de, komisyon ve masrafları da ilave edince yıllık maliyeti yüzde 20'yi geçiyor. İkincisi; çok iyi araştırıp öyle karar verin. Üçüncüsü ve bence en önemlisi ise bütçenizi kontrol edin. Aylık gelirinizden, normal rutin giderlerinizi çıkardıktan sonra elinizdeki parayla taksitlerinizi ödeyebilecek misiniz? En az aylık kredi taksidiniz kadar geriye harcayabileceğiniz bir paranız kalıyorsa, kredi çekmek mantıklı. Yoksa kötü senaryoları da düşünerek ihtiyaçlarınızı biraz daha ötelemek bence daha doğru bir karar olur.

WORLDCARD İLE ALIŞVERİŞ YAPIN, PİYANGO BİLETİNİ KAPIN!

Worldcard, kullanıcılarına Milli Piyango bileti kazandıran yılbaşına özel yeni bir kampanya başlattı. Yapı Kredi Worldcard sahipleri, 19-31 Aralık 2009 tarihleri arasında World üyesi tüm işyerlerinde yapılan 100 TL ve üzeri her alışverişte Milli Piyango çeyrek biletine sahip oluyor. 2010 Milli Piyango büyük ikramiyesinin 30 milyon TL olacağı yılbaşı gecesinde, şanslı Worldcard kullanıcıları çeyrek biletleri ile 7,5 milyon TL kazanma fırsatını yakalıyor.
Adios, Play ve Crystal Club kart sahipleri için de geçerli olan kampanyadan yararlanmak isteyen müşterilerin yaptıkları alışveriş sonunda sliplerinde çıkan şifreyi MP yazıp boşluk bırakarak 4454’e kısa mesaj göndermeleri yeterli. Kısa mesajı gönderen kart sahipleri, kendilerine gelen Milli Piyango çeyrek biletinin numarası ile Worldcard’ın yeni yıl hediyesini almış oluyor
.

18 Aralık 2009 Cuma

AKBANK, MEVZUATI SİTEYE TAŞIDI

Akbank, dış ticaret mevzuatına ilişkin tüm bilgileri ve ilgili konularda yapılan güncel mevzuat değişikliklerini içeren “www.akbankmevzuat.com” sitesini müşterilerinin hizmetine sundu. Sitede, Kambiyo Mevzuatı, İthalat Mevzuatı, İhracat Mevzuatı, Transit Ticaret Mevzuatı, Sermaye Hareketleri Mevzuatı, Görünmeyen İşlemler Mevzuatı, İhracatı Teşvik Mevzuatı, Yatırım Teşvik Mevzuatı, Serbest Bölge Mevzuatı, Dış Ticaret İşlemlerinde KKDF Mevzuatı, Dış Ticaret İşlemlerinde Vergi Mevzuatı, Sınır Ticareti ve Yabancı Sermaye Mevzuatı gibi Dış Ticaret Mevzuatını kapsayan konulara ve bu konularla ilgili güncel değişikliklere yer veriliyor.

BONUSLU, BİR YILDA 245 MİLYON TL'LİK BEDAVA ALIŞVERİŞ YAPTI

Garanti Bankası’nın kullanıma sunduğu Bonus Card Platformu, bir yılda toplam 245 milyon TL Bonus kazandırdı. İlk olarak 2002 yılında DenizBank işbirliğiyle hayata geçirilen, Türk Ekonomi Bankası, Şekerbank, ING Bank, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Garanti Bank International’ın katılımıyla daha da büyüyen Bonus Card Platformuna en son Eurobank Tekfen katıldı. . Bonus, 11 milyon kart adedi ile kart pazarında yüzde 26.34’lük paya sahip.

GEÇEN HAFTA EN FAZLA BORSA KAZANDIRDI

Haftanın en fazla kazandıran yatırım aracı hisse senedi oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,52 prim yaptı. İMKB'de Bileşik Endeksi, haftayı 50 bin 138 puanla tamamladı. Dolar yüzde 1.1 oranında değer kazanırken, euro'nun değeri yüzde 0.86 oranında düştü. Haftalık bazda 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0,37, Cumhuriyet Altının gram satış fiyatı da yüzde 0,28 oranında geriledi. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 53,95 liraya, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı da 361 TL'ye düştü. Mevduat faizinin haftalık net getirisi ise yüzde 0.14 ile sınırlı kaldı.

17 Aralık 2009 Perşembe

DENİZ'DE ŞOK İNDİRİM GÜNLERİ BAŞLADI!

DenizBank, bankacılık ürünlerinde şok indirimlere başladı. DenizBank bu çerçevede 31 Aralık 2009 tarihine kadar “Cebimde Kredide faizini yüzde 1,69’dan yüzde 1,49’a; dosya masrafını ise 100 TL’den 49 TL’ye indiriyor.
DenizBank ayrıca kredi kartlarında kalan boş limitleri yılbaşında kullanmak isteyen müşterilerine kredi kartlarında nakit avans faizi ve komisyonunda yüzde 40 indirim yapıyor. İndirimlere ilişkin açıklama yapan DenizBank Perakende Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, 31 Aralık 2009 tarihine kadar sürecek kampanya çerçevesinde ihtiyacı olanlara 10 bin TL’ye kadar ve 36 ay vadede, kefilsiz olarak kredi sağlayacaklarını söyledi.

15 Aralık 2009 Salı

KRİZİ İYİ YÖNETTİK, IMF'E EL AÇMADIK AMA...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün TBMM Genel Kurulu'nda ne güzel söylemiş: "Krizi iyi yönettik. IMF'e el açmadık."
Çok doğru, tebrik ediyorum, gerçekten de krizi ne güzel yönettik!
Krizde uluslararası kuruluşlardan yardım dilenmedik ama binlerce işyeri kapandı, 3.5 milyon insan işsiz kaldı.
IMF'e el açmadık ama yüzlerce fabrika iç ve dış piyasalardaki daralmadan dolayı kapısına kilit vurdu. Tektil sektörü çöktü.
IMF'e el açmadık ama kredi borçluları ikiye katlandı. Takibe dönüşen kredilerin oranı yüzde 3'ten yüzde 5.3'e çıktı. Bankalar kredileri kesti.
IMF'den yardım almadık ama içine düştüğü borç sarmalından çıkış yolu bulamayan işadamı çaresizlikten intihar etti.
IMF'e el açmadık ama kriz nedeniyle işsiz kalan Ahmet usta cinnet geçirip ailesini katletti.
IMF'den yardım almadık ama toplumca ahlaki erozyona uğradık, dolandırıcılık, hırsızlık ve sahtekarlıklar arttı...
Daha da ne olsun... Bundan iyisi can sağlığı!

ALİPOT, ÇOCUKLARI DENİZ TEMİZLİĞİNE ÇAĞIRIYOR!


Yapı Kredi’nin DenizTemiz Derneği / TURMEPA işbirliği ile ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrencileri, doğal varlıkları koruma konusunda bilinçlendirmek amacıyla yürüttüğü “Sınırsız Mavi” projesi kapsamında çocuklara yönelik eğitici ve eğlenceli bir oyun hazırlandı.
Alipot ve Çevre Dedektifleri oyunu ile çocuklar Alipot’u yönlendirerek denizdeki atıklara takılan çevre dedektiflerini kurtarıyor ve puan kazanıyorlar. Pet şişeye hapsolmuş Roki, lastiğe takılan Çat Çat ve boynuna plastik çöp dolanan Piri, denizin temiz, renkli dünyasına kavuşmak için Alipot’u bekliyor. Bu eğlenceli oyunda çocuklar dedektifleri kurtarmanın heyecanını yaşarken deniz temizliğinin önemini de kavramış oluyor. Dereceye giren çocuklar ayrıca sürpriz hediyelerle ödüllendiriliyor. TURMEPA’nın web sitesi
www.turmepa.org.tr adresinden ulaşılan Alipot ve Çevre Dedektifleri oyununa ücretsiz üye olunabiliyor.

NE ALIRDINIZ? 3'Ü 1 ARADA MI? 4'TE 4'MÜ? 5X5 Mİ?

Akbank, müşterileri için3’ü 1 arada”, “4’te 4” ve “5X5 olmak üzere 3 ayrı menü hazırladı. Akbank’ın sunduğu “menülerden” herhangi birini tercih eden ve aktif kullanan müşteriler 30 TL’ye varan chip-parayı anında kazanıyor. Ayrıca, menüleri aktif kullanırken, 2 adet faturasını otomatik ödeme talimatı ile ödeyen müşteriler hesap işletim ücretinden de muaf oluyor. Menüdeki ürünlerin yanısıra vadesiz mevduat hesabı otomatik olarak açılıyor ve müşterilere Akbank’ın banka kartı Neo da sunuluyor.

HESABINI BİLEN AKBANK'A
Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge,
menülerin avantajlarına dikkat çekerek “Devir ekonomi devri. Artık müşteriler için birden fazla banka ile çalışmak daha maliyetli. Hesabını bilen herkesi Akbank’a bekliyoruz" dedi.

İŞTE ÜÇLÜ BANKACILIK MENÜLERİ
3’ü 1 arada”
Temel Bankacılık hizmetlerinden oluşan 3’ü 1 Arada Menü’nün Ürünleri: Akbank Kredi Kartı, artı para, aktif otomatik fatura veya düzenli ödeme talimatı. “3’ü 1 arada” menüsündeki ürünleri aktif olarak kullanan müşteriler 20 TL chip-para kazanacak ve ihtiyaç kredisinde 2010 yılı boyunca indirim avantajı sağlayacak. Ayrıca hesabından en az 2 adet otomatik fatura ödeyenler de faturaları ödendiği sürece 2010 yılında Hesap İşletim Ücreti ödemeyecek.
“4’te 4”
25 TL chip-para kazandıran “4’te 4” menüdeki ürünler ise şöyle; Çatı Nakit Yönetim Hesabı (Vadesiz hesap), Yatırım Fonu hesabı, Akbank Kredi Kartı ve Artı Para.
5x5”
30 TL Chip-para kazandıran 5X5 Menüdeki ürünler şöyle; Çatı Nakit Yönetim Hesabı, Yatırım Fonu Hesabı, Akbank Kredi Kartı, Artı Para ve Aktif Otomatik Fatura veya Düzenli Ödeme Talimatı.

VAKIFBANK'DAN 5 BİN TL'YE KADAR FAİZSİZ KREDİ


VakıfBank, “Yeni Yıl Kredisi’ kampanyasıyla müşterilerine, 60 aya varan vade seçenekleri ve cazip faiz oranlarıyla 20 bin liraya kadar avantajlı kredi kullanma fırsatı sunuyor. Kampanya kapsamında çeşitli seçenekler var. Birincisi; 3-10 ay vadede 350 TL + BSMV dosya masrafı ödeyerek 5 bin liraya kadar faizsiz kredi kullanabiliyorsunuz. İkinci seçenekte ise 3-24 ay vadede yüzde 1,15 faiz oranıyla, dosya masrafı ödemeden 20 bin liraya kadar kredi çekebiliyorsunuz. Kampanyayla ilgili detaylı bilgi VakıfBank şubelerinden ya da www.vakifbank.com.tr adresinden öğrenilebilir.

14 Aralık 2009 Pazartesi

YILDA 150 TL ÖDE, EVİNİ HIRSIZA, YANGINA KARŞI KORU!

Aksigorta, Akkonut sigortasıyla evinizi ve içindeki tüm eşyaları her türlü tehlikeye karşı koruyarak, size en kapsamlı sigorta hizmetini sunuyor. Üstelik evinizdeki bir sorundan dolayı, komşularınıza verdiğiniz zararları da ödüyor. İster ev sahibi ister kiracı olun Akkonut paket sigortasıyla yangından su baskınına, hırsızlıktan fırtınaya kadar her türlü riske karşı evinizi, kendinizi, sevdiklerinizi hatta komşularınızı bile güvence altına alabilirsiniz. Üstelik eviniz oturulamaz hale gelirse, Aksigorta sizi 4 yıldızlı otelde ücretsiz konaklatıyor, hatta korumaya muhtaçsa evinize özel güvenlik görevlisi bile tahsis ediyor. Ayrıca acil yardım hizmeti de var. 7/24 hizmet alabileceğiniz Aksigorta Acil Yardım Merkezini arayarak; ambulanstan, acil hekim danışmanlığına, elektrik, su tesisat onarımından çilingire kadar tüm hizmetlerden ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. Konut sigortası poliçe fiyatları il, şehir ve m2’ ye göre farklılık gösterse de, ortalama bir örnek vermek gerekirse, büyük şehirlerde, merkezi bir lokasyonda, ortalama 100 m2 bir ev için, yıllık 150 TL sigorta primine karşı 150 bin lira teminat veriyor. Ayrıca yıllık priminizi zorlanmadan ödemeniz için 11 ay taksit imkanı sunuyor. Akkonut Paket Sigortasından yararlanmak ve bilgi almak istiyorsanız 444 27 27 AK Sigorta hizmet merkezini arayabilirsiniz.

İSTEYENE ÇİÇEK GİBİ, İSTEYENE FAİZSİZ KREDİ İMKANI

Yapı Kredi, 2010’a girerken müşterilerinin değişen ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak amacıyla üç farklı Yılbaşı Kredisi paketi hazırladı. Birbirinden farklı vade ve masraf yapısıyla oluşturulan Düşük Faizli Çiçek Gibi Kredi, Faizsiz ve Masrafsız Kredi seçenekleri ile Yapı Kredi müşterileri bütçelerine en uygun krediyi seçme olanağına kavuşuyor.
Düşük Faizli Çiçek Gibi Kredi’nin faizleri aylık yüzde 0,52’den başlıyor. Tutar ve vadeye göre farklı komisyon oranları ve masraf uygulanan Düşük Faizli Çiçek Gibi Kredi maksimum 20 bin TL ve 36 ay vade seçenekleri ile alınabiliyor.
Vade sonuna kadar faiz ödemeden, sadece peşin komisyon ile alınabilen Faizsiz Kredi ise maksimum 5 bin TL için ve 12 aylık vadede kullanılabiliyor. Hiçbir masraf veya komisyon ödemeden, sadece faiz ödeyerek kullanılabilecek Masrafsız Kredi’de ise tutar ve vade sınırı 10 bin TL ve 24 ay.
Kredi başvurusu yapmak isteyen tüketicilerin Turkcell ya da Vodafone’dan 4411’e Bireysel yazıp TCKN ve net gelirlerini kısa mesaj olarak göndermeleri veya
www.yapikredi.com.tr adresinden başvuru yapmaları yeterli.

İŞ BANKASI'NDAN YENİ YIL KREDİSİ

İş Bankası, tüm harcamalarınız için 10 bin TL’ye kadar 36 ay vadeli nakit kredi fırsatı sunuyor. Türkiye İş Bankası müşterileri, 7 – 31 Aralık 2009 tarihleri arasında geçerli olacak “Yeni Yıl Kredisi” kampanyası ile 5 bin TL ve 12 ay vadeye kadar aylık yüzde 0,50, 36 aya kadar aylık yüzde 0,99 faiz oranlarından yararlanabilecek. 10 bin TL’ye kadar nakit krediyi 36 aya varan vadelerle sunan kampanyada tüm kredi seçenekleri için toplam ücret ise 250 TL olarak belirlendi.

KREDİLERDE KAMU BAŞI ÇEKTİ, GARANTİ AKBANK'I SOLLADI

Küresel kriz Türk bankacılık devler ligindeki sıralamayı değiştirdi. 2009 yılında iç talebin daralması ve takipteki kredi oranının artması nedeniyle bankalar kredilerde frene basıp bono portföylerini büyütürken, bu eğilim büyüme performanslarını da etkiledi. Geçen yıl ilk 9 aylık bilanço sonuçlarına göre, toplam aktifler itibarıyla 3. sırada olan Akbank, üçüncülüğü Garanti Bankası’na kaptırdı. Fortis ile evlilik hazırlıklarını sürdüren TEB ise 11. sıradan 12. sıraya düştü.Yılın ilk dokuz ayında Türk bankacılık sektöründe yer alan 14 bankanın toplam aktifler, krediler ve mevduat kalemini, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırdık. Toplam aktifler itibarıyla sıralamada Ziraat Bankası 120.8 milyar TL’lik bilanço büyüklüğü ile birinciliği korurken, İş Bankası 106.5 milyar TL ile ikinci sıradaki yerini aldı.
ZİRAAT LİSTENİN BAŞI

Geçen yılın ilk 9 aylık dönemine göre, bu yılın aynı döneminde aktiflerini en hızlı büyüten banka yüzde 30.9 ile Ziraat Bankası olurken, Garanti Bankası yüzde 27.6’lik büyüme oranı ile Ziraat’in hemen ardından geldi. Böylece Garanti, büyüme hızında ilk 5’te yer alan İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi’ye fark atarak aktif sıralamasında üçüncü sıraya yerleşti.
TEB, 12. SIRAYA DÜŞTÜ

Bilanço büyüklüğü itibarıyla ilk 14 banka arasında en hızlı küçülme yüzde 8 ile TEB ve yüzde 3.1 ile ING Bank’ta gözlendi. TEB’in aktifleri 14.6 milyar liradan 13.4 milyar liraya gerilerken, ING Bank’ın ise 16.4 milyar liradan 15.9 milyar liraya indi. TEB, büyümede frene basınca ilk 11’den 12. sıraya düşerken, bir adım gerisindeki HSBC, TEB’in yerini aldı.2009’da kredi performansında kamu bankaları başı çekti. İlk dokuz ay içerisinde toplam kredi hacmini en fazla büyüten bankalar Halkbank, Ziraat, Vakıfbank oldu. Garanti Bankası da yüzde 7.85 büyüme ile kamu bankalarının arkasından geldi.
Kredide cimri davrananlar
İlk 9 aylık dönemde, geçen yılla karşılaştırıldığında kredilerde en eli sıkı davranan bankalar HSBC, Akbank ve TEB oldu. Toplam aktif büyüklüğü itibarıyla ilk 14 içerisinde yer alan bankalardan ING Bank’ın kredi hacmi söz konusu dönemde yüzde 7.78 oranında gerilerken, Finansbank’ın yüzde 5.8, Şekerbank’ın ise yüzde 3.7 oranında düştü.
Toplam aktifler 9 ayda % 9 arttı
BDDK’nın Eylül 2009 tarihli Türk Bankacılık Sektörünü Genel Görünümü Raporu’na
göre, sektörün aktif toplamı 2008 yıl sonuna göre yüzde 9 artarak 798.4 milyar liraya yükseldi. Sektor aktiflerinin GSYİH’ya oranı 2008 yıl sonunda yüzde 77.1 iken, Eylül 2009’da yüzde 85.5 düzeyine yükseldi. Yılın ilk 9 ayında sektörün toplam kredileri 2008 yıl sonuna göre yüzde 2.3 artarak 375.7 milyar lira olarak gerçekleşti. TL kredilerde geçen yıl eylül ayından itibaren başlayan azalma bu yıl mart ayından itibaren artışa döndü. En yüksek kredi artışı ise 2009 Eylül ayında gözlendi. Kredilerin aktif içerisindeki payı ise yıl sonuna kıyasla 3.1 puan azaldı.
Ayfer ARSLAN

13 Aralık 2009 Pazar

BANKALAR, VADESİZ HESAPLARDAN YILDA 1.5 MİLYAR TL KAZANIYOR

Bankacılık sektörü son yıllarda düşük enflasyon ortamında karlılıklarını korumak için faiz dışı gelirlere odaklandı. Bunların başında da bankacılık işlemlerinden alınan ücret ve komisyonlar geliyor. Eskiden internet bankacılığı işlemlerinden ücret almayan bankalar bile artık bunu belli bir tarifeye bağladı. Sanıyorum son iki üç yıldır gündemde olan bir diğer konu ise vadesiz hesaplardan alınan hesap işletim ücretleri. Miktarı ise bankadan bankaya farklılık gösteriyor. Bu da doğal olarak tüketicinin tepkisini çekiyor. Zaten hiçbir faiz getirisi olmayan bir hesabın sadece bankada tutulduğu için ücretlendirilmesi haklı olarak banka müşterilerini isyan ettiriyor. İşte, bakın Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya da, tepkisini şöyle dile getiriyor: "Bankacılık sektörü hesap işletim bedeli adı altında yıllık 1,5 milyar lirayı geçen bir bedel tahsil ediyor. Bu bedelin herhangi bin dayanağı yoktur. Çalışmayan hesaplardan bile işletim bedeli alıyorlar. Bu haksız kazanca karşıyız."

YILBAŞINA AZ KALDI, IBAN NUMARANIZI ÖĞRENDİNİZ Mİ?

Para transferlerinde, IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) kullanımı, 1 Ocak 2010 tarihi itibari ile zorunlu oluyor. Yılbaşından itibaren yurt içi ve yurtdışına EFT, havale gibi para transferlerinde IBAN'sız işlem yapılamayacak. IBAN, dünyadaki tüm banka hesapları içinde yalnızca bir hesabı işaret eden; rakam ve harflerden oluşuyor. Her hesabın bir IBAN’ı var ve bir IBAN, yalnızca tek bir hesabı işaret ediyor. Yani birden fazla bankada hesabınız varsa, her biri için ayrı IBAN numarası almanız gerekiyor. IBAN, en fazla 34 basamaktan oluşuyor. Türkiye'de ise IBAN uzunluğu 26 hane olarak belirlendi. İsme havalede ise herhangi bir hesap numarasına ihtiyaç duyulmadığından IBAN kullanılmayacak. Diyelim ki, bir yakınınızın veya ev sahibinizin hesabına para havale edeceksiniz. Öncelikle o kişinin IBAN numarasını öğrenmeniz gerekiyor. Yoksa transferi gerçekleştiremezsiniz. Ya da sizin hesabınıza başka bir hesaptan para gönderilecek. Bu sefer de sizin IBAN numaranızı karşı tarafa bildirmiş olmanız gerekiyor. Dolayısıyla bankada hesabı olan her bireyin aralık ayı sonuna kadar şube, internet veya telefon bankacılığı kanalıyla 24 haneli uluslararası banka hesap numarasını öğrenmesi gerekiyor.

İNTERNET ŞİFRENİZ ARTIK CEBİNİZE GELECEK

Bireysel İnternet Bankacılığında ''Tek Kullanımlık Şifre'' uygulaması 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren başlıyor. Bu tarihten itibaren Türkiye'deki tüm bankaları kapsayan uygulama ile hesap sahiplerinden müşteri numarası, parola ve şifre bilgilerine ek olarak ''tek kullanımlık şifreleri''ni girmeleri de istenececek. Yeni uygulamada, müşteri internet şubesine girmek istediğinde ilgili banka tarafından kendisine kısa mesaj aracılığıyla tek kullanımlık şifre gönderilecek. Uygulama ile internet bankacılığına girişler daha güvenli hala gelecek ve müşterilerin artık şifre ezberlemesine gerek kalmayacak. Bu konuda müşterilerini bilgilendiren bankalar, internet şubesi kullananların işlerinin aksamaması için 1 Ocak 2010 tarihine kadar kayıtlı ve güncel bir cep telefonu numarasını teyit ettirmesine ilişkin uyarıda bulunuyor. Bu arada tek kullanımlık şifre uygulaması Finansbank, Denizbank ve Garanti Bankası tarafından para transferleri işlemlerinde daha önce başlatılmıştı.

12 Aralık 2009 Cumartesi

BORSADA HANGİ HİSSELER ALIM-SATIM İÇİN UYGUN?

Mevcut koşullarda paranın gidebileceği cazip bir alan yok. Döviz piyasaları yatay seyrediyor. Altında bu seviyeler riskli görülüyor. Faizlerde düşüş marjı neredeyse yok gibi. Hatta yükselişten daha sık bahsedilmeye başladı. Hal böyle olunca da yatırım için bütün oklar borsayı gösteriyor...Dubai krizi piyasaları tedirgin etmiş durumda. Ancak borsacılar, Dubai’nin sadece yurtdışında realizasyonun bahanesi olacağını düşünüyor. Aslında Dubai’de yaşananların Türkiye’de ağır işleyen realizasyon sürecini de hızlandıracağı öngörülüyor. Ancak bu realizasyonun yıl sonuna kadar İMKB’de alım fırsatı yaratacağına da dikkat çekiliyor. Nitekim haftaya düşüşle başlayan borsa yükseliş trendiyle kapandı.Uzmanlar, özellikle faizlerde olası bir yükseliş öncesinde borsada kısa vadeli alım-satım yapılabilecek hisseleri öneriyor. Bunların bir bölümü kendi içinde özel konuma sahipler. Bir bölümü ise daha önce yeterince yükselip dinlenmeye geçmiş hisseler. Bu hisselerin, para arzı azalmaya başladığında ve faizler yükseliş trendine girdiğinde daha kolay satılabileceğine dikkat çekiliyor...
Ersagun ŞİMŞEK / Tera Menkul Değerler Araştırma Müdürü
ÜLKER’E TALEP HER DÖNEMDE GÜÇLÜ *
Ülker Bisküvi: Son dalgalanmada en çok değer kaybeden kağıtlardan biri oldu. Özellikle üçüncü çeyrek bilançosu açıklandıktan sonra çok satış yedi. Kısa süre önce 3.80 seviyelerini görmesine rağmen 3.20’lere kadar geriledi. Ancak Ülker’e talep her dönemde güçlü olmuştur. Kısa sürede yukarı yönlü hareket yapabilecek bir hikayesi var. Ülker’de yeni yatırım haberleri hiç bitmez. Kısa sürede yeniden 3.80 seviyelerinin üzerine çıkması süpriz olmaz. Ülker Bisküvi'nin tekniği de bu durumu destekliyor.
* TSKB: Hisse, 1.60 seviyelerinin üzerini gördükten sonra 1.35’lere kadar geriledi. Daha sonra toparlanarak 1.45 seviyelerinin üzerinde işlem görmeye başladı. TSKB’nin riskli kredilerinin bulunmaması, klasik bankacılıktan farklı olarak yüksek montanlı kurumsal krediler vermesi ve sadece büyük projelerle ilgilenmesi, hisselerinin risk oranını çok düşük tutuyor. Teknik olarak çok iyi durumda olduğu da bir gerçek. Kısa sürede yeniden 1.70 seviyelerini görebilir. 1.70 direncinin kırılmasından sonraki hedef 2 lira seviyeleri olacaktır.
* Net Turizm: 1.40 seviyelerinden işlem görürken, son dalgalanmayla beraber çok geriledi. Şu sıralar 1.25 seviyelerinde işlem görüyor. Net Turizm’in yeni yatırımlara başlayacağı açıklandı. Hissede teknik olarak alım vaktinin geldiğini görebiliyoruz. Kısa sürede 1.80 seviyeleri görülebilir.* Türk Telekom: Dalgalanmada 5 lira seviyelerinden 4.30’lara kadar geriledi. Türk Telekom’un futbol maçları için açılacak ihaleye teklif vereceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu beklenti hissede hareketlenmelere yol açabilir. Hisse için ilk hedefimiz 4.70. Ardından 5 liranın üzeri gündeme gelebilir. Piyasaların silkelenmesiyle birlikte Türk Telekom’un yükselişe geçmesini bekliyoruz.
Polat YAMAN / Galata Menkul Değerler İnternet Şube Müdürü
IŞIKLAR’DA YÜZDE 300 PRİM POTANSİYELİ VAR
* Işıklar Ambalaj: Son birkaç ay içinde SPK’nın sermaye indirimi ve artırımı uygulamasından faydalanarak 46 milyon TL kaynak yarattı. Şirket, beş farklı sektördeki yatırımlarının daha etkin yönetilmesi için holdingleşme yoluna gidecek ve unvanını “Işıklar Yatırım Holding” olarak değiştirecek. Geçenlerde şirketin bağlı ortaklığı Özışık İnşaat’ın da büyük ortak olarak dahil olduğu konsorsiyum, Muş’taki Murat Nehri üzerinde inşa edilecek hidroelektrik santrali için EPDK’dan onay aldı. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek barajın işletmesi 49 yıllığına bu konsorsiyumda olacak. 2010’da başlanacak barajın inşasının 5 yıl sürmesi ve 400 milyon dolara mal olması bekleniyor. Sonrasında ise yıllık 100 milyon dolarlık gelir hedefleniyor. Holdingleşme yolunda somut adımlar atan şirketin hisselerinin değerinin çok altında kaldığını düşünüyorum. 9 aylık bilançoda zarardan kara dönen Işıklar Abalaj’daki düzelmenin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini bekliyoruz. Hisse için ilk etapta yüzde 50 yükseliş potansiyeliyle 2 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Uzun vadede ise yüzde 300 civarında yükseliş potansiyeli taşıdığını düşünüyorum.
* AFM: AFM Sinemaları’nın çoğunluk hissedarı Eurasia Cinemas, hisse payıyla ilgili her tür stratejik alternatifi değerlendirmek üzere çalışmalar yaptığını açıkladı. Eğer payların tamamı satılırsa çağrı yapma durumu olabilir. Bu durumda satış fiyatı öne çıkacaktır. Ancak hisse bu yıl endekste yaşanan ralliye hiç katılamadı. Hatta bu yıl gördüğü maksimum fiyata göre yüzde 50 düşükten işlem görüyor. Dolayısıyla satış fiyatının bu seviyelerin pek altında olmayacağını düşünüyoruz. Satış gerçekleşmese dahi bu cazip fiyatıyla yatırımcıların dikkatini çekecektir. Şirketin bünyesine kattığı potansiyeli yüksek salonlarla cirosunu artırmasını bekliyoruz. Yine sektörel olarak krizden ilk etapta zarar gören AFM, ekonomik canlanmadan da ilk planda fayda sağlayacaktır. Şirket için 100 milyon dolar hedef piyasa değeri öngörüyoruz. Bu da hisse için yüzde 50 yükseliş potansiyeli arz ediyor.
* Tire Kutsan: Şirket, son iki yıldır olumlu bilanço açıklamıyor. Özellikle finansal giderler kalemi kara geçmesini engelliyor. Bunda, şirketin yeni sahibi Mondi Packaking’in modernizasyon ve yeni yatırım kararları etkili oluyor. Hatırlanacağı gibi Ülker Grubu, bu şirketteki paylarını satmıştı. Şimdi yeni yatırımlarla Tire Kutsan’ın üretim kapasitesi artacak ve yüksek verimlilik sağlanacak. Ayrıca, bu yıl yapılan bedelli sermaye artışı da şirkete kaynak sağladı. Bu kaynak finansal verilere olumlu etki yapabilir. Sonuç olarak halihazırda yaşanan olumsuzlukların hisse performansına fazlasıyla yansıdığını düşünüyorum. Son 7 aydır hisse fiyatı aynı seviyelerde. Şirket için yüzde 50 yükseliş potansiyeliyle 300 milyon dolar piyasa değeri öngörüyorum.
Baki ATILAL / Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
ENKA İNŞAAT, 2010’DA HIZLA TOPARLANACAK
* Enka İnşaat: Enka, yurtiçinin yanı sıra Rusya, Ukrayna, Tacikistan ve Kazakistan’da üstlendiği inşaat projeleriyle adından söz ettiriyor. Şirket, bir yandan da Türkiye’de inşa edip işlettiği doğalgaz çevrim santralleriyle enreji sektöründeki etkinliğini artırıyor. Enka’nın süren projeleri arasında Moskova’daki Sheremetyevo Havalimanı’nın yeni terminal projesi, St. Petersburg’daki Toyota otomobil fabrikası ve Sakhalin Adası’ndaki petrol sahası altyapı projesi dikkat çekiyor. Global ekonomide canlanma sinyallerinin emtia fiyatlarını yükseltmesiyle net doğalgaz ve petrol ihracatçısı olan Rusya’nın gelirlerinde yaşanacak artışın Enka’yı olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Şirketin özellikle 2010 yılında ciro ve karlılık anlamında kendini daha hızlı toparlamasını bekliyoruz. Hissede hedef fiyatımız 6.85 TL.
* Fortis Bank: Yeterli likiditeye sahip olan bankalar, 2009 yılında mevduat toplama yarışına girmedi. Hazine’nin borçlanma oranının artması nedeniyle de sektördeki mevduat büyümesi sınırlı oldu. Fortis Bank, böyle bir dönemde mevduatını en fazla artıran üç banka içinde yer alarak büyük bir başarı gösterdi. Hisse için şu an en büyük beklenti ise Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Fortis’in 2009 yılı içinde birleşme ihtimalinin artması. Bu birleşme sonucunda yüzde 5 payla Türkiye'nin 7’nci büyük özel bankasının ortaya çıkması bekleniyor. Hisse için hedef fiyatımız 2.42 TL.
* Vakıfbank: Güçlü mevduat yapısı, TL mevduatı maliyetlerinin düşüklüğü, Yapı Kredi Worldcard’la yapılan işbirliği neticesinde elde edeceği komisyon gelirlerindeki artışın yanı sıra ve özelleştirilme olasılığı, banka için olumlu bir görüş vermemizin başlıca nedenleri. Hisse için hedef fiyatımız 4.45 TL.
* Alarko Holding: Taahhüt karlılığını artırmak amacıyla Cezayir, Yemen ve Umman gibi ülkelerde yeni projeler almak için görüşmeler yapıyor. Hatırlanacağı gibi Alarko, 30 Ekim 2009’da Meram Elektrik Dağıtım’ı özelleştirmeden devralmıştı. İlerleyen yıllarda Meram operasyonunun karlılığa pozitif katkı yapacağını düşünüyoruz. Holdingin nükleer enerji için Avrupa ve Amerika’dan yabancı firmalarla görüşüyor olmasını da beklenti yaratan diğer bir önemli gelişme olarak vurgulayabiliriz. Hisse için hedef fiyatımız 4.34 TL.
* Tekfen Holding: İşveren ülkelerin daha önce ertelediği projelerin ihale süreçlerini sonuçlandırmaya başlamasıyla birlikte iş hacminde göreceli bir iyileşme gözlendi. Bunun sonucu olarak Tekfen Taahhüt Grubu da yılın ikinci çeyreğinde biri Katar’da, diğeri Birleşik Arap Emirlikleri’nde olmak üzere iki yeni proje aldı. Tekfen Taahhüt Grubu, yılın üçüncü çeyreğinde de tümü Kazakistan’da olmak üzere, toplam tutarı 235 milyon doları bulan iki yeni proje ve mevcut projelere ek işler üstlendi. Grubun eylül itibariyle yaklaşık 1.37 milyar dolar tutarında aktif iş portföyü bulunuyor. Devam eden bu projelerin yaklaşık yüzde 97’si yurtdışında. Taahhüt işlerinin büyük bir kısmının petrol üreten ülkelerde olması ve petrol fiyatlarındaki artış holding için avantaj yaratıyor. Hissede hedef fiyatımız 5.00 TL.
İdil TARAKLI-PARA DERGİSİ